Uudenmaan kulttuuripolut

Uudenmaan rahasto tuotti vuosina 2020-2023 omana kulttuurihankkeenaan kulttuuripolut Lohjan Routiolle sekä Vantaan Myyrmäkeen ja Kaivokselaan. Kaupunginosiin tehtiin hankkeessa useita kävelyreittejä, joiden varrelle sijoittuu faktatiedon lisäksi asukkailta yhteisillä kävelyillä kerättyä paikallistietoa, kokemuksia ja muistoja sekä erilaisia harjoitteita, joiden avulla voi tutkia ympäristöään uudella tavalla.

Kulttuuripolku-hankkeessa tutkittiin, tulkittiin ja jaettiin kulttuurisia ja henkilökohtaisia kiinnittymispisteitä kotikulmilla yhdessä toisten asukkaiden kanssa. Pääosassa poluilla eivät ole nähtävyydet sinänsä, vaan se, mitä asukkailla ja vierailijoilla on alueen eri paikoista kerrottavaa. Hankkeen tavoitteena oli jakaa helposti piiloon jäävää tietoa ja asukkaiden kollektiivista muistia. Polkujen toivotaan avaavan ihmiset näkemään omaa lähiympäristöään uusin silmin.

Polkuja olivat toteuttamassa toimittaja Elina Iijalainen ja Kotikaupunkipolkujen konseptin kehittänyt Pauli Saloranta, jotka toimivat hankkeen koordinaattoreina. Mukana olivat myös yhteisötaiteilija Pia Lindy, koreografi ja ohjaaja Nina Mamia, kansanmuusikko ja toimittaja Amanda Kauranne, äänisuunnittelija J. Koho, historioitsija Torsti Salonen ja Routio-seuran puheenjohtaja Heikki Hanhimäki. Hankkeen yhteistyötahoja olivat myös Lohjan ja Vantaan kaupungit, Vantaan kaupunginmuseo, Routio-, Vantaa- ja Kaivoksela-seurat, Myyrmäki-liike ja niiden aktiivit.

Jos olet kiinnostunut luomaan vastaavanlaisen kulttuuripolun omille kotikulmillesi, ota yhteyttä Uudenmaan rahastoon lisäinfon saamiseksi.

Polkujen tarinakartat voi ladata alta löytyvistä linkeistä:

Kaivoksela ja Myyrmäki

Routio

Kaivokselan ja Myyrmäen kulttuuripoluilla on myös omat Facebook-sivut: Myyrmäen Kulttuuripolku ja Kaivokselan Kulttuuripolku.