Luento- ja keskustelutapahtuma: Mediavapauden merkitys itsenäisen Ukrainan tarinassa

Millainen on sananvapauden ja median merkitys itsenäisen Ukrainan tarinassa? Mitä voimme oppia ukrainalaisten kokemuksista? Mikä on vapaan sanan merkitys sodassa ja edessä olevassa massiivisessa jälleenrakennuksessa? Torstaina 28.9. aiheesta järjestetään kaikille avoin luento- ja keskustelutapahtuma Tampereen yliopistolla.

Luento- ja keskustelutapahtuma: Mediavapauden merkitys itsenäisen Ukrainan tarinassa

to 28.9. klo 9.00–12.00
Tampereen yliopisto, Pinni B 1097,
Kanslerinrinne 1, Tampere

Tilaisuus on maksuton, mutta siihen on ilmoittauduttava ennakolta Suomen Kulttuurirahaston sivuilla osoitteessa skr.fi/kutsu. Käytä koodia PI2809.

Saliin mahtuu 90 rekisteröitynyttä osallistujaa ja paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Tilaisuus myös striimataan ja tallenne tulee laajemman yleisön nähtäväksi myöhemmin.

Mustavalkoinen kuva naisesta istumassa mustalla tuolilla studiossa. Naisella on mustat vaatteet, hän katsoo hymyillen kameraan.
Myroslava Gongadze

Kutsumme etenkin Tampereen yliopiston journalistiopiskelijoita ja henkilökuntaa osallistumaan ainutlaatuiseen Ukrainan mediaa koskevaan tilaisuuteemme. Tilaisuuteen tulee ilmoittautua etukäteen.

Kuulemme Ukrainan sananvapauden ja median vaiheista suoraan tapahtumien ytimestä. Pääpuhujanamme on palkittu amerikanukrainalainen journalisti, Voice of American Itäisen Euroopan päällikkö ja Ukrainan sananvapauden vaiheiden omakohtainen todistaja Myroslava Gongadze.

Myroslava Gongadze on nuorten ukrainalaisten journalistien mentori ja Ukrainan johtavan journalistipalkinnon taustavoima. Työssään Myroslava Gongadze raportoi synnyinmaansa ja koko Itäisen Euroopan uutisista. Hän on haastatellut lukuisia valtiojohtajia ja huippunimiä, ja esimerkiksi tänä kesänä Gongadze teki uutisreportaaseja maailmanlaajuiseen levitykseen Liettuan ja Valko-Venäjän rajalta.

Tänä syksynä puhujavieraamme saa kansainvälisille johtajille myönnettävän arvostetun etiikkapalkinnon, Inamori Ethics Prizen.

Valitettavasti Gongadzen nimi liittyy myös Ukrainan lähihistorian traagisimpiin hetkiin. Hänen aviomiehensä Georgiy Gongadze oli kriittinen journalisti, joka perusti yhden Ukrainan ensimmäisistä riippumattomista verkkomedioista, Ukrainska Pravdan, ennen katoamistaan ja joutumistaan väkivaltaisen murhan uhriksi vuonna 2000. Nuoren toimittajan murha laukaisi varhaisia demokratiaprotesteja Ukrainassa ja saavutti historiallisen poliittisen skandaalin mittasuhteet etenkin, kun ääniteskandaali näytti liittävän tapahtuneen Ukrainan silloiseen presidenttiin Leonid Kutshmaan.

Myroslava Gongadze on väsymättä tavoitellut oikeutta Georgiy Gongadzelle ja tämän murhan selvittämistä oikeusteitse yli 20 vuotta. Hän myös tukee aktiivisesti muita ukrainalaisia Yhdysvalloissa, minne hän muutti miehensä selvittämättömän murhan jälkeisinä vuosina.

viisi ihmistä rivissä
Antti Kuronen (vas.), Jussi Konttinen, Salla Nazarenko, Yrsa Grüne-Luoma ja Kari Liuhto.
Vasemmalla nainen ja oikealla mies, selfiekuva.
Lännen Median päätoimittaja Matti Posio ja ukrainalainen journalisti Yuliia Shchetyna.

Tilaisuuden ohjelma on kolmiosainen. Se koostuu lyhyestä johdannosta Ukrainan mediavapauden ja yhteiskunnallisen muutoksen vaiheisiin itsenäisyyden vuosina 1991–2023, kunniavieraamme Myroslava Gongadzen Ukrainan mediavapautta koskevasta Tampereen sananvapausesitelmästä sekä päätteeksi aihepiiriä syventävästä paneelikeskustelusta.

Paneelikeskustelussa ovat mukana Ukrainassa työskennellyt Ylen toimittaja Antti Kuronen, Helsingin Sanomien toimittaja Jussi Konttinen, Suomen journalistiliiton kansainvälisten asioiden asiantuntija Salla Nazarenko, Toimittajat ilman rajoja Suomen puheenjohtaja Yrsa Grüne-Luoma sekä Turun yliopiston kauppakorkeakoulun kansainvälisen liiketoiminnan professori ja Pan-Eurooppa Instituutin johtaja Kari Liuhto.

Tilaisuuden moderoivat päätoimittaja Matti Posio ja Suomessa nykyään asuva ukrainalainen journalisti Yuliia Shchetyna.

Tilanteen salliessa kuulemme myös tunnetun sotareportterin ja kuvaajan Andriy Dubchakin kokemuksista sodan etulinjoissa mediayhtiönsä Donbas Frontlinerin tehtävissä. Tampereen ystävyyskaupungin Kiovan pormestari Vitali Klitschko osallistuu tilaisuuteen videohaastattelun välityksellä (varmistuu).

Järjestäjät

Tampereen Sananvapaustapahtuman järjestää Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahasto yhteistyössä seuraavien kumppanien kanssa: Tampereen kaupunki / Operaatio Pirkanmaa, Journalistisen kulttuurin edistämissäätiö JOKES, Toimittajat ilman rajoja Suomi, Tampereen yliopiston journalistikoulutus, Turun yliopiston Pan-Eurooppa Instituutti, Finlaysonin alue ja Lännen Media.

Medialle / Lisätiedot

Tampereen Sananvapaustapahtumaan kuuluu lisäksi mediahaastatteluja ja erillisiä toimittajatapaamisia puhujiemme ja muiden osallistujien kanssa.

Ulkomaisten puhujavieraiden haastattelupyynnöt etukäteen:

Matti Posio,
hanke.matti.posio@skr.fi tai matti.posio@lannenmedia.fi
(puh. 040 7717828)

Silja Minkkinen-Poikolainen
Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahaston asiamies
silja.minkkinen-poikolainen@skr.fi
(puh. 050 50 385 7610)