Takaisin artikkelilistaukseen
Pirkanmaan rahasto
Pirkanmaan Kulttuurirahasto jakoi 100 apurahaa ja palkitsi kulttuurijournalismin lipunkantajan
10.5.2024
5 ihmistä seisoo vierekkäin kameraan katsoen.
Tarinatalo -konseptin toteuttajat: Pia Krutsin, Sanataideyhdistys Yöstäjä, Tiina Lehikoinen-Musturi, Pirkkalaiskirjailijat, Timo Kokkila, Tampere Kuplii, Kaisa Laaksonen, Lastenkirjainstituutti, Anna Elina Isoaro, Pirkkalaiskirjailijat. Kuva: Harri Hinkka
Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahasto jakoi vuosijuhlassaan 10.5.2024 palkinnon ja 100 apurahaa, yhteensä 1 497 500 euroa.

Pirkanmaan rahasto myönsi tänä vuonna peräti neljä Kärkihanke-apurahaa. 40 000 euron suuruisen apurahan saivat dosentti Iiris Ruoho ja työryhmä Tampereen yliopiston toimittajakoulutuksen historiaa käsittelevään tutkimukseen, Elävä kaupunki ELKA ry Muutos.art-taidehankkeen toteuttamiseen purkutaloon Tampereen Ratinanniemessä ja Tampereen Pianoseura ry Tampereen pianokilpailun 2025 järjestämiseen. 

Neljäs Kärkihanke-apuraha meni Tampereen Tarinatalo ry:lle Tampereen Tarinatalo -konseptin luomiseen ja toteuttamiseen. Viime vuonna Pirkanmaan rahasto tuki hankkeen suunnittelua uudella apurahamuodolla, valmisteluapurahalla.

Kuusi ihmistä rivissä katsovat yläviistoon kameraan.
Neljästä kärkihankeapurahasta yksi myönnettiin työryhmälle Iiris Ruoho, Markku Tikka, Mervi Kaarninen, Marko Ala-Fossi, Kari Koljonen, Ari Heinonen. Kuva: Harri Hinkka

Tänä vuonna 2 500 euron valmisteluapurahoja myönnettiin kaksi. Lastenkirjainstituutin kannatusyhdistys ry sai apurahan lasten- ja nuortenkirjallisuuden sananvapautta käsittelevän hankkeen suunnitteluun ja Takamaan Pop-laivue ry pirkanmaalaista uuden aallon punkmusiikkia käsittelevän dokumenttielokuvan suunnitteluun.

Tieteen aloilta Pirkanmaan rahasto rahoittaa tänä vuonna muun muassa väitöskirjoja tai tutkimuksia, jotka käsittelevät työvoimapolitiikan ja -palveluiden arviointijärjestelmiä ja arvioinnin vaikutusta politiikkaan Saksassa, Suomessa ja Tanskassa, sosiaalista vertailua ja yhteenkuuluvuutta sosiaalisessa mediassa ja Ukrainan sodan retorisia oikeuttamisstrategioita Venäjän valtiontelevisiossa.

Taiteen puolella apurahoja myönnettiin muun muassa säveltämiseen ja sävellystilaukseen sekä useille nuorille musiikinopiskelijoille instrumenttien hankintaan. Apuraha myönnettiin myös Täällä Pohjantähden alla -trilogian viimeisen osan kääntämiseen vietnamin kielelle.

Pirkanmaan rahasto tukee muun muassa Voipaalan taidekeskuksen 50-vuotishistoriikin ja Sata-Häme Soi 
-festivaalin historiikin kirjoittamista sekä Jalmari Finnen 150-vuotisjuhlavuoden tapahtumien järjestämistä Kangasalan Lepokodilla.

Apuraha myönnettiin myös kahteen tietokirjaan, joista toinen käsittelee monivuotisten vihannesten kasvattamista ja toinen runoilija Einari Vuorelan elämää ja teoksia. 

Pirkanmaan Kulttuurirahaston vuoden 2024 palkinto myönnettiin Kulttuuritoimitus.fi:n päätoimittajalle Marita Saloselle, kulttuurijournalismin lipunkantajalle, taiteen ja yleisön yhdistäjälle. Palkinnon arvo on 
15 000 euroa, ja se myönnettiin yleisrahastosta, Maija-Liisa Heinin lahjoitusvaroista.

Kokovuotiseen työskentelyyn 25 apurahaa

Pirkanmaan rahastoon saapui tänä vuonna 1 112 hakemusta, joiden yhteenlaskettu hakusumma oli 24 723 632 euroa. Viime vuonna hakemusmäärä oli 1 177 ja hakusumma 25 117 000 euroa. 

Kokovuotisia eli vähintään 9 kuukauden kokoaikaiseen työskentelyyn tarkoitettuja apurahoja myönnettiin yhteensä 25, joista taiteen aloille 5. Vähintään puolivuotisia työskentelyapurahoja myönnettiin yhteensä 10, joista taiteeseen 3.

