Suomen Kulttuurirahasto myöntää Lokakuun hausta apurahoja tieteelliseen ja taiteelliseen työskentelyyn sekä hankkeisiin ja hankintoihin.

Sivu on päivitetty 26.6.2024.

Haun aikataulu

Hakuaika päättyy viimeisenä hakupäivänä klo 16 Suomen aikaa. Apurahapäätökset ilmoitetaan sähköpostitse noin viikkoa ennen tammikuun hakuajan päättymistä helmikuun ensimmäisellä viikolla.

Haettavalla apurahalla työskentely voi alkaa aikaisintaan helmikuussa. Myös kuluapurahaa voi käyttää aikaisintaan helmikuun alussa toteutuviin kuluihin.

Kuka voi hakea apurahaa

Apurahaa voivat hakea kaikki suomalaiset, Suomessa asuvat tai toimivat henkilöt ja yhteisöt. Hakea voivat myös muut, jos hakemuksella on selkeä, vahva yhteys Suomeen tai suomalaiseen kulttuuriin.

Millaista apurahaa voi hakea

Lokakuun haussa voi hakea tavanomaista apurahaa työskentelyyn, kuluihin tai molempiin yhdessä tai apurahaa erityiskohteeseen. Erityiskohteita ovat Eminentia-, Romanikielen ja -kulttuurin tuki, Suomalaisen valtiomiehen elämä, Taidetta kaikille-, Tieteen lisämiljoona- sekä Tietokirjat, tieteen ja taiteen yleistajuistaminen -apurahat. Apurahojen hakuohjeet koskevat näitä kaikkia. Erityiskohteilla on myös omat tarkentavat lisäohjeensa.

Haettavaksi avattavat erityiskohteet vahvistetaan ja ohjeet päivitetään vuosittain ennen haun alkamista. Alla olevat esittelyt koskevat lokakuun 2024 hakua.

Tavanomaiset työskentely- ja kuluapurahat

Tavanomaiset työskentely- ja kuluapurahat on esitelty Apurahojen hakuohjeissa. Kokoaikaiseen tieteelliseen tai taiteelliseen työskentelyyn tarkoitetun vuosiapurahan suuruus on 32 000 euroa (tohtoreille tutkimukseen 36 000 euroa). Haettavan apurahan alaraja on 3 000 euroa lukuun ottamatta perustutkinto-opiskelijoiden lopputyökuluapurahoja, joiden suuruus on 1 000–4 000 euroa.

Lue lisää tavanomaisista työskentely- ja kuluapurahoista

Eminentia

Kulttuurirahasto myöntää vuosittain hakemusten perusteella yhden tai useamman Eminentia-apurahan pitkän tieteellisen tai taiteellisen uran päätösvaiheessa olevalle tieteenharjoittajalle tai taiteilijalle. Apurahan suuruus on 25 000 euroa.

Lue lisää Eminentia-apurahasta

Romanikielen ja -kulttuurin tuki

Kulttuurirahasto myöntää lokakuun 2024 haussa apurahoja romanikielen ja -kulttuurin tukemiseen. Apurahaa voi hakea kirjalliseen työskentelyyn romanikielellä, kirjallisuuden kääntämiseen romanikielelle, romanikielen tutkimukseen, romanikielen oppimateriaalin laatimiseen tai romanikielen opetuksen ja kielenelvytystoiminnan järjestämiseen.

Lue lisää Romanikielen ja -kulttuurin tuki -apurahasta

Suomalaisen valtiomiehen elämä

Kulttuurirahasto myöntää lokakuun 2024 haussa Wellamo Paasikiven rahastosta enintään 200 000 euroa teoksiin, jotka käsittelevät suomalaisen valtiomiehen elämää. Teos voi olla kirja, dokumenttiohjelma tai dokumentaari. Apurahat voivat olla monivuotisia.

Lue lisää Suomalaisen valtiomiehen elämä -apurahasta

Taidetta kaikille

Kulttuurirahasto myöntää vuosittain taiteilijoille, taiteilijatyöryhmille sekä rekisteröityneille taiteen ammatillisille yhteisöille Taidetta kaikille -apurahoja. Haettava vähimmäismäärä on 25 000 euroa. Taidetta kaikille -apurahan tavoitteena on lisätä tukea ja hoitoa tarvitsevien ihmisten mahdollisuuksia kokea korkealaatuista taidetta ja siten edistää kulttuurista yhdenvertaisuutta. 

Lue lisää Taidetta kaikille -apurahasta.

Tieteen lisämiljoona

Kulttuurirahasto myöntää lokakuun 2024 hakukierroksella miljoonan euron lisärahoituksen lasten ja nuorten mielenterveyttä tukevaan soveltavaan tutkimukseen. Rahoituksella tuetaan enintään viittä tutkimushanketta. Haku on tarkoitettu useammasta henkilöstä koostuville työryhmille. Yhteisö, kuten esim. yliopisto, tutkimuslaitos tai yritys, ei voi hakea.

Lue lisää Tieteen lisämiljoonasta

Tietokirjat, tieteen ja taiteen yleistajuistaminen

Kulttuurirahasto myöntää vuosittain apurahoja tieteen ja taiteen yleistajuistamiseen. Lokakuun 2024 haussa on jaettavana noin 400 000 euroa tiedettä ja taidetta käsittelevien yleistajuisten tietokirjojen ja elämäkertojen toteuttamiseen sekä tieto- ja tieteellisen kirjallisuuden kääntämiseen.

Lue lisää Tietokirjat, tieteen ja taiteen yleistajuistaminen -apurahasta