Keski-Suomen rahasto muodostuu yleisrahastosta sekä lahjoituksiin ja testamentteihin perustuvista nimikkorahastoista. Nimikkorahastoista jaetaan apurahoja lahjoittajien toivomiin tarkoituksiin, näiden alojen ulkopuolelle jääviä aloja tuetaan käyttötarkoitukseltaan vapaista varoista.
Rahaston toiminta ja päätöksenteko on itsenäistä sekä puolueista, etujärjestöistä ja instituutioista riippumatonta. Rahaston apurahoista päättää hoitokunta, joka edustaa monipuolisesti rahaston toiminta-alueen taiteen, tieteen, yhteiskunnan ja talouselämän asiantuntemusta.
Keski-Suomen rahaston apurahat
Keski-Suomen rahaston apurahoja voi hakea vuosittain Tammikuun haun yhteydessä. Maakuntarahastojen Tammikuun haun apurahat jakautuvat työskentelyapurahoihin ja kuluapurahoihin. Näiden lisäksi apurahoja jaetaan erityiskohteisiin.
Keski-Suomen rahasto rahoittaa työskentely- ja kuluapurahoin tieteellistä ja taiteellista työskentelyä, lasten ja nuorten kulttuuria sekä kulttuuriperintöön (kotiseututyö) liittyviä hankkeita. Apurahoja voi hakea kaikille tieteen ja taiteen aloille.
Tammikuun haun apurahat
Tiede tutuksi
Suomen Kulttuurirahasto myöntää tammikuun 2025 hakukierroksella miljoona euroa lasten ja nuorten tiedekasvatukseen. Tiede tutuksi -apurahan tavoitteena on innostaa peruskouluikäisiä lapsia ja nuoria tieteen pariin sekä mahdollistaa lapsille ja nuorille tiedekasvatusta tasa-arvoisesti asuinpaikasta ja taustasta riippumatta.
Nimikkorahastot
Apurahoja myönnetään yleisrahastosta ja seuraavista jakovuorossa olevista nimikkorahastoista:
- Päiviö Hetemäen rahasto: edistää taloudellista ja teollista kulttuuria tukemalla ammatillista koulutusta ja tutkimusta
- Betty ja Eemil Ilamon rahasto: tukee kuvaamataiteen harrastusta ostamalla vanhempaa kuvataidetta Keski-Suomen Museolle
- Artturi Jämsénin rahasto: edistää Pihtiputaan hyväksi tehtävää tutkimus- ja kulttuurityötä sekä nuorten opintoja
- Keskimaan rahasto: edistää nuorten kulttuuriharrastuksia
- Keskisuomalaisen rahasto: tukee lehtialan ja muun viestinnän opintoja ja tutkimusta sekä taiteita
- Aino, Eeva ja Hilkka Korhosen rahasto: yleinen
- Erkki ja Tuula Laatikaisen rahasto: yleinen
- Elsa ja Frans Marpion rahasto: yleinen
- Osuuspankkien (OPK) rahasto: tukee tiedettä, taidetta ja liikunnan sosiaalisten vaikutusten tutkimusta
- Helena Peltomäen rahasto: edistää kotiseutukulttuurin vaalimista, tutkimusta ja opiskelua, voi tukea myös ortopedista hoitoa edistäviä tarkoituksia.
- Impi ja Reino Röytin rahasto: tukee keskisuomalaisten opintoja
- Oy Wilh. Schauman Ab:n rahasto: tukee Jyväskylän Lyseon oppilaita heidän yliopisto- ja korkeakouluopiskelussaan hakemuksetta
- Eila ja Jorma Tiaisen rahasto: yleinen
Keski-Suomen rahaston kunnat
Hankasalmi, Joutsa, Jyväskylä, Jämsä, Kannonkoski, Karstula, Keuruu, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Luhanka, Multia, Muurame, Petäjävesi, Pihtipudas, Saarijärvi, Toivakka, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski.
Keski-Suomen rahaston kunnat
Hankasalmi, Joutsa, Jyväskylä, Jämsä, Kannonkoski, Karstula, Keuruu, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Luhanka, Multia, Muurame, Petäjävesi, Pihtipudas, Saarijärvi, Toivakka, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski.
Hoitokunta
Puheenjohtaja
Raija Hämäläinen, professori
Varapuheenjohtaja
Tarja Pääjoki, tutkimuskoordinaattori
Emma Anttila, toimitusjohtaja
Mika Haapanen, professori
Samuli Heimonen, kuvataiteilija
Pekka Hokkanen, maakuntajohtaja
Tommi Kärkkäinen, professori
Vilja Laaksonen, toimitusjohtaja
Antti Niskanen, toiminnanjohtaja
Inkeri Pasanen, varapäätoimittaja
Juha Virkki, kustantaja
Lisätietoja Keski-Suomen rahastosta
Keski-Suomen Kulttuurirahasto
Nikolainkulma
Asemakatu 6
40100 Jyväskylä
keski-suomi@skr.fi
Keski-Suomen rahaston logotAntti Niskanen
Toiminnanjohtaja, päällikkö
Laura Ojanperä
Koordinaattori
Etelä-Pohjanmaa, Keski-Suomi