Takaisin artikkelilistaukseen
Pohjois-Pohjanmaan rahasto
Pohjois-Pohjanmaan Kulttuurirahasto jakoi ennätysmäärän apurahoja
20.5.2022
Ihmisiä kansallispuvuissa
Pulkkilan seura sai Pohjois-Pohjanmaan rahaston apurahan Hukutetut muistot -musiikkinäytelmän toteuttamiseen ja esittämiseen. Pasi Kortekankaan kuva Pulkkilan Seuran 60-vuotisjuhlasta heinäkuussa 2018.
Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Pohjanmaan rahasto jakoi 20.5.2022 Oulussa pidetyssä vuosijuhlassaan apurahoina, palkintona ja taidelahjoituksena ennätykselliset 752 000 euroa.
Kuvataiteilija Sanna Koivisto. Kuva: Jaani Föhr
Kuvataiteilija Sanna Koivisto. Kuva: Jaani Föhr

Kuvataiteilija Sanna Koivistolle myönnettiin 15 000 euron suuruinen tunnustuspalkinto hänen Pohjois-Pohjanmaan kulttuurin hyväksi tekemästään pitkästä ja ansiokkaasta työstä. Koiviston tuotanto on laajaa ja monipuolista, ja se ulottuu julkisista monumenteista muotokuviin ja piirroksiin. Koivisto on tehnyt merkittävän uran taidekasvattajana, ja hän on aktiivinen kulttuurialan toimija kotiseudullaan, erityisesti KulttuuriKauppilassa, jonka perustajajäsen hän on.

Pohjois-Pohjanmaan Kulttuurirahasto lahjoitti Oulun kaupungille 15 000 euroa taiteilija Tiina Vehkaperän veistosteoksen ”15 minuuttia” hankintaan. Vehkaperän teos on teräksinen yhden hengen sohva, joka sijoitetaan Åströminpuistoon Ouluun.

Apurahoja taiteelle ja tieteelle

Käsikirjoittaja Venla Aakko. Kuva: Maiju Pohjanheimo
Käsikirjoittaja Venla Aakko. Kuva: Maiju Pohjanheimo

Rahasto vastaanotti 591 hakemusta, ja apurahoja myönnettiin 56 hakijalle. Rahaston Kärkihankkeena myönnettiin 50 000 euroa dosentti Johanna Hiitolalle ja hänen työryhmälleen Syljen jäljet -tutkimushankkeeseen, joka käsittelee DNA:ta ja sukulaisuuden murrosta.

26 000 euron suuruisen kokovuotisen työskentelyapurahan saivat muun muassa käsikirjoittaja Venla Aakko ja kuvataiteilija AMK Reeta Suvanto, molemmat taiteelliseen työskentelyyn. Tieteen puolella koko vuoden työskentelyapuraha myönnettiin muun muassa filosofian maisteri Veera Pirisen puheen sujuvuutta autismikirjon nuorilla aikuisilla käsittelevään väitöskirjatyöhön ja Master of Science Sherif Hegazyn väitöskirjatyöhön, joka käsittelee sahanpurun hyödyntämistä ympäristöystävällisten aineiden syntetisoimiseksi.

Apurahoja myönnettiin myös kotiseututyöhön. Muun muassa kirjasto- ja kulttuurijohtaja Heikki Lahnaoja sai 3 000 euroa Pyhäjoen Kalifornian alueen perimätiedon keräämiseen ja julkistamiseen, ja Pulkkilan Seuralle myönnettiin 12 000 euron apuraha Hukutetut muistot -musiikkinäytelmän toteuttamiseen ja esittämiseen.

Taidetta kaikille -erityisapurahoja myönnettiin kaksi. 10 000 euroa sai näyttelijä Annina Rokka työryhmineen TariNoita-hankkeen toteuttamiseen ja 15 000 euroa Kansanmusiikkiyhdistys Rällä ry. hoivakoteihin suunnatun konserttikokonaisuuden suunnitteluun, tuottamiseen ja toteuttamiseen.