Kulttuurirahaston Maailma näyttämölle -tukimuodon tavoitteena on saada suomalaiset teatterit käännättämään suomeksi ja esittämään 30 uutta, oman aikamme näytelmää eri puolilta maailmaa.

Apuraha oli haettavana ensimmäisen kerran Kulttuurirahaston elokuun 2022 haussa. Yhteensä tämä uusi tuki näytelmien kääntämiseen ja esittämiseen vuosina 2022–2024 on 1,2 miljoonaa euroa.
Maailma näyttämölle -logo

Hankkeen yhteistyökumppani Teatterin tiedotuskeskus TINFO järjestää teattereille Maailma näyttämölle -päiviä, joissa esitellään ajankohtaisia, vielä suomentamattomia teoksia aikamme näytelmäkirjailijoilta. Niistä viedään perustiedot ja tekstinäyte TINFON verkkosivuilla julkaistuun tietokantaan. Ehdolle valikoidaan vuoteen 2024 mennessä 75 näytelmää. Apurahaa voi kuitenkin hakea myös muille näytelmille.

Suuri osa teattereissa esitettävistä kotimaisista teatteriteksteistä on nykyisin kirjoitettu yhtä tuotantoa varten. Kantaesityksensä saanut näytelmä tuotetaan Suomessa harvoin uudeksi esitykseksi toisessa teatterissa. Maailma näyttämölle -hankkeessa optiona on, että käännetyt näytelmät julkaistaan jälkikäteen antologioina. Tavoitteena  on saada näytelmille jatkuvuutta niin, että niitä tuotetaan kantaesityksen jälkeen uusiksi tuotannoiksi toisissa teattereissa. Kulttuurirahasto tekee päätökset antologioiden julkaisemisesta myöhemmässä hankevaiheessa.

Svenska kulturfonden osallistuu hankkeeseen tarjoten vastaavanlaisia apurahoja ruotsinkielisille teattereille marraskuun haussaan, alkaen syksystä 2022.

Haun aikataulu

Hakuaika päättyy viimeisenä hakupäivänä klo 16 Suomen aikaa. Haku toistuu kolme kertaa vuosina 2022 - 2024.

Kuka voi hakea apurahaa

Maailma näyttämölle -apurahaa voivat hakea rekisteröidyt yhteisöt ja yksityishenkilöistä koostuvat työryhmät.

Millaista apurahaa voi hakea

Myönnettävien apurahojen suuruus voi olla enintään 40 000 euroa. Apuraha on tarkoitettu käytettäväksi apurahan myönnön jälkeen toteutuviin kuluihin. Apurahakauden kesto voi olla korkeintaan kaksi ja puoli vuotta.

Ennen hakemuksen täyttämistä sinun tulee lukea huolellisesti kaksi hakuohjetta:

Mailma näyttämölle -apurahaa koskevat hakuohjeet

Apurahojen hakuohjeet

Lisätietoja Maailma näyttämölle -apurahoista:
Silmälasipäinen mies puvuntakki ja kravatti päällä
Antti
Niskanen
toiminnanjohtaja, päällikkö
A woman with red classes, brown hair and shirt.
Sari
Ilomäki
suunnittelija