Takaisin artikkelilistaukseen
Etelä-Karjalan rahasto
Saimaa CarbonAct! rohkaisee ilmastotekoihin taiteen ja tieteen keinoin
20.12.2022
Kuivunut lehti
Saimaa CarbonAct!-näyttely on avoinna 26.–31.12.2022 klo 10–17
Lappeenrannan kuvataidekoulussa avautuu tapaninpäivänä 26.12. tiedettä ja taidetta yhdistelevä Saimaa CarbonAct! -näyttely. Näyttely on avoinna 26.–31.12.2022 klo 10–17 ja sinne on vapaa pääsy.

Saimaa CarbonAct!-näyttelyn keskiössä on Saimaan järviluonto ja erityisesti sen hiilinielut. Näyttelyssä on esillä muun muassa puuinstallaatio, joka on tehty Saimaaseen upotetuista joulukuusista. Lisäksi nähtävillä on kuvataiteilija Jussi Nykäsen ja Kimpisen lukion opiskelijoiden teoksia sekä videokuvaa saimaannorpasta ja vedenalaisesta järviluonnosta.

Mikroskopointipisteellä kävijät pääsevät tutkimaan Saimaan hiilinieluja ja pohjaeläimiä. Näyttely on avoinna 26.–31.12.2022 klo 10–17 ja sinne on vapaa pääsy.

Näyttely on osa Etelä-Karjalan rahaston vuonna 2022 käynnistämää Saimaa CarbonAct! - hanketta, jolla on kannustettu nuoria ilmastonmuutoksen sopeutumis- ja ratkaisukeinoihin. Hankkeessa järjestetyissä työpajoissa ja Sammonlahden luontopäivässä on etsitty hiilivarastoja Saimaan rannoilta. Tieteen ja taiteen edustajat ovat työstäneet yhdessä Kimpisen lukion opiskelijoiden kanssa järviluonnosta kerätyistä materiaaleista hiilitiede- ja taideteoksia näyttelyyn.

”Sanotaan, että nuorissa on tulevaisuus, mutta viimeaikaisten tutkimusten mukaan nuoret itse eivät sitä hirveän positiivisena näe. Ilmastonmuutos ja luontokato sekä muu näköalaton uutistulva masentaa ja ahdistaa. Tulevaisuuteen voi kuitenkin vaikuttaa omilla tietoon perustuvilla valinnoillaan. Juuri tähän ratkaisukeskeiseen ajattelu- ja toimintatapaan kannustamme maakunnan nuoria tarttumaan”, kertoo Kulttuurirahaston asiamies Päivikki Eskelinen-Rönkä.

Tutkijat korostavat, että kestävä elämä planeetallamme edellyttää valtavaa systeemistä muutosta tavoissamme käyttää luontoa ja luonnonvaroja.

”Matkalla muutokseen tarvitaan luovuutta ja uudenlaista luonnonlukutaitoa. Saimaa CarbonAct! haastaa pohtimaan miten hiili taiteessa ja tieteessä voisi edistää ilmastonmuutoksen hillintää ja siihen sopeutumista. Tutkimme luonnon monimuotoisuutta sormet konkreettisesti hiilessä, kaikin aistein havainnoiden”, kertoo tutkimusprofessori Kari-Matti Vuori.

”Yhteistyö ja vuoropuhelu tieteen ja taiteen välillä avaavat uusia kiinnostavia mahdollisuuksia ekologisten teemojen käsittelyyn. Yhdessä tiede ja taide vihjaavat mahdollisuudesta, että selviytyminen muuttuvassa maailmassa voi olla pelkän eloonjäämiskamppailun sijaan uutta sisältöä ja aineetonta rikkautta kerryttävää ajattelua ja toimintaa”, pohtii hankkeessa kuvataiteilijana toiminut Jussi Nykänen.

Näyttelynavajaisia vietetään tiistaina 27.12. klo 15–17, tervetuloa!

Lisätietoa näyttelystä ja hankkeesta:

Lappeenrannan kuvataidekoulu
Kehruuhuoneenkuja 8
53800 Lappeenranta

Tutkimusprofessori Kari-Matti Vuori
kmvuori@gmail.com

puh. 0449719962

Kuvataiteilija Jussi Nykänen
jnykanen.taide@gmail.com
puh.0443030441

Asiamies Päivikki Eskelinen-Rönkä
paivikki.eskelinen-ronka@skr.fi