Arts Initiative Tokyo (AIT) on Tokiossa vuonna 2001 perustettu voittoa tavoittelematon taidejärjestö. Se on perustamisestaan lähtien tukenut MAD-koulutusohjelmaa (Making Art Different), joka pyrkii edistämään yleisön kanssa tapahtuvaa kulttuurista vuoropuhelua nykytaiteen ja nyky-yhteiskunnan kysymyksistä.

Haettavana on:

  • yksi kolmen kuukauden työskentelyapuraha kuvataiteilijoille ja kuraattoreille
  • ajankohta: 15.4. - 14.7. (vuonna 2021 poikkeuksellisesti: 1.7. - 31.8.)
  • työskentelyapurahan määrä kolmen kuukauden residenssin ajalle on yhteensä 7000 euroa (vuonna 2021 poikkeuksellisesti: kahden kuukauden residenssin ajalle 4500 euroa)
  • lisäksi myönnetään matka-apuraha, jonka suuruus riippuu valitusta matkustustavasta. Matka-apuraha myönnetään korotettuna, mikäli matkat tehdään lentämisen sijaan raide- ja lauttaliikenteen avulla (katso tarkemmat ohjeet täältä)
  • www.a-i-t.net/en/about.php

Viime vuosina AIT:n ohjelmassa on pohdittu erityisesti holismin ja hyvinvoinnin käsitteitä. Luennoilla on avattu aihetta laajemmin ja käsitelty sen yhteyksiä esimerkiksi art brutiin, hengellisyyteen, meditaatioon taiteessa, nuorille suunnattuun vaihtokoulutukseen sekä avohoitoon. Tämän toiminnan rinnalla AIT pyrkii saamaan residenssiohjelmaansa monitieteistä tutkimusta, opetusta ja taidetta tekeviä taiteilijoita, kuraattoreita ja muita taiteen tekijöitä. Ohjelmassa annetaan etusija taiteelliselle/kuratoriaaliselle tutkimukselle, joka kytkeytyy taiteen laajeneviin verkostoihin Japanissa. Residenssivieraiden taiteellisen työn ja ammatillisen tietotaidon myötävaikutuksella AIT pyrkii sulauttamaan eri ohjelmista nousevat jaetut huolenaiheet yhteiseksi, sublimoituneeksi kokemukseksi ja osallistumiseksi.

AIT työskentelytila. Kuva: Yukiko Koshima
Työskentelytila AIT-residenssissä. Kuva: Yukiko Koshima
Ympäristöä AIT-residenssin lähistöllä. Kuva: Johanna Ruohonen
Tokion elämää kuhiseva miljöö. Kuva: Johanna Ruohonen