Tampereen sananvapaustapahtuma

Sananvapaus on ydinarvo: se kuuluu jokaisen demokraattisen yhteiskunnan ytimeen ja on tärkeä osa vapaan ihmisen arkielämää. Sananvapaus kuuluu kaikille. Ensimmäinen Tampereen sananvapaustapahtuma järjestetään Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahaston hoitokunnan aloitteesta 26.–28. syyskuuta 2023.

Tapahtuma

Tampereen sananvapaustapahtumaan kutsutaan pääpuhujaksi ajankohtainen henkilö, joka on elämässään tehnyt paljon merkittävää työtä sananvapauden hyväksi. Hänellä on sananvapauden merkityksestä painavaa ja omakohtaista sanottavaa, joka puhuttelee niin Pirkanmaalle kokoontuvia kuulijoita kuin laajemminkin: Euroopan ja maailman mitassa.

Tapahtuma on alusta, jolta kansainvälisesti tunnettu pääpuhuja pääsee kertomaan oman viestinsä sananvapauden merkityksestä.

Tapahtuman tavoitteena on olla arvovaltainen ja mielenkiintoinen kokoontuminen, joka myös rakentaa verkostoa sananvapauden asiaa edistävistä ihmisistä.

Kutsumme pääpuhujan esitystä Tampereen sananvapausjulistukseksi. Kokoamme tämän julistuksen äärelle joukon asiantuntijoita ja muita aiheesta kiinnostuneita keskustelemaan sananvapaustapahtuman teemoista.

Tilaisuudet 2023

Sananvapaus Valko-Venäjällä – Yhteys kiven sisään

ti 26.9. klo 18.30
Kulttuuritalo Laikku, Musiikki- ja luentosali,
Keskustori 4, Tampere

Lue lisää tilaisuudesta

Valokuvanäyttely: Etulinjassa ja kotirintamalla – Donbas Frontliner ja Ukraina uutiskuvien takaa

Avoinna yleisölle 28.9.14.10.2023
Media 54, Finlayson,
Satakunnankatu 18A, Tampere

Lue lisää näyttelystä

Luento- ja keskustelutapahtuma: Mediavapauden merkitys itsenäisen Ukrainan tarinassa

to 28.9. klo 9.00–12.00
Tampereen yliopisto, Pinni B 1097,
Kanslerinrinne 1, Tampere

Keskustelutapahtuman sivulle

Raatihuone, tilaisuus kutsuvieraille

Ensimmäinen Sananvapauden Tampereen julistus
ke 27.9. klo 18.30 (pääsy juhlakerrokseen kello 18.15)
Raatihuone, Keskustori 10, Tampere

Kutsuvierastilaisuuden sivulle

Vuoden 2023 teemana on Ukraina ja sananvapaus

Mustavalkoinen kuva naisesta istumassa mustalla tuolilla studiossa. Naisella on mustat vaatteet, hän katsoo hymyillen kameraan.
Myroslava Gongadze

Myroslava Gongadzen avauspuhe (englanniksi)

Ensimmäinen Tampereen sananvapaustapahtuma järjestetään Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahaston hoitokunnan aloitteesta 26.–28. syyskuuta 2023.

Kokoonnumme ukrainalaisten puhujavieraittemme avausten pohjalta keskustelemaan sananvapauden merkityksestä itsenäisen Ukrainan valtion kehittymisessä vuoden 1991 jälkeen. Miten etenkin journalismin vapaus on ottanut askeleita eteen ja välillä kipeästi taakse? Mikä on vapaan median rooli Ukrainan nykyisessä puolustustaistelussa ja maan tulevassa mittavassa jälleenrakentamisessa?

Ensimmäisen Tampereen sananvapaustapahtuman pääpuhujaksi on lupautunut amerikanukrainalainen journalisti ja yhteiskunnallinen keskustelija, Voice of American ukrainankielisen palvelun päällikkö Myroslava Gongadze. Hän toimii aktiivisesti sananvapauden puolesta niin nuorten toimittajien kouluttajana kuin Gongadze-nimeä kantavan säätiön ja journalistipalkinnon voimahahmona.

Valitettavasti Gongadzen nimi tunnetaan myös murheellisemmasta yhteydestä, sillä Myroslava Gongadze on väkivaltaisesti murhatun journalistin Georgiy Gongadzen leski. Georgiy Gongadzen (1969–2000) perustama Ukrainska Pravda oli yksi ensimmäisistä riippumattomista verkkolehdistä Ukrainassa maan itsenäistyttyä vuonna 1991. Edelleen Ukrainska Pravda kuuluu maan laajalevikkisimpiin tiedotusvälineisiin. Aikansa suurimman poliittisen skandaalin aiheuttanut Gongadzen murha on useiden Ukrainan hallitusten lupauksista huolimatta yhä selvittämättä.

Journalisti Myroslava Gongadzen pääpuheen ohella panoksensa tapahtumaan tuovat Donbas Frontliner -median toimitusjohtaja ja uutiskuvaaja Andriy Dubcak, entinen Ukrainan varainformaatioministeri ja nykyinen sotareportteri Tetiana Popova sekä Tampereen ystävyyskaupungin Kiovan pormestari Vitali Klytshko (puhujalista varmistuu).

