Hallitus
Kulttuurirahaston 12-jäseninen hallitus edustaa monipuolisesti tieteen, taiteen, yhteiskunnan ja talouselämän tuntemusta ja kokoontuu 8–10 kertaa vuodessa. Hallitus huolehtii Kulttuurirahaston hallinnosta ja toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä, ohjaa ja valvoo säätiön toimivaa johtoa sekä päättää rahaston strategiasta.
Mikko Niemi, hallituksen puheenjohtaja
Työskentelee farmakogenetiikan professorina Helsingin yliopistossa. Niemen tutkimusryhmä tutkii solukalvon kuljetusproteiinien geneettisten erojen vaikutusta lääkeaineiden tehoon ja turvallisuuteen. Hallituksessa vuodesta 2016.
Jukka Luostarinen, hallituksen varapuheenjohtaja
Oikeustieteen maisteri. Hoitanut asianajotoimistossaan erityisesti yritys- ja kilpailuoikeuteen liittyviä asioita. Toiminut myös EU-juridiikan parissa Brysselissä. Hallituksessa lokakuusta 2022 lähtien.
Anne Birgitta Pessi, hallituksen varapuheenjohtaja
Toimii kirkkososiologian professorina Helsingin yliopistossa ja hyvinvointisosiologian dosenttina Itä-Suomen yliopistossa. Pessin erityisalaa ovat mm. myötätunnon, yhteisöllisyyden ja hyvinvoinnin kysymykset. Hallituksessa vuodesta 2016.
Siru Ahopelto
Yhteiskuntatieteiden maisteri Virolahdelta. Yrittäjä, Kaakon Kamarimusiikki ry:n toiminnanjohtaja sekä maaseudun ja kulttuurin kehittämishankkeiden asiantuntija ja vetäjä. Hallituksessa vuoden 2022 alusta lähtien.
Marianna Bom
Kauppatieteiden maisteri. Aalto-yliopiston talous- ja rahoitusjohtaja, jolla on pitkä kokemus esimies- ja johtamistehtävistä. Aiemmin työskennellyt muun muassa Nokian palveluksessa. Hallituksessa lokakuusta 2023 lähtien.
Karo Hämäläinen
Kirjallisuuden maisteri, kirjailija, toimittaja ja kirjallisuusarvostelija. On kirjoittanut romaaneja ja tietokirjoja sekä aikuisille, lapsille että nuorille. Hallituksessa vuodesta 2018.
Keijo Hämäläinen
Koulutukseltaan fyysikko, erikoistunut kokeellisen fysiikan tutkimukseen. Työskentelee Tampereen yliopiston rehtorina. Hallituksessa lokakuusta 2021 lähtien.
Lea Keinänen
MBA. Työskennellyt mm. Evli Pankin varainhoidon liiketoimintajohtajana sekä varatoimitusjohtajana. Tullut Kulttuurirahaston raha-asiain toimikunnan jäseneksi vuonna 2019, hallituksessa lokakuusta 2021 lähtien.
Tiina Lindfors
Koreografi, ohjaaja ja tanssija, joka on luonut yli sata teosta ja voittanut lukuisia palkintoja. Turkulaisen Tanssiteatteri ERIn perustajajäsen ja yksi sen johtajista. Hallituksessa vuodesta 2019.
Aleksi Malmberg
Filosofian maisteri. Helsingin kaupunginorkesterin intendentti, aiemmin työskennellyt Suomen Kulttuuri- ja tiedeinstituutin johtajana Brysselissä, Helsingin juhlaviikkojen ohjelmapäällikkönä ja Meidän Festivaalin toiminnanjohtajana. Hallituksessa lokakuusta 2023 lähtien.
Leena Vuotovesi
Filosofian maisteri kulttuuriantropologiasta. Työskentelee Oulun Liikekeskus ry:n toiminnanjohtajana. Ollut kahdeksan vuotta taiteilijaresidenssien maailmanlaajuisen ResArtis-verkoston hallituksessa. Hallituksessa vuodesta 2019.
Petri Ylikoski
Tieteen ja teknologian tutkimuksen professori ja yhteiskuntatieteiden filosofian huippuyksikön varajohtaja Helsingin yliopistossa. Hallituksessa vuodesta 2017.
Talousarvion ja tilinpäätöksen valmistelee raha-asiain toimikunta. Siihen kuuluu 3–5 jäsentä, jotka hallitus valitsee keskuudestaan toimintavuodeksi kerrallaan. Se myös päättää omaisuuden sijoittamisesta hallituksen hyväksymän sijoitussuunnitelman mukaisesti.
Raha-asiain toimikunnan jäsenet
Lea Keinänen, MBA, puheenjohtaja
Mikko Niemi, professori, varapuheenjohtaja
Marianna Bom, kauppatieteiden maisteri
Jukka Luostarinen, oikeustieteen maisteri
Hallintoneuvosto
Säätiön hallintoneuvosto on Kulttuurirahaston korkein hallintoelin. Siihen kuuluu 27 jäsentä, joista 15 valitsee Kannatusyhdistyksen kevätkokous ja loput jäsenet hallintoneuvosto itse. Hallintoneuvosto valitsee hallituksen jäsenet sekä hyväksyy muun muassa talousarvion ja tilinpäätöksen.
