Vihan pitkät jäljet

Vihan pitkät jäljet on Suomen Kulttuurirahaston Argumenta-hanke, joka toteutetaan vuosina 2017-2018. Kulttuurirahaston hallitus myönsi vuonna 2016 professori Marjo Kaartiselle ja työryhmälle 140 000 euroa hankkeen toteuttamiseen.

Argumenta-hanke

Vihan ja kaunan vaikutukset yhteiskuntaan ovat erityisen ajankohtaisia nyky-Suomessa ja -Euroopassa. Työryhmän mukaan näitä ajankohtaisia teemoja on selitetty ja ratkaistu keskiajan ja uuden ajan alun tutkimuksessa ja esimodernia maailmaa tarkastelemalla voidaankin havaita, miten vihan ja vainon leviäminen voivat muuttaa kokonaisia yhteiskuntia.

Hankkeen työpajoissa kulttuurihistorian ja kielentutkimuksen tutkijat pohtivat politiikantutkimuksen, sosiologian, oikeustieteen, oikeushammaslääketieteen ja uskontotieteen tutkijoiden kanssa syitä vihapuheen ja vainon takana.

Hankkeen johtajan, kulttuurihistorian professori Marjo Kaartisen toimittama (2018) kirja Vihan pitkät jäljet, kertoo menneisyydestä, vainosta, vihasta ja siitä, mitä meidän olisi sille tehtävä. Voit lukea kirjan PDF-tiedostona alta olevasta linkistä.