Kulttuurin tukijoukot: Kulttuurirahaston juristi Anna Kulju haastattelussa

Kulttuurirahastolaiset
Teksti: Reeta Holma
Kuvat: Riitta Supperi
23.10.2024

Anna Kulju aloitti Kulttuurirahaston juristina syyskuussa 2024. Hänen tärkein tehtävänsä on huolehtia Kulttuurirahaston lahjoittajista ja varmistaa, että saadut varat käytetään heidän tahtonsa mukaisesti.

Mikä on yllättänyt, kun olet uudessa työssä aloitettuasi tutustunut paremmin Kulttuurirahastoon?

Tiesin toki Kulttuurirahaston tekemästä työstä. En silti ollut osannut hahmottaa, kuinka laajaa ja vaikuttavaa tuki tieteelle ja taiteelle on ja miten monessa olemme mukana kaikkialla Suomessa. Moni tietää Kulttuurirahaston, koska joku tuttu on saanut apurahan, mutta meillä on myös paljon omia hankkeita.

Työ tieteen ja taiteen puolesta tuntuu merkitykselliseltä, mutta huikeaa on myös se, että oma tietämys kasvaa työn ohessa. Vastaan tulee monenlaista kiehtovaa tietoa esimerkiksi taiteilijoista tai tiedeprojekteista.

Tummahiuksinen nainen harmaassa jakussa istumassa pöydän reunalla.
Juristi Anna Kulju Kulttuurirahaston toimistolla Bulevardilla.

Millaisia työtehtäviä sinulla ja tiimilläsi on?

Päätyömme on hoitaa Kulttuurirahastolle tulevia testamentteja ja lahjoituksia. Huolehdimme siitä, että lahjoittaminen onnistuu helposti ja saadut lahjoitukset käytetään antajansa tahdon mukaisesti. Toimimme ikään kuin pienenä perhejuridiikan toimistona.

Lahjoittajan toiveet määrittelevät, kuinka paljon olemme mukana. Tilanteet myös vaihtelevat suuresti. Joskus saamme tietyn rahasumman tieteelle ja taiteelle jaettavaksi, joskus taas hoidamme kaikki testamenttiin ja kuolinpesään liittyvät yksityiskohdat alusta loppuun asti.

Kulttuurirahaston piiriin kuuluu laaja verkosto ihmisiä, jotka ovat lahjoittaneet säätiölle varoja tai tehneet sen hyväksi testamentin. He ovat meille suunnattoman tärkeitä ja haluamme tarjota heille mahdollisuuden seurata Kulttuurirahaston toimintaa läheltä.

Lahjoittajien tiedot pysyvät meillä ehdottoman luottamuksellisina, kunnes on aika perustaa nimikkorahasto tai julkistaa tehty lahjoitus. Silloinkin lahjoittaja voi pyytää nimensä pitämistä salassa.

Kulttuurirahastolla on jo yli yhdeksänsataa nimikkorahastoa. Mikä nimikkorahastojen ajatus on?

Nimikkorahastot ovat yksi tapa antaa perinnölleen jatkuvuutta. Nimikkorahastoissa lahjoittajan nimi säilyy tulevaisuuteen ja varat voidaan ohjata tiettyyn tarkoitukseen. Monilla lahjoittajilla tarkoitus liittyy henkilöhistoriaan tai omaan uraan.

Nimikkorahasto voidaan perustaa silloin, kun lahjoituksen suuruus on vähintään 100 000 euroa. Summa on tarpeeksi suuri, jotta sijoitukselle kertyy riittävästi tuottoa apurahoina jaettavaksi. Otamme toki vastaan myös pienempiä lahjoituksia. Silloin varat jaetaan nimikkoapurahoina.

Monilla lahjoittajilla on todella kiinnostavia elämäntarinoita. Niihin voi tutustua Kulttuurirahaston sivuilla.

Tunnet olosi kotoisaksi Kulttuurirahastossa. Miksi?

Vaikka olen tehnyt tähänastisen urani rahoitusalalla, olen aina kokenut tieteen ja yliopistojen maailman eräänlaiseksi henkiseksi kodiksi. Akateeminen ajattelu antaa perspektiiviä, asiayhteyksiä ja mittakaavaa tässä lyhytjänteisessä maailmassa.

Myös taide on ollut aina elämässäni läsnä. Olen harrastanut kuvataidetta, varsinkin keramiikkaa. Lukeminen on minulle kuin hengittäminen. Siksi Kulttuurirahaston monet lasten lukemiseen liittyvät hankkeet, kuten valtion rahoituksen piiriin siirtynyt Lukulahja lapselle ja tänä vuonna huipentunut Selkopolku, tuntuvat merkityksellisiltä. Mikä voisi olla sen tärkeämpää kuin lasten lukemisen tukeminen hälyisessä digiajassamme?

Kulttuurin tukijoukot -juttusarjassa esitellään ihmisiä, jotka antavat panoksensa tieteen, taiteen ja kulttuurin hyväksi toimimalla Suomen Kulttuurirahaston luottamushenkilöinä tai työntekijöinä.

Lue lisää

Katso kaikki ajankohtaiset