SÍM-residenssi Reykjavikissa on Islannin taiteilijaseuran (SÍM) perustama, ja se vastaanottaa vuosittain yli 200 taiteilijaa eri puolilta maailmaa. Residenssin päätavoitteena on tarjota kansainvälisille taiteilijoille mahdollisuus osallistua Islannin taidemaailmaan ja luoda siten laajempi alusta, jossa paikalliset ja kansainväliset taiteilijat voivat kehittää työskentelyään.

Haettavana on:

  • Kaksi kolmen kuukauden työskentelyapuraha kuvataiteilijalle tai työparille 
  • ajankohtat: 2.4.-30.6. ja 2.7.-30.9. 
  • työskentelyapurahan määrä kolmen kuukauden residenssin ajalle on 7 500 euroa 
  • matka-apurahan suuruus riippuu valitusta matkustustavasta; katso tarkemmat tiedot hakuohjeesta.     
  • Símin verkkosivut  

SÍM ylläpitää kahta eri kohdetta Reykjavíkin alueella: Seljavegurin ja Korpúlfsstaðirin kohteissa on noin 70 studiota paikallisille taiteilijoille. Residenssin aikana taiteilijoilla on mahdollisuus tavata, työskennellä ja verkostoitua seitsemäntoista muun residenssiohjelmaan osallistuvan taiteilijan kanssa. Suomen Kulttuurirahaston apurahan saajat majoittuvat ja työskentelevät Seljavegurissa Reykjavikin keskustassa. Taiteilijat voivat myös varata erilaisia maksullisia ​​työpajatiloja esimerkiksi tekstiilin, keramiikan, taidegrafiikan tai veistosten parissa työskentelyyn; tanssistudioita, pimiöitä ja äänitysstudioita.

SÍM-residenssi pyrkii edistämään reflektoinnin, tutkimuksen, opiskelun ja esittämisen ympäristöä tarjoamalla taiteilijoille taiteellista prosessia tukevan työympäristön.

Erityisesti SÍM Residencyn ja Suomen Kulttuurirahaston välistä yhteistyötä varten luotu kuraattori-/mentorointiohjelma tarjoaa jokaiselle residenssitaiteilijalle tai -parille yksilöllistä kuratoriaalista ja/tai mentorointiapua paikalliselta kuraattorilta. Taiteilijat kutsutaan osallistumaan yhteisiin residenssiaktiviteetteihin, kuten taiteilijapuheenvuoroihin ja studioesittelyihin, joita järjestetään kuukausittain.

Residenssijakson päätteeksi taiteilijoilla on mahdollisuus esitellä työskentelynsä tuloksia - kuraattorin avustuksella - SÍM Galleriassa viikon ajan. 
 
Residenssiin voivat hakea kaikki kuvataiteilijat sekä monialaiset, poikkitieteelliset projektiehdotukset. SÍM Residency toivottaa tervetulleeksi myös kuraattorit ja taidekirjoittajat tutkimuksellisilla hakemuksilla. 
 
Residenssitaiteilijoille myönnetään kahden hengen huone ja studio 11 SÍM Residency Seljavegur -huoneistossa. Mikäli apurahaa haetaan työparina, molemmille jäsenille myönnetään oma työskentelyapuraha. Majoitus tapahtuu yhteisessä huoneessa.

Kuva vaaleasta huoneesta, jossa on leveä ikkuna, sänky ja kaksi pöytää.
Ⓒ SÍM Residency Open Studios - Anna Niskanen
Kuva vaaleasta huoneesta, jossa on leveä ikkuna, sänky ja kaksi pöytää.
Ⓒ SÍM Residency Open Studios - Anna Niskanen
Kuva huoneistosta ylhäältäpäin otettuna
Ⓒ SÍM Residency Open Studios - Anna Niskanen