Takaisin artikkelilistaukseen
Pohjois-Pohjanmaan rahasto
Pohjois-Pohjanmaan Kulttuurirahaston suurin apuraha kirjallisuuteen
17.5.2024
Nainen pitkässä valkoisessa mekossa, tausta on kokonaan musta.
Sirkustaiteilija Hanna Moisala sai yhden Pohjois-Pohjanmaan kokovuotisista apurahoista. Kuva: Janne-Pekka Manninen
Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Pohjanmaan rahasto jakoi 17.5.2024 Oulussa pidetyssä vuosijuhlassaan apurahoina ja palkintona 820 000 euroa.
Mies harmaassa puvussa nuottipapereita kainalossa. Tausta on kokonaan musta.
Jouko Tötterström. Kuva: valokuvaajamestari Reijo Koirikivi

Musiikin tohtori Jouko Tötterströmille myönnettiin 15 000 euron suuruinen tunnustuspalkinto hänen tekemästään pitkästä ja ansiokkaasta työstä Pohjois-Pohjanmaan säveltaiteen hyväksi. Tötterström on tuottelias säveltäjä ja arvostettu musiikin opettaja. Hän on uransa aikana toiminut muun muassa Oulun konservatorion pianonsoiton ja Oulun ammattikorkeakoulun musiikin tutkinto-ohjelman yliopettajana. Hän on myös valtakunnallisen Leevi Madetoja -pianokilpailun idean isä.

Apurahoja taiteelle ja tieteelle

Kaksi naista istuu vierekkäin vihreällä sohvalla katsoen kameraan
Kärkihankeapurahan saaneet Liisa Louhela ja Jenni Räinä. Kuva: Teija Soini

Rahasto vastaanotti 638 hakemusta, ja apurahoja myönnettiin 46 hakijalle. Maakunnallisena kärkihankkeena myönnettiin 80 000 euroa filosofian maisteri Jenni Räinälle ja kirjailija Liisa Louhelalle ympäristökonflikteista kertovan romaanitrilogian ensimmäisen osan kirjoittamiseen sekä tv-sarjan käsikirjoittamiseen. Taiteen kokovuotisen työskentelyapurahan, 30 000 euroa, saivat muun muassa kuvataiteilija Heidi Kesti ja sirkustaiteilija Hanna Moisala. Tieteen puolella vuoden/kokovuotinen työskentelyapuraha myönnettiin muun muassa Master of Arts Kristina Vitekille lapsuuden salaisia paikkoja käsittelevään väitöskirjatyöhön ja kauppatieteiden maisteri Emmi Wilénille temperamenttia, mielenterveyttä ja työmarkkinanäkymiä käsittelevään väitöstutkimukseen.

Kotiseututyön apurahana 30 000 euroa saivat filosofian maisteri Anne-Maria Haapala ja kasvatustieteen maisteri Auli Sipola suomalaista perinneneuletta, tikkuröijyä, käsittelevän kirjan kirjoittamiseen. Taidetta kaikille -apurahoja myönnettiin kaksi. Kuvataiteilija Anni Arffman ja hänen työryhmänsä saivat 25 000 euroa julkisen taideteoskokonaisuuden toteuttamiseen nuorisopsykiatrian poliklinikalle yhteistyössä Veeran Verstaan kanssa. Taiteilija Mari Rautio ja muusikko Timo Rautio saivat 15 000 euron apurahan kehitysvammaisten ja ikäihmisten vuorovaikutteisten ja osallistavien musiikkihetkien toteuttamiseen.

Kaikki Pohjois-Pohjanmaan rahaston apurahansaajat