Argumenta
Argumenta-apurahojen haku erityiskohteena on päättynyt. Apurahan lähestymistapa oli korostetusti tieteiden välinen. Usein samaa ongelmaa tutkitaan eri tieteenaloilla, mutta yhteistä kieltä ratkaisujen hahmottamiseksi on vaikea löytää. Argumentan tarkoituksena oli tuottaa tutkijoiden välisen keskustelun kautta uusia vastauksia ja johtopäätöksiä yhteiskunnallisesti haastaviin kysymyksiin ja viestiä nämä tulokset tieteen sisäpiiriä laajemmalle yleisölle.
Lopetettu apuraha
Argumenta-apurahojen haku on päättynyt
Kannustamme hakemaan Argumentan tarkoitusta toteuttavia apurahoja Kulttuurirahaston lokakuun hausta.
Apurahahaku oli kaksivaiheinen. Haun ensimmäinen vaihe oli avoinna Maaliskuun kierroksella Kulttuurirahaston verkkopalvelussa. Toinen vaihe jatkoon valituille oli avoinna Elokuun kierroksella. Toisen vaiheen tulokset julkistettiin lokakuussa.
Kuka voi hakea apurahaa
Haku oli tarkoitettu työryhmille, joissa toivottiin olevan edustettuina hankkeen kattamat tieteenalat. Oikeushenkilöt, kuten esimerkiksi yliopistot, eivät voi hakea Argumenta-apurahaa.
Millaista apurahaa voi hakea
Argumentan keskeisenä toimintamallina oli seminaarien ja mahdollisten työpajojen kokonaisuus, johon voi liittyä myös muuta toimintaa. Rahoitusta ei oltu tarkoitettu varsinaiseen tutkimustyöhön, vaan sitä voi hakea seminaarien ja muiden tapahtumien järjestämisen sekä viestinnän kulujen kattamiseen.
Rahoituksen määrä yhdelle hankkeelle oli n. 100 000–150 000 euroa.
Argumenta-hankkeiden tulee tähdätä
a) julkisen keskustelun lisäämiseen ja syventämiseen aiheesta
tai
b) suoraan yhteiskunnalliseen päätöksentekoon vaikuttamiseen.
Argumenta-apurahansaajien yhteyshenkilö rahastossa:
Päivikki Eskelinen-Rönkä
Päällikkö, erityisasiantuntija
Etelä-Karjala, Etelä-Savo, Tammikuun haku: Tiede tutuksi -apuraha
Eriika Johansson
Erityisasiantuntija
Maailmankirjallisuuden suomennostuki, säätiöiden post doc -pooli
Argumentan apurahakohtainen hakuohje
Argumenta-haku on päättynyt. Ohje on päivitetty 24.1.2024.
Argumenta
1.1. Haun aikataulu
Apurahahaku on kaksivaiheinen. Haun ensimmäinen vaihe on avoinna Maaliskuun kierroksella Kulttuurirahaston verkkopalvelussa. Haku sulkeutuu klo 16 viimeisenä hakupäivänä.
1.2. Kuka voi hakea apurahaa
Haku on tarkoitettu työryhmille, joissa toivotaan olevan edustettuina hankkeen kattamat tieteenalat. Yksi työryhmän jäsenistä toimii hankkeen vastuuhenkilönä, joka vastaa mahdollisesti myönnettävästä apurahasta Kulttuurirahastolle sekä tarvittaessa eläkelaitokselle (Mela) ja verottajalle.
Oikeushenkilöt, kuten esimerikksi yliopistot, eivät voi hakea Argumenta-apurahaa.
1.3. Mihin apurahaa voi hakea
Argumenta on rahoitusmalli, jonka tarkoitus on löytää merkittävien tutkimusaiheiden avoimiin kysymyksiin tieteellisesti ja tieteiden välisesti kestäviä argumentteja. Argumentan lähestymistapa on korostetusti tieteiden välinen. Usein samaa ongelmaa tutkitaan eri tieteenaloilla, mutta yhteistä kieltä ratkaisujen hahmottamiseksi on vaikea löytää. Argumentan tarkoituksena on tuottaa tutkijoiden välisen keskustelun kautta uusia vastauksia ja johtopäätöksiä yhteiskunnallisesti haastaviin kysymyksiin ja viestiä nämä tulokset tieteen sisäpiiriä laajemmalle yleisölle.
Argumenta-hankkeiden tulee tähdätä a) julkisen keskustelun lisäämiseen ja syventämiseen aiheesta tai b) suoraan yhteiskunnalliseen päätöksentekoon vaikuttamiseen.
Kun suunnitellun hankkeen painotus on julkisen keskustelun herättämisessä (a), budjettiin tulee varata määräraha vaikuttajaviestinnän ammattilaisten käyttöön hankkeen aikana.
Kun suunnitellun hankkeen painotus on suoraan yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen pyrkimisessä (b), hankkeen tuloksista laaditaan julkista materiaalia, joka on tarkoitettu yhteiskunnallisten päättäjien käyttöön ja työkaluksi aiheen syvällisempään tarkasteluun. Budjetissa tulee varata määräraha vaikuttajaviestinnän tarkoituksiin.
1.4. Minkälaisia apurahoja myönnetään
Rahoituksen määrä yhdelle hankkeelle on n. 100 000–150 000 euroa.
1.5. Hakumenettely ja haun aikataulu
Ensimmäisen vaiheen hakemukseen ei voi liittää liitteitä, vaan kaikki olennainen tulee pystyä kuvailemaan hakulomakkeessa annetussa tilassa. Myöskään lausuntoja ei oteta vastaan ensimmäisessä hakuvaiheessa. Ensimmäisen vaiheen tulokset ja tieto toiselle kierrokselle pääsemisestä tiedotetaan hakijoille toukokuun loppuun mennessä.
Haun toinen vaihe jatkoon valituille on avoinna Elokuun kierroksella. Hakemukseen tulee liittää työsuunnitelma, budjetti sekä viestintäsuunnitelma, joka kattaa myös vaikuttajaviestinnän.
Jos suunnitellun hankkeen painotus on yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen pyrkiminen (b), viestintäsuunnitelmassa tulee kuvata hankkeen tuottamien päättäjien käyttöön tarkoitettujen julkaisujen luonne sekä jakelun kanavat. Toisen vaiheen tulokset julkistetaan lokakuun loppuun mennessä.
Hakemuksia arvioitaessa painotetaan seuraavia tekijöitä:
- aihe on sekä tieteellisesti kiinnostava että yhteiskunnallisesti laajakantoinen,
- aiheeseen liittyy tieteellisesti kiistanalaisia kysymyksiä, joista pyritään muodostamaan kokonaiskuva eri tieteenalojen välisessä keskustelussa,
- hanke tähtää julkisen keskustelun lisäämiseen ja syventämiseen aiheen tiimoilta tai suoraan yhteiskunnalliseen päätöksentekoon vaikuttamiseen.
1.6. Raportointi
Apurahaselvitys tehdään Apurahansaajan verkkopalvelussa. Selvitys erääntyy vuoden kuluttua viimeisen apurahaerän nostamisesta. Raportista on käytävä ilmi hankkeen keskeinen sisältö, seminaarit, tapahtumat, osallistujamäärät, arvio hankkeen onnistumisesta ja viestinnällisten tavoitteiden saavuttamisesta sekä selvitys apurahan käytöstä kulutyypeittäin eriteltynä erillisellä liitteellä.