Sananvapaus Valko-Venäjällä – Yhteys kiven sisään

Tampereen sananvapaustapahtuman ensimmäinen tilaisuus järjestetään tiistaina 26.9. klo 18.30 Kulttuuritalo Laikussa Tampereella. Tilaisuus on maksuton, mutta vaatii ennakkoilmoittautumisen.

Sananvapaus Valko-Venäjällä – Yhteys kiven sisään

ti 26.9. klo 18.30
Kulttuuritalo Laikku, Musiikki- ja luentosali,
Keskustori 4, Tampere

Tilaisuus päättyy noin klo 20.30 mennessä. Kahvitarjoilu. Tilaisuus on maksuton, mutta rekisteröityminen etukäteen tarvitaan. Voit ilmoittautua tilaisuuteen osoitteessa skr.fi/kutsu käyttäen koodia PI2609.

Keskellä Eurooppaa on politiikan, liiketalouden ja sananvapauden kartalla musta aukko. Valko-Venäjä on sijalla 157 maailman valtioiden mediavapauden tilaa mittaavassa indeksissä (Toimittajat ilman rajoja 2023).

Vasemmalla mustapaitainen mies, oikealla nainen mustassa jakussa ja punaisessa paidassa.
Ihmisoikeuspuolustaja, entinen poliittinen vanki Leanid Sudalenka (vas.) ja toimittaja Ingrid Svanfeldt.

Valko-Venäjän yli 1500 poliittisen vangin joukossa istuu noin 40 toimittajaa. Maan suurimman, vuonna 2021 suljetun uutismedian päätoimittajasta autolehden tekijöihin heidän elämänsä on peruutettu. Tuomioiden pituudet ovat jopa 12 vuotta. Vankilassa oleviin ei ole yhteyttä.

Samalla Valko-Venäjän valtio on osallistunut Venäjän aggressiosotaan Ukrainaa vastaan.

Tilaisuudessa puhuu entinen poliittinen vanki, juristi ja ihmisoikeuspuolustaja Leanid Sudalenka. Hän vapautui 21. heinäkuuta 2023 valkovenäläisestä vankilasta istuttuaan kolmen vuoden tekaistua tuomiota.

Sudalenka on yli 20 vuoden ajan puolustanut ihmisoikeuksia ja Valko-Venäjän kansalaisia, joiden oikeuksia hallitus rikkoo. Hänen työtään on kunnioitettu muun muassa Ranskan tasavallan arvostetulla Liberté-Égalité-Fraternité -ihmisoikeuspalkinnolla (”Vapaus, veljeys, tasa-arvo”) vuonna 2018 ja uudelleen yhdessä muiden valkovenäläisten vankilaan tuomittujen ihmisoikeusjuristien kanssa 2021.

Silmälasipäinen mies mustassa pikkutakissa ja valkoisessa kauluspaidassa katsoo hymyillen kameraan.
Toimituksen päällikkö Matti Posio

Sudalenka johti Ales Bialiatskin perustaman Viasna-ihmisoikeusjärjestön toimintaa Valko-Venäjän toiseksi suurimmassa kaupungissa Homelissa. Bialiatski sai Rauhan Nobelin 2022 ja kotimaassaan kymmenen vuotta vankeutta. Kun Leanid Sudalenka oli vapautunut vankilasta, hän pakeni Valko-Venäjältä Liettuaan.

Kuulemme etäyhteydellä myös valkovenäläisen uutistoimittajan kokemuksia työstään maanpaossa. Maan suosituin uutispalvelu Tut.by ratsattiin ja suljettiin 2021, ja sen päätoimittaja ja johtaja ovat vankilassa.

Toimittaja Ingrid Svanfeldt kertoo toimittajien kohtaloista Valko-Venäjällä, missä sananvapaus tarkoittaa valintaa maanpaon / vankilan tai diktatuurin toimintatapoihin osallistumisen välillä. Ylen Sananvapauden sankari -verkkopelissä pääset kokeilemaan, miten pärjäisit toimittajana Lukashenkan diktatuurissa.

Tilaisuuden juontaa ja vieraita haastattelee Lännen Median toimituksen päällikkö Matti Posio.

Tampereen Sananvapaustapahtumaan kuuluvat tilaisuuden järjestävät Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahasto ja Turun yliopiston Pan-Eurooppa Instituutti. Yhteistyössä ovat mukana Tampereen kaupunki / Operaatio Pirkanmaa, Journalistisen kulttuurin edistämissäätiö JOKES, Toimittajat ilman rajoja Suomi ja Tampereen yliopiston journalistikoulutus.

Ilmoittaudu tilaisuuteen