Valokuvanäyttely: Etulinjassa ja kotirintamalla – Donbas Frontliner ja Ukraina uutiskuvien takaa

Tampereelle kootussa tuoreiden uutiskuvien näyttelyssä pääsemme katsomaan Ukrainan puolustustaistelua etulinjassa. Avajaistilaisuus (kutsuvieraille) pidetään Finlaysonilla Tampereella keskiviikkona 27.9. klo 16.00. Näyttely on yleisölle avoinna torstaista 28.9. alkaen.

Valokuvanäyttely: Etulinjassa ja kotirintamalla – Donbas Frontliner ja Ukraina uutiskuvien takaa

Näyttelyn toteuttaa Tampereen Sananvapaustapahtumalle Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahasto yhteistyössä Finlaysonin alueen kanssa.

Avoinna yleisölle 28.9.
14.10.2023
Arkisin 12–18, lauantaisin klo 10–14
Media 54, Finlayson,
Satakunnankatu 18A, Tampere
 

Nainen valkoisessa mekossa seisoo kesäisessä järvimaisemassa.
Donbas Frontlinerin tuottaja Yelyzaveta Kovtun.

Ukrainan yhteiskunta ja puolustusvoimat ovat taistelleet Venäjän Federaation täysimittaista hyökkäyssotaa vastaan helmikuusta 2022. Joka päivä sota on vaatinut ihmishenkiä, tuhonnut koteja ja pakottanut monia epäinhimillisiin tilanteisiin. Sodan keskellä näkyvät kuitenkin myös ihmisyys ja yhtenäisyyden voima. Sankareista moni on tehnyt äärimmäisen uhrauksen Ukrainan, demokratian ja vapaan eurooppalaisen elämäntapamme, kuten sananvapauden, pelastamiseksi.

Donbas Frontliner -uutispalvelun perustaja, reportteri ja valokuvaaja Andriy Dubchak on kuvannut sotatapahtumia etulinjassa ja eri puolilla Ukrainaa vuodesta 2014. Hänen kuvareportaasejaan on julkaistu laajalti niin ukrainalaisessa kuin kansainvälisessä laatumediassa, Suomessa Helsingin Sanomissa.

Kaksi silmälasipäistä naista vierekkäin erillisissä kuvissa. Vasemmalla harmaa villapaita ja valkoinen tausta, oikealla valkoinen huppari ja taustalla graffitiseinä.
Valokuvaaja Kseniia Pavlova (vas.) ja taiteilija Lisa Glybchenko

Tampereelle kootussa tuoreiden uutiskuvien näyttelyssä pääsemme katsomaan Ukrainan puolustustaistelua Dubchakin silmin etulinjassa. Donbas Frontlinerin tuottaja Yelyzaveta Kovtun kertoo kuvien taustoista sekä tiiminsä kuumeisesta työstä Donbasissa ja muissa sodan polttopisteissä.

Donbas Frontliner on palkittu mm. ruotsalaisella Fritt Ord -sananvapauspalkinnolla. Andriy Dubchak on Ukrainan arvostetuimman, Georgiy Gongadzen nimeä kantavan journalistipalkinnon finalisti 2023.

Näyttelyn toisessa osassa liikumme Kiovan siviilien parissa ja hetkissä heti Venäjän käynnistettyä järkyttävän sotansa 24. helmikuuta 2022. Ukrainalainen valokuvaaja Kseniia Pavlova kuvasi ihmisiä, lapsiakin, Kiovassa asuinkortteleissa, jotka olivat muuttuneet kotirintamaksi. Pavlovan kuvat kertovat tilanteesta, jossa hän ei kokenut voivansa tehdä mitään muuta kuin tarttua kameraan.

Tamperelainen dokumenttielokuvantekijä ja muusikko Lukas Stasevskij kuvaa 18 minuutin elokuvassaan ”Ukrainalainen rapsodia” omaa identiteettiään ukrainalaisena sekä ukrainalaisten elämää sodan keskellä. Upea filmi on osa näyttelyämme ja nähtävissä ensi kertaa Tampereella.

Color Up Peace -hankkeen perustaja, Krimiltä kotoisin oleva ukrainalainen taiteilija Lisa Glybchenko täydentää kokonaisuuden tyylitellyllä lipputeemallaan Sinikeltainen.