Tieteen aloille myönnettiin kaikkiaan 41 apurahaa ja palkinto, yhteensä 895 000 euroa, taiteen aloille 59 apurahaa, yhteensä 602 500.

Noin 60 prosenttia apurahanhakijoista ja -saajista oli tamperelaisia, mutta ainakin yksi apuraha myönnettiin myös 13:een muuhun pirkanmaalaiseen kuntaan.

Kaikki Pirkanmaan rahaston apurahansaajat

ITE-taiteilija Paula Huhtasen näyttely Tampere-talossa 10.5.­–2.6.

Nainen istuu värikkäässä tuolissa hymyillen kameralle
ITE-taiteilija Paula Huhtanen. Kuva: Kisu Huuskonen

Vuosijuhlan yhteydessä avattiin ITE-taiteilija Paula Huhtasen näyttely Onnellinen tuokio

Näyttelyn teoksissa maalausten pohjina on erilaisia tuoleja, jakkaroita ja penkkejä. Teosten lähtökohtana on ajatus rohkeasti ja ujostelematta – värillä on väriä. Teosten värit, tuolien muodot ja pintamateriaalien ominaislaadut ovat olleet lähtökohtana materian ja taiteilijan luovan prosessin suhteelle. Taiteilijan oivallukset ja taideteosten ideoiden kohtaamiset ovat esteettisesti kiinnostavia ja suurta yleisöä innostavia. 

Korumaisessa kokonaisuudessa valoa heijastava maalauspinta näyttäytyy monipuolisesti eri materiaaleissa. Näyttelyn teokset ovat taideteoksina käyttöesineitä. Ne on toteutettu kestämään käyttöä, istumista ja kulutusta.

Paula Huhtanen (s. 1965) on Nokian Sarkolassa toimiva ITE-taiteilija, joka toteuttaa taiteilijuuttaan maalaishenkisessä ympäristössä, värikylläisen paletin koko kirjolla. Hänen taiteessaan tavoitteita ovat rauha, sovinnollisuus ja kokemukset onnesta.

Huhtanen luo teoksensa väreillä ja välineillä, joita on kehittänyt koko uransa ajan tutkiessaan sitä, mitä kaikkea väri voikaan olla. Elämäniloa ja toiveikkuutta viestivällä taiteellaan Huhtanen on luonut oman tyylinsä ja isminsä, iloismin. Iloismin aapiskirja -blogissaan hän jakaakin työnsä vaiheita ja menetelmiään luovan toiminnan ja ajattelun kehittämiseksi.

Teosten kantaaottavuus syntyy ilosta ja positiivisuudesta. Kriisienkin keskellä maailma on kaunis. Huhtanen käyttää monenlaisia asioita ja esineitä ja luo niille uusia yhteyksiä ja merkityksiä taideteoksina. Maalausprosessit toteutuvat synergiassa kulloinkin käytössä olevien materiaalien kanssa.

Paula Huhtanen on myös toiminut monipuolisesti taide- ja kulttuurialan työtehtävissä sekä taiteen vapaan kentän työryhmissä yli 30 vuoden ajan. Vuonna 2020 Huhtanen nimettiin vuoden ITE-taiteilijaksi. Valinta tehtiin tuolloin ensimmäistä kertaa. Huhtasen teoksia on kaikissa Suomen yli kolmessasadassa kuntakokoelmassa.

Näyttelyn teokset ovat esillä Tampere-talon sisääntuloaulassa 10.5–2.6.2024 Tampere-talon aukioloaikoina.

Paula Huhtanen sai viime vuonna Pirkanmaan rahaston kokovuotisen työskentelyapurahan. 

Vuosijuhlan juhlapuhujana akateemikko Sirkku Peltola

Perjantaina Tampere-talossa järjestetty juhla oli Pirkanmaan rahaston 62. vuosijuhla.

Ennen vuosijuhlan alkua Pirkanmaan rahaston hoitokunnan jäsen Terhi Asumaniemi avasi ITE-taiteilija Paula Huhtasen näyttelyn Onnellinen tuokio. Huhtanen sai Pirkanmaan rahaston kokovuotisen apurahan viime vuonna.

Juhlapuheen piti taiteen akateemikko Sirkku Peltola otsikolla Taiteesta ja toivosta

Juhlassa esiintyivät trumpetisti Mikko Mikkola ja pianisti Jouko Laivuori sekä balettitanssijat Senni Sihvonen ja Hilla Vaara. Nuori näyttelijä, koululainen Alma Järvensivu esitti runoja Kirsi Kunnaksen Tiitiäisen satupuu -kirjasta ja toiminnanjohtaja Pilvi Kuitu ja projektipäällikkö Maarit Mäkinen taustoittivat meneillään olevaa Kirsi Kunnas 100 -juhlavuoden hanketta.