Takaisin artikkelilistaukseen
Palkinnot
Pirkanmaan Kulttuurirahaston palkinto päätoimittaja Marita Saloselle
10.5.2024
Nainen nojaa valkoiseen seinään
Kulttuuritoimituksen päätoimittaja Marita Salonen sai Pirkanmaan rahaston palkinnon 2024. Kuva: Harri Hinkka
Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahaston vuoden 2024 palkinto myönnettiin Kulttuuritoimituksen päätoimittajalle Marita Saloselle, kulttuurijournalismin lipunkantajalle, taiteen ja yleisön yhdistäjälle. Palkinnon arvo on 15 000 euroa, ja se myönnettiin yleisrahastosta, Maija-Liisa Heinin lahjoitusvaroista.
Punahiuksinen nainen värikkäässä takissa
Kuva: Harri Hinkka

Keskustelu kulttuurista ja kulttuurijournalismin asemasta on tällä hetkellä laajaa, ja sitä on käynyt myös Pirkanmaan rahaston hoitokunta. Ammattitaitoisesti toteutettuja kulttuurijuttuja ja -kritiikkejä ovat kaivanneet niin taiteen tekijät ja tutkijat kuin arvostajat ja arvostelijat sekä tietysti lukijat. Tarve saada enemmän ja paneutuvampaa kulttuurijournalismia on tunnustettu.

Tänä vuonna Pirkanmaan rahasto osoitti palkintonsa Marita Saloselle (s. 1965), joka on tarttunut toimeen ja ryhtynyt korjaamaan tilannetta. 

”Kulttuuritoimituksen päätoimittajana Marita Salonen toimii tehtävässä, jolla on suuri merkitys taiteelle ja taidekeskustelulle. Häntä voi kuvata pitkän linjan journalistiksi ja itsestään numeroa tekemättömäksi kulttuurihenkilöksi, joka tekee sitä, mistä muut puhuvat – ja saa muita huippuluokan ammattijournalisteja mukaansa, tekemään juttuja kulttuurista. Salonen upeine journalistijoukkoineen varmistaa, että Tampereella on kulttuuritoimitus”, sanoo Pirkanmaan rahaston hoitokunnan puheenjohtaja Helena Hiilivirta.

Kulttuuritoimitus on valtakunnallisestikin huomattu, mutta juuriltaan nimenomaan pirkanmaalainen mediaprojekti. 

Se seuraa suomalaista kulttuurielämää osoitteessa Kulttuuritoimitus.fi. Juttuja julkaistaan joka päivä yksi tai useampia, vuoden ympäri. Toimitus sijaitsee Tampereen Finlaysonilla.

Sivuston avaamisesta on tässä kuussa kulunut viisi vuotta. Yleisö löysi sivuston nopeasti, ja sillä on joka kuukausi yli 60 000 lukijaa.

Tekijäyhteisöön on rekisteröitynyt yli sata jäsentä: journalisteja, tutkijoita, kirjailijoita, kuvataiteilijoita, valokuvaajia ja opiskelijoita. Kaikki kirjoittajat ja kuvaajat, päätoimittaja mukaan lukien, työskentelevät pro bono.

Yhteisö on alusta asti sitoutunut sisältöjen maksuttomuuteen. Sisällöt ovat vapaasti kaikkien käytettävissä.