Pohjavirta

Pohjavirta toi julkisen nykytaiteen elävöittävän voiman Pohjois-Pohjanmaalle! Hankkeen teokset ovat Pohjois-Pohjanmaan kulttuurirahaston lahja sen koko toiminta-alueelle Suomen Kulttuurirahaston 75-juhlavuoden kunniaksi.

Pohjois-Pohjanmaan kyliin ja kaupunkeihin sijoittuvat kahdeksan Pohjavirta -teosta kertovat tarinoita alueen pohjavirrasta - niin historiasta ja elinkeinoista kuin kuhertelusta ja kovista kohtaloistakin, luonnon merkitystä unohtamatta.

Pohjavirta hankkeen myötä toteutetut teokset olivat Pohjois-Pohjanmaan rahaston lahja sen koko toiminta-alueelle Suomen Kulttuurirahaston 75-juhlavuoden kunniaksi. Vuosina 2014-2016 valmistunut kokonaisuus sisältää kahdeksan teosta:

Pudasjärvi, Aki Roukala: Aikalaiset, valokuvateos
Mankila, Siikalatva, Niina Jortikka, Tero Mäkelä, Rita Porkka ja Johanna Riepula: Mankilan kyläjätit, yhteisötaiteellinen veistos
Oulu, Joonas Mikola: Isolaatio, veistos, vapaa graffitiseinä
Ylivieska, Jaakko Mattila ja Jussi Ängeslevä: Pylväsvuo, veistokset, monimedia
Haapavesi, Jouna Karsi: Runohenki, veistos
Kuusamo, Meeri Koutaniemi ja Reetta Räty: Kyliltä kuultua, valokuva, julkaisu
Raahe, Minna Jatkola: Kaupungin ääni, veistos
Taivalkoski, Eeva-Kaisa Jakkila ja Jussi Valtakari: Yli ajan, veistoksellinen silta

Pohjavirran toimintaan ja teoksiin voi tutustua osoitteessa pohjavirta.skr.fi tai hankkeen Facebook-sivulla.

Pohjavirta toteutettiin Suomen Kulttuurirahaston erityisrahoituksella yhteistyössä alueen kuntien ja yritysten kanssa. Teossarjan kuratoivat Janne Kauppinen, Petri Sirviö, Antti Tenetz ja Mike Watson. Hankkeen tuottajana toimii Taija Sailio ja Pohjois-Pohjanmaan rahastoa edusti sihteeri Jetta Liukkonen.