Takaisin artikkelilistaukseen
Pohjois-Pohjanmaan rahasto
Tiina Vehkaperän 15 minuuttia -teos julkaistaan Oulussa 18.8. klo 17
9.8.2022
Kesäinen maisema ja metallisista putkista tehty taideteos.
Tiina Vehkaperän teos 15 minuuttia sijoitettiin Oulun Åströminpuistoon kesällä 2022.
Osana Oulun taiteiden yön ohjelmistoa torstaina 18.8. klo 17 julkaistaan Pohjois-Pohjanmaan Kulttuurirahaston taidelahjoitus Oulun kaupungille. Vuoden 2022 teos on tilattu kuvanveistäjä Tiina Vehkaperältä (s.1982, Oulu), ja se sijoittuu Åströminpuistoon.

Vehkaperä haastaa taiteen kokijat toimimaan tai tekemään valintoja teostensa äärellä, ja hänellä on kyky kääntää kokijoiden katseet välillä hätkähdyttäen. Vehkaperän taiteelliseen ilmaisuun kuuluu usein hienovarainen provokaatio, joka nousee esille varsinkin teosten nimien kautta ja saa meidät pohtimaan omaa paikkaamme maailmassa. Vuoden 2022 15 minuuttia -teos on kunnianosoitus omalle ajallemme, hetkelle, jonka taiteilija haluaa jokaisen kokijan ottavan itselleen.

Kuvanveistäjä Tiina Vehkaperä ammentaa ideoita maailmasta, ihmisistä, mytologiasta ja geologiasta. Taiteen lisäksi hän on aktiivinen vaikuttaja kuvataiteen kentällä. Vehkaperän taiteellinen työskentelyn on laaja-alaista, ja hänen tuotannostaan löytyy veistosten lisäksi muun muassa valo- ja performanssiteoksia. Myös yhteisötaiteen keinot ovat Vehkaperälle ominaisia tapoja työskennellä. Taiteilijana hän haastaa usein myös itsensä samalla kun taiteen kokijat.

Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Pohjanmaan rahasto lahjoittaa vuosittain maakunnan alueella julkisen taideteoksen eri paikkakunnille. Taiteilijan on kutsunut tänä vuonna Pohjois-Pohjanmaan rahaston taideostotoimikunta, johon kuuluvat taiteen asiantuntija Senni Kela, tuottaja, kuraattori Taija Jyrkäs sekä Oulun taidemuseon kuraattori Selina Väliheikki. Rahasto perusti kolmijäsenisen taideostotoimikunnan 1974. Vuosien 1975–2000 taidehankinnat olivat deponoituina kohteisiinsa, ja ne muutettiin lahjoituksiksi vuonna 2001. Vuodesta 2001 lähtien rahasto on lahjoittanut taideteoksen kunnalle tai yhteisölle, jonka kanssa yhteistyössä rahaston vuosijuhla ja apurahojen jakotilaisuus järjestetään. Lisäksi rahasto toteuttaa maakunnan kulttuurielämää edistäviä hankkeita.

Kaikki Pohjois-Pohjanmaan rahaston taidehankinnat löytyvät täältä.