Suomen Kulttuurirahasto järjestää kirjoittajakoulun kriitikoille keväällä 2024. Kurssin toteuttaa Long Play. Tavoitteena on kriitikon ammatti-identiteetin ja kollegiaalisen yhteisön vahvistaminen sekä ammattitaitoa vahvistavien uusien taitojen oppiminen. Osallistujat pääsevät päivittämään ajatuksiaan taiteen ja kritiikin merkityksestä ja myös tutustumaan taidekeskusteluun oman maan rajojen ulkopuolella.

Aikataulu

Haku on avoinna 10.10. klo 16 asti. Valinnoista tiedotetaan 10.11. mennessä.

Yhteiset lähiopetuspäivät pidetään Taidekoti Kirpilässä (Pohjoinen Hesperiankatu 7, Helsinki) torstaina 1.2., 15.2., 7.3., 21.3., 4.4., 18.4., 2.5. ja 16.5.

Viisi päivää kestävä yhteinen opinto- ja työmatka Berliiniin tehdään huhti–toukokuussa 2024.

Mitä kurssi vaatii?

Kurssilla on läsnäolopakko, ja kurssille osallistuminen vaatii jonkin verran työskentelyä myös varsinaisten tapaamisten ulkopuolella. Kukin osallistuja tekee kurssin aikana yhden esitelmän sekä lopputyön, joka palvelee omaa oppimistarvetta. Lopputyö linkittyy podcast-sarjaan, joka toteutetaan kevään lopulla.

Ohjelma

Kurssiohjelma koostuu luennoista, dialogimuotoisista esityksistä, kirjoittamisesta ja palautteesta. Lähiopetuspäivien aikana kuullaan vierailevia luennoitsijoita sekä kritiikin että taiteen kentältä.
Vastuuopettajat antavat palautetta ja auttavat tavoitteiden saavuttamisessa. 

Koulutuksen teemoja:

  1. Kritiikin kriteerit
  2. Kritiikin uudet muodot ja uudet yleisöt, uudet mediat
  3. Kritiikin konteksti: historia, yhteiskunta, maailma
  4. Kritiikki tutkijan ja taiteilijan näkökulmasta
  5. Kirjoittaminen (kerronta, tyyli, tutkiva työ ja kulttuurijournalismi)
  6. Kriitikon työelämä ja rahat

Lopputyö: podcast-sarja

Kurssin aikana Long Playn toimitus tuottaa yhdessä kurssille osallistuvien kriitikoiden kanssa podcast-sarjan. Joka jaksossa tarkastellaan yhtä teosta tai teemaa kahden kriitikon ja yhden taiteen tekijän kanssa. Sisältää myös inserttejä ja oheistekstejä. Kaikki kurssilaiset osallistuvat sarjan tekemiseen ja pääsevät kokeilemaan esimerkiksi haastattelua, inserttien tekoa, jatkojuttujen kirjoittamista jne.

Opintomatka

Kurssiin sisältyy opintomatka Berliiniin. Viiden päivän matkalla tavataan paikallisia kulttuuritoimijoita ja Berliinissä asuvia suomalaistaiteilijoita, sekä tutustutaan kaupungin kulttuuritarjontaan ja historiaan.

Apuraha

Kurssin osallistujat saavat opintojen ja lopputyön kattamiseksi 2500 euron suuruisen työskentelyapurahan.

Lisäksi pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuvat voivat hakea kuluapurahaa lähiopetuspäiviin matkustamiseksi. Erittele hakemuksessa arviosi matkakuluista (yhdeksän edestakaista matkaa Helsinkiin).

Kerro myös hakemuksessa, mikäli haluat matkustaa Berliiniin maata pitkin. Tällöin järjestät itse matkasi ja sinulle myönnetään 400 euron kuluapuraha matkakuluihin.

Hakuohje

Kurssille valitaan enintään 15 taiteesta työkseen kirjoittavaa kriitikkoa, joilla on jo jonkin verran uraa takana. (Vastaavalle kurssille vuonna 2020 osallistuneet eivät voi hakea.) Osallistujat valitsee SKR:n ja Long Playn nimittämä jury. 

Lähetä vapaamuotoinen, tiivis hakemus 10.10. klo 16 mennessä osoitteeseen anu.silfverberg@gmail.com

Hakemuksesta on selvittävä seuraavat asiat:

  1. Taustasi kriitikkona ja kulttuurista kirjoittavana toimittajana.
  2. Motivaatio: miksi haet kurssille ja miksi juuri sinun olisi tärkeää päästä mukaan? Miksi se hyödyttää sinua ja koko kritiikin kenttää?
  3. Tavoitteet ja toiveet: Millaisia tavoitteita haluaisit asettaa itsellesi kurssikevään aikana? Miten haluaisit kehittyä ja mitä asioita oppia?
  4. Liitä mukaan cv sekä juttunäyte (myös linkki käy).
Lisätietoja:
Museonjohtaja Johanna Ruohonen
Johanna
Ruohonen
erityisasiantuntija, Taidekoti Kirpilän museonjohtaja
Vaaleahiuksinen nainen mustassa paidassa, kuva hartioista ylöspäin
Anu
Silfverberg
toimituspäällikkö, Long Play