Miksi sananvapaus?

Sananvapaus on ydinarvo: se kuuluu jokaisen demokraattisen yhteiskunnan ytimeen ja on tärkeä osa vapaan ihmisen arkielämää.

Sananvapaus kuuluu kaikille.

Sananvapauden määritteleminen ja toteuttaminen on keskeisellä paikalla niin Suomen perustuslaissa kuin YK:n ihmisoikeuksien julistuksessa. Sananvapaus on myös keskeinen osa Euroopan Unionin tavoittelemaa parasta mahdollista eurooppalaisen yhteiskunnan mallia.

Sananvapauden vieminen sitä käyttäviltä on mielivaltaa ja autoritaarisille johtajille varmin tapa vahingoittaa omaa maataan. Lyhyellä aikavälillä väkivalta voi voittaa, mutta pitkällä aikavälillä ainoastaan demokratia kantaa.

Ilman toimivaa ja käytössä jatkuvasti testattavaa sananvapautta ei ole oikeusvaltiota, ei myöskään kansanvaltaa eikä kukoistavaa kulttuuria.

Vain sananvapauden ansiosta meillä on vapaa ja moniarvoinen media. Vain sananvapauteen voi perustua kriittinen, havaintonsa ja tuloksensa itsenäisesti löytävä tiede. Kummallekin on elinehto vapaa oikeus yhteydenpitoon ja debattiin myös erimielisten kanssa, ilman pelottelun tai rankaisutoimien uhkaa.

Läpinäkyvyyden puuttuessa mielivalta ja korruptio rehottavat. Kun toisinajattelijoita, journalisteja, tutkijoita, taitelijoita tai muita vapaita keskustelijoita vainotaan ja pahimmillaan murhataan, kyse on aina vakavasta rikoksesta ja hyökkäyksestä koko vapaan ihmiskäsityksen perusteita vastaan. Yhä selvempää on, että ilman myönteisten toimijoiden päättäväisyyttä ja tekoja sananvapaus on uhattuna – meilläkin.

Näin ajatus Pirkanmaalla eteni

Ajatus Tampereen sananvapaustapahtumasta sai alkunsa vuosina 2019–2020, kun koronapandemia koetteli ihmiskuntaa. Samaan aikaan Suomessakin ykkösuutisiksi nousivat laajat kansalaisprotestit Valko-Venäjällä, toisinajattelijoiden vaientaminen Venäjällä ja Ukrainan vuodesta 2014 sodan oloissa jatkunut kamppailu kohti itsenäisyytensä ja vapautensa varmistamista. Poliittisia vankeja oli kasvava määrä, eikä pelkästään joissakin entisen Neuvostoliiton maissa. Toimittajia murhattiin ja pantiin vankilaan ilman mitään oikeutusta eri puolilla maailmaa.

Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahaston hoitokunnassa käytiin vilkasta keskustelua siitä, miten sananvapaus kuuluu kiistatta Euroopan ydinarvoihin. Ilman sananvapautta ei Suomessakaan olisi taiteen eikä tieteen menestykselle pohjaa. Omaa tapahtumaansa sananvapaudella ei vielä ollut monien festivaalien ja kokoontumisten Tampereellakaan.

Niin sananvapaustapahtuma päätettiin perustaa, ja pian siitä tuli näkyvä osa Tampereen vireillä ollutta hanketta nousta Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2026. Vaikka kulttuuripääkaupungin titteli meni toisaalle, Tampereen sananvapaustapahtuma sai tukea jatko-ohjelmalta, Operaatio Pirkanmaalta. Tärkeän tukensa tapahtumalle antoivat myös Journalistisen kulttuurin edistämissäätiö JOKES ja Tampereen kaupungin pormestari Anna-Kaisa Ikonen. Tampereen yliopiston journalistikoulutus, Toimittajat ilman rajoja -järjestön Suomen osasto ja monet asiaan perehtyneet henkilöt ovat ilmaisseet tapahtumalle tukensa.

Venäjän täysimittainen hyökkäys- ja tuhoamissota Ukrainaa vastaan alkoi 24. helmikuuta 2022. Silloin sananvapausteema nousi entistäkin tärkeämmäksi.

Ensimmäisen tapahtuman teemaksi oli luonnollista valita Ukraina, jonka taistelu meidänkin perusarvojemme puolesta tarjoaisi tärkeän puheenaiheen sananvapaustapahtumalle. Mikä on sananvapauden konkreettinen merkitys Ukrainan vaiheissa? Mitä me kaikki voisimme ukrainalaisten kokemuksista oppia? Millaisen vapauden, sanankin vapauden, Ukraina viimein voi saavuttaa?

Lisätietoja hankkeesta:

Silja Minkkinen-Poikolainen
Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahaston asiamies
puh. +358 50 385 7610
silja.minkkinen-poikolainen@skr.fi

Matti Posio
Tampereen sananvapaustapahtuman aloitteentekijä ja Lännen Median toimituksen päällikkö
puh. +358 40 7717828
hanke.matti.posio@skr.fi tai matti.posio@lannenmedia.fi

The event page in English