Suomen Kulttuurirahaston Kannatusyhdistys ry:n tarkoituksena on tukea henkisesti ja taloudellisesti Suomen Kulttuurirahaston säätiötä sekä edistää suomalaista kulttuurityötä.

Yhdistys perustettiin vuonna 1937 järjestämään valtakunnallinen kansalaiskeräys Kulttuurirahaston peruspääoman aikaansaamiseksi. Noin 30 000 kansakoululaista kiersi syksyllä 1938 ovelta ovelle Suomen jokaisessa kunnassa esitellen Rahaston tarkoitusta ja pyytäen sille tukea. Kaikkiaan lähes 200 000 suomalaista osallistui perustamiskirjakeräykseen ja erilliseen lahjakirjakeräykseen. Verkkoon siirretyiltä listoilta lähes jokainen suomalainen löytää sukulaisiaan ja tuttaviaan.

Nykyisin Kannatusyhdistys on Kulttuurirahaston side suomalaiseen yhteiskuntaan. Yhdistyksen avulla on haluttu luoda Kulttuurirahaston ympärille aktiivisten kulttuuria ymmärtävien kansalaisten piiri, joka seuraa Rahaston toimintaa ja välittää siitä tietoa eteenpäin. Samalla Rahasto saa myös palautetta toiminnastaan.

Uusista jäsenistä aloitteita Kannatusyhdistyksen johtokunnalle tekevät mm. Kulttuurirahaston maakuntarahastojen hoitokunnat. Tavoitteena on, että jäsenet edustavat kattavasti Suomen kuntia ja eri-ikäisiä miehiä ja naisia. Tällä hetkellä jäseniä on yli kaksi tuhatta.

Kannatusyhdistyksen jäsenyyteen ei liity varsinaisia velvollisuuksia, eikä jäsenmaksua ole peritty. Jäsenet saavat neljännesvuosittain Tammenlastuja-lehden sekä tammikuussa Rahaston vuosikertomuksen, jotka kertovat Kulttuurirahaston toiminnasta. Jäsenillä on myös oma sähköinen uutiskirje.

Kerran vuodessa jäsenet kutsutaan maakuntarahastoittain yhteiseen tapaamiseen, jossa esitellään Rahaston toimintaa ja apurahoitettuja hankkeita. Tapaamisissa jäsenet voivat tehdä aloitteita Kannatusyhdistyksen johtokunnalle erillisen Kannatusyhdistyksen apurahan käytöstä. Vuosittain tarkoitukseen on käytössä noin 150 000 euroa, ja johtokunta jakaa sen korkeintaan muutamaan kohteeseen ilman erillistä hakumenettelyä.

Valtakunnallinen jäsentapaaminen järjestettiin kansainvälisen Mirjam Helin -laulukilpailun yhteydessä toukokuussa 2019.

Ehdotus palkinnonsaajaksi

Kannatusyhdistyksen jäsenet voivat tehdä ehdotuksen Suomen Kulttuurirahaston palkinnonsaajaksi. Ehdotuksia voidaan käyttää sekä keskusrahaston että maakuntarahastojen palkintojen saajiksi. Ehdotuksen voi jättää osoitteessa skr.fi/palkintoehdokas

Kannatusyhdistyksen johtokunta

Puheenjohtaja
Asko Peltola, maakuntajohtaja

Varapuheenjohtaja
Siru Ahopelto, yhteiskuntatiet. maisteri

Liisa Holmberg, rehtori
Sonja Saarikoski, toimittaja
Elli Siltala, johtaja

Kannatusyhdistyksen toiminnanjohtaja, jäsenten yhteyshenkilö
Juhana Lassila, asiamies
09 6128 1230