Uudenmaan maakuntakartta

Uusimaa

Uudenmaan rahasto on perustettu vuonna 1963. Rahasto on uusmaalaisen taiteen ja paikalliskulttuurin tukija toimialueensa 26 kunnassa.

Uudenmaan maakuntakartta

Rahasto tukee toimintaa, jonka kohde tai toteuttaja on Uudeltamaalta. Apurahoja myönnetään taiteelliseen työskentelyyn ja taiteeseen liittyviin projekteihin, tapahtumiin ja kulttuuritilaisuuksiin sekä kotiseututyön ja paikalliskulttuurin hankkeisiin. Uudenmaan rahasto ei tue tieteellistä tutkimustyötä.

Uudenmaan rahasto ei jaa apurahoja vuonna 2025.

Uudenmaan rahasto myöntää apurahoja joka toinen vuosi.

Uudellamaalla hakijoiden määrä verrattuna jaettavaan rahamäärään on todella suuri. Jos apurahoja myönnettäisiin joka vuosi, liian moni hyvä hakija jäisi ilman rahoitusta, ja paljon sekä hakijoiden että arvioijien työtä menisi hukkaan. Kun apurahoja jaetaan vain joka toinen vuosi, jaettava summa on kaksinkertainen, vaikka hakijoiden määrä pysyy lähes samana.

Niinä vuosina, kun Uudenmaan rahasto ei myönnä apurahoja, hakijat voivat hakea apurahaa keskusrahaston Lokakuun haussa tai toisesta maakuntarahastosta Tammikuun haussa, mikäli hakukriteerit täyttyvät.

Valtakunnallinen Tiede tutuksi -apuraha on haettavissa myös Uudenmaan alueella.

Rahaston seuraava varsinainen hakuaika on tammikuussa 2026.

Uudenmaan rahasto muodostuu yleisrahastosta sekä lahjoituksiin ja testamentteihin perustuvista nimikkorahastoista. Nimikkorahastoista jaetaan apurahoja lahjoittajien toivomiin tarkoituksiin, näiden alojen ulkopuolelle jääviä aloja tuetaan käyttötarkoitukseltaan vapaista varoista.

Rahaston toiminta ja päätöksenteko on itsenäistä sekä puolueista, etujärjestöistä ja instituutioista riippumatonta. Rahaston apurahoista päättää hoitokunta, joka edustaa monipuolisesti rahaston toiminta-alueen taiteen, tieteen, yhteiskunnan ja talouselämän asiantuntemusta.

Tammikuun haun apurahat

Tiede tutuksi

Suomen Kulttuurirahasto myöntää tammikuun 2025 hakukierroksella miljoona euroa lasten ja nuorten tiedekasvatukseen. Tiede tutuksi -apurahan tavoitteena on innostaa peruskouluikäisiä lapsia ja nuoria tieteen pariin sekä mahdollistaa lapsille ja nuorille tiedekasvatusta tasa-arvoisesti asuinpaikasta ja taustasta riippumatta.


Uudenmaan rahaston omat hankkeet

  • Taide 2020-2023

    Uudenmaan kulttuuripolut

    Uudenmaan rahasto tuotti vuosina 2020-2023 omana kulttuurihankkeenaan kulttuuripolut Lohjan Routiolle sekä Vantaan Myyrmäkeen ja Kaivokselaan. Kaupunginosiin tehtiin hankkeessa useita kävelyreittejä,…

    Lue lisää
  • Hankkeet 2013-2014

    Hautamuistomerkkien kunnostushanke

    Kulttuuriperintö kuuluu kaikille, ja monet meistä ovat sukunsa edustajina myös kirjaimellisesti vastuussa muistomerkkien pystyssä pysymisestä. Haudoille aikoinaan pystytettyjen muistomerkkien kunnosta…

    Lue lisää

Maakunta

Uudenmaan rahaston kunnat

Askola, Espoo, Hanko, Helsinki, Hyvinkää, Inkoo, Järvenpää, Karkkila, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi, Lapinjärvi, Lohja, Loviisa, Myrskylä, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Porvoo, Pukkila, Raasepori, Sipoo, Siuntio, Tuusula, Vantaa ja Vihti.

Maakunta

Uudenmaan rahaston kunnat

Askola, Espoo, Hanko, Helsinki, Hyvinkää, Inkoo, Järvenpää, Karkkila, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi, Lapinjärvi, Lohja, Loviisa, Myrskylä, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Porvoo, Pukkila, Raasepori, Sipoo, Siuntio, Tuusula, Vantaa ja Vihti.


Hoitokunta

Suuri joukko ihmisiä seisoo kahdessa rivissä ja katsoo kameraan.
Uudenmaan rahaston hoitokunnan jäseniä syksyllä 2023. Kuva: Riitta Supperi

Puheenjohtaja

Sanna Nyqvist, dosentti

Varapuheenjohtaja

Laura Rämä, teatterit. ja filosofian maisteri, näyttelijä

Jari Eskola, johtaja
Hanna Johansson, dekaani
Kalle Kinnunen, tietokirjailija
Sanna Myllylahti, tanssitait. lehtori
Hanne Selkokari, taidehistorioitsija
Tuomas Siitonen, arkkitehti
Sauli Sirviö, kuvatait. maisteri
Mika Virkkala, maakuntarahastojohtaja


Uudenmaan rahaston historiikki

  • Historiikit 2013

    Maakunta ja metropoli

    Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaan rahasto 1963-2013. Mikä onkaan maakunnallisen rahaston merkitys alueella, jossa maakunnallisuus ei juurikaan kiinnosta? Entä mikä on rahaston…

    Lue lisää

Lisätietoja Uudenmaan rahastosta

Uudenmaan Kulttuurirahasto
Bulevardi 5 A, 5. krs
00120 Helsinki

uusimaa@skr.fi

Uudenmaan rahaston logot

Päivi Venäläinen

Päällikkö, erityisasiantuntija

Kymenlaakso, Uusimaa, Taidetestaajat-hankkeen vastuuhenkilö

Soita: Päivi Venäläinen 050 475 9888

Anniina Majanlahti-Binaku

Koordinaattori

Uusimaa, Varsinais-Suomi, residenssiohjelma

Soita: Anniina Majanlahti-Binaku 050 528 8826

Ajankohtaista Uudellamaalla