Kirjoittajakoulu kriitikoille
Suomen Kulttuurirahasto järjesti kirjoittajakoulun kriitikoille keväällä 2024. Kurssin toteutti Long Play. Tavoitteena oli kriitikon ammatti-identiteetin ja kollegiaalisen yhteisön vahvistaminen sekä ammattitaitoa vahvistavien uusien taitojen oppiminen. Osallistujat pääsivät päivittämään ajatuksiaan taiteen ja kritiikin merkityksestä ja myös tutustumaan taidekeskusteluun oman maan rajojen ulkopuolella.
Lopetettu apuraha
Muut haut
Haun aikataulu
Haku on oli avoinna lokakuussa 2023.
Viisi päivää kestävä yhteinen opinto- ja työmatka Berliiniin tehtiin huhti–toukokuussa 2024.
Mitä kurssi vaatii?
Kurssilla oli läsnäolopakko, ja kurssille osallistuminen vaati jonkin verran työskentelyä myös varsinaisten tapaamisten ulkopuolella. Kukin osallistuja teki kurssin aikana yhden esitelmän sekä lopputyön, joka palveli omaa oppimistarvetta. Lopputyö linkittyi podcast-sarjaan, joka toteutettiin kevään lopulla.
Ohjelma
Kurssiohjelma koostui luennoista, dialogimuotoisista esityksistä, kirjoittamisesta ja palautteesta. Lähiopetuspäivien aikana kuultiin vierailevia luennoitsijoita sekä kritiikin että taiteen kentältä.
Vastuuopettajat antoivat palautetta ja auttoivat tavoitteiden saavuttamisessa.
Koulutuksen teemoja:
- Kritiikin kriteerit
- Kritiikin uudet muodot ja uudet yleisöt, uudet mediat
- Kritiikin konteksti: historia, yhteiskunta, maailma
- Kritiikki tutkijan ja taiteilijan näkökulmasta
- Kirjoittaminen (kerronta, tyyli, tutkiva työ ja kulttuurijournalismi)
- Kriitikon työelämä ja rahat
Lopputyö: podcast-sarja
Kurssin aikana Long Playn toimitus tuotti yhdessä kurssille osallistuvien kriitikoiden kanssa podcast-sarjan. Joka jaksossa tarkastellaan yhtä teosta tai teemaa kahden kriitikon ja yhden taiteen tekijän kanssa. Sisältää myös inserttejä ja oheistekstejä. Kaikki kurssilaiset osallistuvat sarjan tekemiseen ja pääsevät kokeilemaan esimerkiksi haastattelua, inserttien tekoa, jatkojuttujen kirjoittamista jne.
Opintomatka
Kurssiin sisältyi opintomatka Berliiniin. Viiden päivän matkalla tavataan paikallisia kulttuuritoimijoita ja Berliinissä asuvia suomalaistaiteilijoita, sekä tutustutaan kaupungin kulttuuritarjontaan ja historiaan.
Apuraha
Kurssin osallistujat saivat opintojen ja lopputyön kattamiseksi 2500 euron suuruisen työskentelyapurahan.
Lisäksi pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuvat voivat hakea kuluapurahaa lähiopetuspäiviin matkustamiseksi. Erittele hakemuksessa arviosi matkakuluista (yhdeksän edestakaista matkaa Helsinkiin).
Kerro myös hakemuksessa, mikäli haluat matkustaa Berliiniin maata pitkin. Tällöin järjestät itse matkasi ja sinulle myönnetään 400 euron kuluapuraha matkakuluihin.
Hakuohje
Kurssille valitaan enintään 15 taiteesta työkseen kirjoittavaa kriitikkoa, joilla on jo jonkin verran uraa takana. (Vastaavalle kurssille vuonna 2020 osallistuneet eivät voi hakea.) Osallistujat valitsee SKR:n ja Long Playn nimittämä jury.
Lähetä vapaamuotoinen, tiivis hakemus 10.10. klo 16 mennessä osoitteeseen anu.silfverberg@gmail.com.
Hakemuksesta on selvittävä seuraavat asiat:
- Taustasi kriitikkona ja kulttuurista kirjoittavana toimittajana.
- Motivaatio: miksi haet kurssille ja miksi juuri sinun olisi tärkeää päästä mukaan? Miksi se hyödyttää sinua ja koko kritiikin kenttää?
- Tavoitteet ja toiveet: Millaisia tavoitteita haluaisit asettaa itsellesi kurssikevään aikana? Miten haluaisit kehittyä ja mitä asioita oppia?
- Liitä mukaan cv sekä juttunäyte (myös linkki käy).
Lisätietoja suomennostuesta:
Johanna Ruohonen
erityisasiantuntija, museonjohtaja
Taidekoti Kirpilä, residenssiohjelma