Takaisin artikkelilistaukseen
Etelä-Karjalan rahasto
Etelä-Karjalan rahastolta yli puoli miljoonaa maakunnan tieteelle ja kulttuurille
16.5.2024
Vaaleahiuksinen mies mustassa takissa seisoo punaisen ladon edessä kädet levällään.
Toimittaja, luova johtaja Jani Halme sai Etelä-Karjalan rahaston palkinnon 2024. Kuva: Jani Kautto
Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Karjalan rahaston vuosijuhlaa vietettiin Saimaalla risteillen 16.5.2024. Kulttuurin aalloilla jaettiin yli puoli miljoonaa euroa apurahoina 42 hakijalle. Palkinnon sai toimittaja, luova johtaja Jani Halme. Juhlissa kuultiin myös Etelä-Karjalan rahaston vastaanottamasta toimittaja Anna-Liisa Anttilan 135 000 euron testamenttilahjoituksesta tanssitaiteen edistämiseen.

Palkinto kotikunnaiden puolustajalle

Etelä-Karjalan rahaston palkinto, arvoltaan 15 000 euroa, luovutettiin toimittaja, luova johtaja Jani Halmeellekotikunnaiden puolustajalle, luovuuden lähettiläälle.

Parikkalassa 1974 syntynyt Jani Halme valkoisine hiuspehkoineen on suurelle yleisölle tuttu mediapersoona. Vaikka valtakunnallinen tunnettuus onkin kasvanut julkisuuden myötä, Halmeen kotiseuturakkaus Parikkalaan ei ole jäänyt epäselväksi kenellekään. Eikä Halme pane tätä ollenkaan pahakseen. Vaikka kotipaikkoja onkin nykyisin kaksi, toinen Parikkalassa ja toinen Helsingissä, kirjat ovat edelleen Parikkalassa.

Harrastuksekseen Jani Halme on ilmoittanut paikallislehtien lukemisen. Rakkautta lajiin tarvittiin eritoten silloin, kun hän Kotimaan katsaus -nettivideosarjan taustatöitä varten tilasi työnantajansa laskuun kaikki Suomen 165 paikallislehteä. Näistä hän keräsi pieniä ja samalla inhimillisesti tärkeitä uutisia ohjelmaansa.

”Jokainen ihminen ansaitsee tulla kuulluksi”, Halme painottaa. 

Työ huomioitiin Bonnierin Suurella Journalistipalkinnolla 2016. Sittemmin Jani Halmeen meriittien ja palkintojen listaan on kertynyt lisääkin mittaa. Avarakatseisuus ja rohkea heittäytyminen ovat vieneet elämässä eteenpäin, lieneekö siinä osansa myös karjalaisella huolettomuudella ja luottamuksella tulevaan. Kävi elämässä miten tahansa, Parikkalaan voi aina palata. 

Suurapuraha yhteiskuntatieteeseen

Apurahoja henkilökohtaiseen työskentelyyn taiteen ja tieteen eri aloilla myönnettiin 28 yksityishenkilölle ja kymmenelle työryhmälle. Kuluapurahoja jaettiin seitsemälle yhteisölle erilaisten kulttuurihankkeiden toteuttamiseen. Kokovuotisia työskentelyapurahoja jaettiin seitsemän, tieteeseen neljä ja taiteeseen kolme. Kaikki kolme puolivuotista apurahaa menivät taiteeseen. Lyhytkestoiseen tai osa-aikaiseen työskentelyyn myönnettiin 12 apurahaa. 

Nainen mustassa paidassa katsoo kameraan. Vasemmalla puolella viherkasvi.
Yhteiskuntat. tohtori Nina Savela. Kuva: Teemu Leinonen

Maakuntarahaston kaikkien aikojen suurin apuraha, 76 500 euroa, myönnettiin työryhmälle yhteiskuntat. tohtori Nina Savela, yhteiskuntat. maisteri Rita Latikka ja yhteiskuntat. tohtori Reetta Oksa työhyvinvoinnin tukemista digitalisoituneessa työelämässä käsittelevään väitöksen jälkeiseen tutkimukseen. Kilpailukykyä sosiaalipsykologiasta -hankkeessa selvitetään psykososiaalisten tekijöiden merkitystä työuupumuksen ehkäisemisessä, työhyvinvoinnin tukemisessa sekä tuottavuuden ja kilpailukyvyn parantamisessa. Tavoitteena on tuottaa tuoretta empiiristä tietoa työnantajille ja päättäjille, jotka keskustelevat erilaisista ratkaisuista digitalisoituneen työelämän ja työhyvinvoinnin haasteisiin.

Taidetta kaikille -apurahaa myönnettiin yhteensä 26 000 euroa.  Tanssinopettaja AMK Anna-Maria Paadar ja LATE-kiertueteatteri saivat 16 000 euron apurahan Herra Suden Maagillinen teatteri -esitysten valmistamiseen sekä draamatyöpajoihin eteläkarjalaisissa lastensuojelu­yksiköissä. Hyppy! ry sai puolestaan 10 000 euroa kehitysvammaisten vuoden 2025 näyttämötaiteen tapahtuman järjestämiseen. 

Tammikuun haussa Etelä-Karjalan rahasto vastaanotti 224 (2023: 238) hakemusta, joista 42 sai myönteisen päätöksen. Apurahoja haettiin yhteensä n. 4,7 milj. eurolla jakosumman ollessa 600 000 euroa. Jaettava euromäärä on noin 12,5 % haetusta määrästä. Taiteen osuus apurahoista oli 56 % ja tieteen 44 % (2023: 69 % / 31 %). Tieteessä eniten tuettiin yhteiskuntatieteitä (47 %), lääketieteitä (20 %) ja humanistisia tieteitä (20 %). Taiteessa eniten tukea saivat kuvataiteet (39 %), säveltaiteet (14 %) ja näyttämötaiteet (13 %). Apurahojen läpimenoprosentti oli noin 19 ja keskikoko noin 14 000 euroa. 

Kaikki Etelä-Karjalan rahaston apurahansaajat