Takaisin artikkelilistaukseen
Tieteestä & Taiteesta
Onnellisen oloinen talo
20.11.2023
Vanha oranssi puutalo, taustalla sininen taivas ja kesäinen päivä, edustalle ihmisiä kuuntelemassa esiintyjää
Alun perinkin kirjakaupaksi rakennettu Vinhan talo sijaitsee keskellä kylää.
Kirjakauppias Pasi Vainiolla on tunne, että hän elää unelmaansa. Ruovedellä sijaitseva kirjakauppa Vinha on ylittänyt kaikki odotukset.

Teksti: Reeta Holma
Kuvat: Vinhan kirjakauppa

Ruoveden keskustassa avautui huhtikuussa 2023 kirjakauppa Vinha. Varsinaisesta uutuudesta ei ole kyse, sillä talossa on toiminut samanniminen, vuonna 1903 perustettu kirjakauppa jo vuodesta 1932 lähtien.

Kun kauppaa neljässä polvessa pyörittänyt suku päätti lopettaa, uusina kauppiaina aloittivat Pasi Vainio ja Mikko Vartiainen, joilla molemmilla on pitkä tausta kirja-alalla.

Se vaati monipolvisia neuvotteluja ja laskutoimituksia. Vainio ja Vartiainen harkitsivat jo luovuttamista. Epäilyksen syvimmässä alhossa tuli kuitenkin tieto, että he saisivat Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahaston kärkihankeapurahan, jonka siivittämänä talo voitaisiin muuntaa pienimuotoiseksi kulttuurikeskukseksi.

”Rahallinen tuki tuli tietysti tarpeeseen, mutta henkisen kannustuksen merkitys oli valtava. Tuli olo, että jos meihin uskotaan tällä tavalla, niin kyllä meidän itsekin pitää uskoa”, sanoo Pasi Vainio.

Vinha on ylittänyt kaikki odotukset, joita sille suunnitteluvaiheessa asetettiin.

Ensimmäisenä kesänään kirjakauppa, antikvariaatti, galleria, kirjakahvila ja tapahtumat keräsivät 50 000 kävijää – huima luku 4000 asukkaan kunnassa. Kesäasukkaiden, päiväretkeläisten ja yöpyvien matkalaisten lisäksi myös ruovesiläiset ovat ottaneet paikan omakseen.

”Olemme alusta saakka halunneet tehdä yhteistyötä. Ruoveden yrittäjät kiittelevät, että heilläkin kävijöitä on riittänyt ja keskusta on kirjakaupan myötä herännyt eloon”, Vainio sanoo.

Kaksi miestä istumassa katoksen alla mikrofonien kanssa, toinen soittaa kitaraa.
Vinhan kirjajuhlat järjestettiin ensimmäisen kerran heinäkuussa 2023. 

Vuonna 2023 saatiin Pirkanmaan rahastolta toinen apuraha Vinhan kirjajuhlien tuottamiseen. Heinäkuun viimeisenä viikonloppuna runsas ja innostunut yleisö seurasi 24:ää kirjailijaa, kahdeksaa muusikkoa ja taidenäyttelyn avajaisia.

Vainio painottaa, että oheishulinasta huolimatta kaikki, mitä tehdään, tehdään kirjakauppana.

”Se on se meidän juttu. Jos ei olisi kirjakauppaa, ei olisi mitään. Ihmisten tunneside muodostuu nimenomaan tähän kirjakaupaksi rakennettuun taloon keskellä kylää.”

Vainio kumppaneineen on saanut huomata, millainen merkitys kylän omalla kirjakaupalla on – varsinkin tänä päivänä, kun monen paikkakunnan kirjakaupat ovat lopettaneet.

”Sen näkee, kun on tiskin takana. Ihmiset tulevat kauppaan tapaamaan toisiaan ja kertomaan omia muistojaan ja tarinoitaan.”

Nyt talossa syntyy uusia tarinoita.

Tavoitteena on pitää kirjakauppa pystyssä seuraavatkin 120 vuotta. Suunnitelmia riittää: Ritoniemen kartanon kivinavetan käyttöönotto, idylliset joulumarkkinat lähituottajien kanssa, taidenäyttelyitä ja -markkinoita, kirjajuhlia ja muita kirjallisuustapahtumia, musiikkia, tansseja…

Yhteistyötä tehdään mm. koulujen, päiväkotien, seurakunnan, kirjaston ja paikallisten yritysten kanssa. ”Ruovedellä ollaan tosi valmiita uudenlaisiin yhteistyökuvioihin, ja se kaikki hyödyttää kirjaa ja lukemista.”

Vinhan kirjakaupan sivuille