Raatihuone, tilaisuus kutsuvieraille

Millainen on sananvapauden ja median merkitys itsenäisen Ukrainan tarinassa? Mitä voimme oppia ukrainalaisten kokemuksista? Mikä on vapaan sanan merkitys sodassa ja edessä olevassa massiivisessa jälleenrakennuksessa? Siitä kutsumme kuulemaan ja keskustelemaan Ukraina-asiantuntijoita. Samalla kutsuvierailla on mahdollisuus tutustua historialliseen Raatihuoneeseen taideteoksineen.

Illan keynote-puheena kuullaan kautta aikojen ensimmäinen Tampereen sananvapausjulistus.

Tampereen Sananvapaustapahtuman ensimmäiseksi pääpuhujaksi ja sananvapausjulistuksen antajaksi on kutsuttu palkittu amerikanukrainalainen journalisti ja mediajohtaja, Voice of American (VOA) Itäisen Euroopan toimituksen päällikkö Myroslava Gongadze.

Kunniavieraamme toimii aktiivisesti sananvapauden puolesta niin ukrainalaisten toimittajien mentorina kuin Georgiy Gongadzen nimeä kantavan säätiön ja journalistipalkinnon voimahahmona. Syyskuussa 2023 Myroslava Gongadze palkitaan kansainvälisille johtajille ihmiskuntaa eteenpäin vieneestä elämäntyöstä myönnettävällä yhdysvaltalaisella Inamori Ethics Prizella. Työssään hän raportoi uutisista ja haastattelee avainhenkilöitä Ukrainan ja koko itäisen Euroopan alueella.

Myroslava Gongadze on valitettavasti todistanut läheltä Ukrainan sananvapauden traagisia vaiheita. Hänen aviomiehensä Georgiy Gongadze oli perustajana ja päätoimittajana panemassa alulle itsenäistä ukrainalaista uutismediaa. Riippumattoman Ukrainska Pravdan perustaja katosi ja joutui väkivaltaisen murhan uhriksi vuonna 2000, ja selvittämättömään tapaukseen liittynyt salanauhoitusskandaali oli tehdä lopun Ukrainan silloisen presidentin Leonid Kutshman urasta. Tapaus nostatti protestiaallon ja massiivisen poliittisen skandaalin myös kansainvälisesti. Myroslava Gongadze on yli 20 vuoden ajan tavoitellut oikeutta aviomiehelleen ja murhatulle kriittiselle nuorelle journalistille Georgiy Gongadzelle (1969–2000), pitäen esillä oikeusvaltion tärkeyttä ja tämän visiota vapaasta journalismista.

Kuusi ihmistä rivissä eri valokuvissa
Antti Kuronen (vas.), Jussi Konttinen, Salla Nazarenko, Yrsa Grüne-Luoma, Anna Maris ja Kari Liuhto.

Myroslava Gongadzen sananvapauspuhetta seuraa asiantuntijakeskustelu, jossa puheenvuoron käyttävät toimittajat Antti Kuronen (YLE) ja/tai Jussi Konttinen (HS), Suomen journalistiliiton kansainvälisten asioiden asiantuntija Salla Nazarenko, Toimittajat ilman rajoja Suomen puheenjohtaja Yrsa Grüne-Luoma, julkisen palvelun ja kestävän journalismin tutkija Anna Maris (SWE) sekä Turun yliopiston kauppakorkeakoulun kansainvälisen liiketoiminnan professori Kari Liuhto.

Vasemmalla nainen ja oikealla mies, selfiekuva.
Lännen Median päätoimittaja Matti Posio ja ukrainalainen journalisti Yuliia Shchetyna.

Tilaisuuden isäntänä ja avaajana toimii Tampereen pormestari Kalervo Kummola. Suomen Kulttuurirahaston puolesta vieraat toivottaa tervetulleiksi Pirkanmaan rahaston hoitokunnan puheenjohtaja Helena Hiilivirta.

Kuulemme ukrainalaista ja suomalaista musiikkia, Lukas Stasevskij (sello) ja Justas Stasevskij (piano).

Keskustelun moderoivat päätoimittaja Matti Posio ja toimittaja Yuliia Schetyna.

Tampereen ystävyyskaupungin Kiovan pormestari Vitali Klitschko osallistuu videohaastattelun välityksellä (varmistuu).

Katso illan aikana pidetyt puheet alta (englanniksi)

Pekka Haavisto, ulkoministeri 2019–2023

Andriy Dubchak, sotareportteri ja valokuvaaja, Frontliner

Jussi Konttinen, toimittaja, sotareportteri, Helsingin Sanomat

Anna Maris, mediatutkija ja asiantuntija, Fojo Mediainstituutti (SWE)

Yrsa Grüne-Luoma, puheenjohtaja, Toimittajat ilman rajoja Suomi

Kari Liuhto, Turun kauppakorkeakoulun kansainvälisen liiketoiminnan professori

Salla Nazarenko, kansainvälinen asiantuntija, Suomen Journalistiliitto