Suomen Kulttuurirahaston Lapin rahasto muodostuu yleisrahastosta sekä lahjoituksiin ja testamentteihin perustuvista nimikkorahastoista. Nimikkorahastoista jaetaan apurahoja lahjoittajien toivomiin tarkoituksiin. Näiden alojen ulkopuolelle jääviä aloja tuetaan käyttötarkoitukseltaan vapaista varoista.
Rahaston toiminta ja päätöksenteko on itsenäistä sekä puolueista, etujärjestöistä ja instituutioista riippumatonta. Rahaston apurahoista päättää hoitokunta, joka edustaa monipuolisesti rahaston toiminta-alueen taiteen, tieteen, yhteiskunnan ja talouselämän asiantuntemusta. Lapin rahaston toimialueeseen kuuluu 21 kuntaa.
Lapin rahaston apurahat
Lapin rahasto tukee oman maakunnan alueella tehtävää kulttuurityötä ja tieteellistä tutkimusta jakamalla apurahoja ja palkintoja kerran vuodessa. Apurahoja voi hakea vuosittain Tammikuun haun yhteydessä. Tammikuun haun apurahat jakautuvat työskentelyapurahoihin ja kuluapurahoihin. Näiden lisäksi apurahoja jaetaan erityiskohteisiin. Apurahoista päätettäessä etusijalla ovat maakunnassa syntyneet tai siellä asuvat henkilöt ja maakunnassa suoritettava tai siihen kohdistuva tieteellinen tai taiteellinen työ sekä maakunnallisesti merkittävät kulttuuri- ja kehittämishankkeet.
Lapin rahaston apurahoja voi hakea kaikille tieteen ja taiteen aloille. Lapin rahasto kokee tärkeäksi rahoittaa maakunnan ja alueiden elinvoimaa edistäviä hankkeita, sekä lisäksi saamelaiskulttuurin ja arktisen alueen tutkimusta. Rahasto jakaa myös monivuotisia apurahoja.
Tammikuun haun apurahat
Tiede tutuksi
Suomen Kulttuurirahasto myöntää tammikuun 2025 hakukierroksella miljoona euroa lasten ja nuorten tiedekasvatukseen. Tiede tutuksi -apurahan tavoitteena on innostaa peruskouluikäisiä lapsia ja nuoria tieteen pariin sekä mahdollistaa lapsille ja nuorille tiedekasvatusta tasa-arvoisesti asuinpaikasta ja taustasta riippumatta.
Nimikkorahastot
Apurahoja myönnetään yleisrahastosta ja näistä jakovuoroisista nimikkorahastoista:
- Mikko ja Sirkka Jokelan rahasto: tukee oikeustiedettä ja lääketiedettä.
- Suoma ja Veijo Kärjen rahasto: tukee lappilaisia opiskelijoita, ensisijaisesti Lapin maakunnasta kotoisin olevia erityisesti kehitysvammaisten, mutta myös muiden vammaisten opettajiksi ja ohjaajiksi aikovia.
- Lapin tutkimusrahasto: edistää tutkimustyötä Lapin maakunnassa.
- Ragnar Lassinantin rahasto: yleinen.
- Längmanin yrittäjärahasto I: edistää Lapin maakunnan taloudellista vaurastumista.
- Martti Miettusen rahasto: yleinen.
- Aino Yliruokasen tiederahasto: yleinen.
Lapin rahaston kunnat
Enontekiö, Inari, Kemi, Kemijärvi, Keminmaa, Kittilä, Kolari, Muonio, Pelkosenniemi, Pello, Posio, Ranua, Rovaniemi, Salla, Savukoski, Simo, Sodankylä, Tervola, Tornio, Utsjoki ja Ylitornio.
Lapin rahaston kunnat
Enontekiö, Inari, Kemi, Kemijärvi, Keminmaa, Kittilä, Kolari, Muonio, Pelkosenniemi, Pello, Posio, Ranua, Rovaniemi, Salla, Savukoski, Simo, Sodankylä, Tervola, Tornio, Utsjoki ja Ylitornio.
Hoitokunta
Puheenjohtaja
Ilari Hovila, oikeustieteiden tohtori
Varapuheenjohtaja
Anne Onnela, johtava rehtori
Jaana Erkkilä-Hill, professori
Jari Jokela, hyvinvointialuejohtaja
Janne Näkkäläjärvi, kehitysjohtaja
Erkki Parkkinen, kunnanjohtaja
Johanna Syväjärvi, silmätautien erikoislääkäri
Annakaisa Tavast, viestintäjohtaja
Leena Valkeapää, taiteen tohtori
Lapin rahaston historiikki
-
Historiikit 2013
Pro Lapponia
Lapin rahaston vaiheet ovat sidoksissa yhteiskunnalliseen taide- ja kulttuurielämään, jolloin Lapin rahaston voi nähdä myös osana Lappilaista kulttuurihistoriaa. Koska asiat…
Lue lisää
Lisätietoja Lapin rahastosta
Lapin Kulttuurirahasto
Ainonkatu 1
96200 Rovaniemi
lappi@skr.fi
Lapin rahaston logot
Piia Julkunen
Koordinaattori
Kainuu, Lappi, Pohjois-Savo