Takaisin artikkelilistaukseen
Etelä-Karjalan rahasto
Saimaan salaisuuksia Rantaraitin luontopäivässä
18.10.2022
Vesiperhonen kuvattuna veden alla.
Vesiperhostoukka on värkännyt ruokotilkuista itselleen hiilipitoisen suojakopan. Kuva: Sami Karjalainen
Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Karjalan rahaston Saimaa CarbonAct! -hanke järjestää koko perheen Saimaa-päivän Sammonlahden uimarannalla 22.10.2022. Liikunnallisen ja leikillisen luontotapahtuman järjestää Saimaan ympäristö- ja tiedekasvatuksen tuki ry.
Ihmiset tutkivat vesiötököitä lätäköstä.
Tule tutkimaan millaisia vesiötököitä Sammonlahden uimarannan pohjalla kuhisee näin syyskylmillä! Kuva: Kari-Matti Vuori

”Harva tietää, että syksyisellä uimarannalla rantavedessä kuhisee satojen tuhansien uimareiden joukko. Siellä on monenlaisia vesiperhosen ja korentojen toukkia ynnä muita vesiötököitä. Ne valmistelevat parhaillaan järveä talvikuntoon. Vedenalainen kuhina on osa hiilen kiertoa. Syksy tuo veteen paljon lehtikariketta ja huuhtoo valumavesien mukana muutenkin maalta hiiltä ja ravinteita järveen. Tapahtumassa kerrotaan miten järvi nappaa hiilen ja ravinteet talteen”, kertoo järvitohtori Kari-Matti Vuori.

Tapahtumassa pelataan Saimaa-rallia ja etsitään luontorasteilla kartioiden alle piilotettuja Saimaan eläimiä ja kasveja. Rantarastilla haavitaan ruovikon reunoilta karike- ja möhnänäytteitä ja etsitään niiden seasta vesiötököitä purkkeihin ja pieneen akvaarioon lähemmin tutkittavaksi.

Paikalla olevat luonto-ohjaajat opastavat syksyisen Saimaan salaisuuksien äärelle. Tilaisuudessa kerrotaan myös, mitä jokainen voi tehdä Saimaan suojelemiseksi.

Tapahtumapaikkana on Lappeenrannan Sammonlahden uimaranta. Rasteilla voi seikkailla lauantaina 22.10. klo 10-14. Tarjolla kuumaa mehua ja keksejä.  

Lisätietoja:

Kari-Matti Vuori
kari-matti.vuori@saimaarium.fi
044 971 9962