Takaisin artikkelilistaukseen
Pohjois-Pohjanmaan rahasto
Pohjois-Pohjanmaan Kulttuurirahaston suurin apuraha magneettikuvaustekniikoiden tutkimukseen
12.5.2023
Vaaleahiuksinen nainen sinisessä villatakissa ja mustissa silmälaseissa.
Oppimisen ja koulutuksen teknologian professori Sanna Järvelä. Kuva: Oulun yliopisto
Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Pohjanmaan rahasto jakoi 12.5.2023 Oulaisissa pidetyssä vuosijuhlassaan apurahoina ja palkintona 750 000 euroa.

Kasvatustieteen professori Sanna Järvelälle myönnettiin 15 000 euron suuruinen tunnustuspalkinto Pohjois-Pohjanmaan tieteen ja taiteen hyväksi tehdystä pitkästä ja ansiokkaasta työstä. Järvelä on oppimisen ja koulutuksen teknologian professori Oulun yliopiston kasvatustieteellisessä tiedekunnassa ja johtaa alan tutkimusyksikköä. Hänen uraauurtava, monitieteinen tutkimustyönsä keskittyy oppimisen tutkimukseen, jossa aiheina ovat esimerkiksi motivaatio, oppimisen itsesäätely ja vastavuoroinen ymmärrys sekä koulutuksen teknologia.

Apurahoja taiteelle ja tieteelle

Vasemmalla mies tummassa puvussa, keskellä nainen tummassa paidassa, oikealla tilataideteos, jossa roikkuu eri värisiä kankaita katosta.
Mika Nevalainen (vas. kuva: Jukka Aalho) työryhmineen tutkivat kärkihankeapurahalla uusia lääketieteellisiä magneettikuvaustekniikoita. Kuva- ja tekstiilitaiteilija Johanna Pöykkö (kuva: Pyry Pöykkö) tekee tekstiilipohjaisia installaatioita ja veistoksia. Hän tutkii töillään olemista tässä ajassa. Kuvassa vasemmalla otos Käännöksiä-teoksesta.

Rahasto vastaanotti ennätykselliset 632 hakemusta, ja apurahoja myönnettiin 41 hakijalle.  Kärkihankkeena myönnettiin 80 000 euroa dosentti Mika Nevalaisen, lääketieteen tohtori Jyri Järvisen ja filosofian tohtori Olli Nykäsen uusia lääketieteellisiä magneettikuvaustekniikoita käsittelevään tutkimukseen.

28 000 euron suuruisen kokovuotisen työskentelyapurahan saivat muun muassa taiteen maisteri Johanna Pöykkö ja kuvataiteilija Leena Kangas, molemmat taiteelliseen työskentelyyn. Tieteen puolella koko vuoden työskentelyapuraha myönnettiin muun muassa filosofian maisteri Nita Mäenpäälle kansakoululasten luku- ja kirjoitustaidon opetusta ja kehitystä käsittelevään väitöskirjatyöhön ja arkkitehti Anni Saviarolle väitöskirjatyöhön, joka käsittelee supistuvien kuntien yhdyskuntasuunnittelua.

Apurahoja myönnettiin myös kotiseututyöhön. Kirjailija Lauri Louekari sai 14 000 euron apurahan restaurointia käsittelevän teoksen toteuttamiseen. 22 500 euron suuruinen Taidetta kaikille -apuraha myönnettiin kasvatustieteen maisteri Hanne-Maaria Ollankedolle, musiikkipedagogi Jari Karjalaiselle ja muusikko Pipsa Kurkiselle rytmimusiikki-workshopin järjestämiseen lastensuojelun sijaishuollossa.

Pohjois-Pohjanmaan rahasto on yksi Suomen Kulttuurirahaston seitsemästätoista maakuntarahastosta. Rahasto tukee Pohjois-Pohjanmaalla tehtävää tai siihen kohdistuvaa tutkimusta, taiteellista työtä ja kulttuuritoimintaa jakamalla apurahoja ja palkintoja sekä järjestämällä myös muuta kulttuuritoimintaa. Kulttuurirahasto on taloudellisesti itsenäinen, yksityinen säätiö, jonka toimintaa voi tukea muun muassa testamentein. Lisätietoja rahaston omilta sivuilta.