Hallintoneuvoston esimies eli puheenjohtaja
Professori Riitta Pyykkö
Hallintoneuvoston varaesimies eli varapuheenjohtaja
Päätoimittaja Matti Kalliokoski
Hallituksen puheenjohtaja Matti Alahuhta
Toiminnanjohtaja Iiris Autio
Valtiot. tohtori Jenni Haukio
Kauppat. maisteri Hanna Hiidenpalo
Professori Elina Ikonen
Oikeusneuvos Mika Ilveskero
Akatemiaprofessori Jukka Jernvall
Piispa Jari Jolkkonen
Kirjailija Anneli Kanto
Hallitusammattilainen Kirsi Komi
Kirjailija Joonas Konstig
Rehtori Sari Lindblom
Toimitusjohtaja Timo Löyttyniemi
Toimitusjohtaja Risto Murto
Lääket. tohtori Leena Niemistö
Tanssitaiteilija Julian Owusu
Professori Jukka Pekola
Vararehtori Tanja Risikko
Professori Juho Saari
Professori Hannu Salmi
Fil. maisteri Raija-Liisa Seilo
Fil. maisteri Jari Sokka
Johtaja Teija Tiilikainen
Johtaja Mari Walls
Tutkijatohtori Nafisa Yeasmin
Kunniaesimiehet
Pekka Hallberg, KHO:n presidentti
Tarja Halonen, presidentti
Risto Nieminen, akateemikko
Sauli Niinistö, presidentti
Kannatusyhdistyksen kunniajäsenet
Ritva Haavikko, professori
Risto Ihamuotila, kansleri
Pekka Laaksonen, professori
Risto Pelkonen, arkkiatri
Erkki Rintala, varatuomari
Tuula Tamminen, professori
Liisi Tandefelt, näyttelijä, pukusuunnittelija
Maakuntarahastot
Maakuntarahastot toteuttavat säätiön strategiaa omalla toimialueellaan maakuntarahastokohtaisesti, yksittäisten maakuntarahastojen yhteistyönä tai valtakunnallisesti yhdessä keskusrahaston kanssa. Kantavana periaatteena on kulttuurin – tieteen ja taiteen – edistäminen ja niiden puolesta toimiminen.
Kullakin maakuntarahastolla on hoitokunta, jonka jäsenet edustavat maakunnan eri alojen asiantuntemusta. Maakuntarahastojen hoitokunnat on esitelty kunkin maakuntarahaston omalla sivulla.
Kannatusyhdistys
Kannatusyhdistys tukee henkisesti ja taloudellisesti Suomen Kulttuurirahaston säätiötä. Sen tarkoitus on osallistaa yhteiskunnan jäsenet edistämään, tukemaan ja puolustamaan suomalaista moniarvoista ja moniäänistä kulttuuria.
Kannatusyhdistyksen johtokuntaan kuuluu 3–7 jäsentä. Johtokunta suunnittelee yhdistyksen toimintaa ja kutsuu sen jäseniksi suomalaisessa kulttuurityössä ansioituneita henkilöitä.
Puheenjohtaja
Ilkka Länkinen, hallituksen puheenjohtaja
Varapuheenjohtaja
Laura Hokkanen, fil. tohtori
Liisa Eerola, viestintäjohtaja
Ramona Grönstrand, projektipäällikkö
Lassi Patokorpi, asiantuntija ja museonjohtaja
Kannatusyhdistyksen toiminnanjohtaja, jäsenten yhteyshenkilö
Antti Niskanen
Kannatusyhdistyksen noin 2 500 jäsentä edustavat laaja-alaisesti kulttuurin, tieteen ja taiteen tekijöitä ja kokijoita. Jäsenten toivotaan omalla toiminnallaan aktiivisesti kasvattavan ymmärrystä tieteen ja taiteen merkityksestä tässä ajassa.
Uusista jäsenistä päättää Kannatusyhdistyksen johtokunta, ja jäseniä voivat ehdottaa mm. Kulttuurirahaston maakuntarahastojen hoitokunnat. Kannatusyhdistyksen jäsenyyteen ei liity velvollisuuksia, eikä jäsenmaksua peritä.
Jäsentapaamiset toimivat kohtaamisen ja keskustelun paikkoina. Kannatusyhdistyksen tavoitteena on myös lisätä kulttuurimyönteisyyttä yhteiskunnallisessa päätöksenteossa. Tätä tarkoitusta palvelevat valtakunnalliset ja alueelliset Kulttuurinpuolustuskurssit, joita järjestetään vuosittain.
Tapaamisten välillä jäsenet saavat tietoa Kulttuurirahastosta uutiskirjeiden ja Tiede & Taide -lehden kautta.
Kannatusyhdistyksellä on ollut merkittävä rooli Suomen Kulttuurirahaston historiassa. Yhdistys perustettiin vuonna 1937 järjestämään laaja kansalaiskeräys säätiön peruspääoman kokoamiseksi. Noin 30 000 kansakoululaista kiersi syksyllä 1938 ovelta ovelle Suomen jokaisessa kunnassa esitellen Kulttuurirahaston tarkoitusta ja pyytäen sille tukea. Kaikkiaan lähes 200 000 suomalaista osallistui perustamis- ja lahjakirjakeräyksiin. Verkkoon siirretyiltä keräyslistoilta lähes jokainen suomalainen löytää sukulaisiaan ja tuttaviaan.
Henkilöstö
Kulttuurirahastossa työskentelee noin 50 työntekijää. Rahastoa johtaa säätiön toimitusjohtaja johtoryhmän tukemana. Bulevardilla sijaitsevan toimiston lisäksi työtä tehdään eri puolella Suomea maakuntarahastojen toimistoissa ja verkostoissa. Maakuntarahastojen päälliköillä ja koordinaattoreilla saattaa olla vastuullaan useampia maakuntarahastoja ja myös valtakunnallisia tehtäviä.