Takaisin artikkelilistaukseen
Palkinnot
H.G. Porthan -mitali 100-vuotiaalle Turun yliopistolle
28.2.2020
Suomen Kulttuurirahasto on myöntänyt hopeisen H.G. Porthan -mitalin tänä vuonna 100 vuotta täyttävälle Turun yliopistolle.
H. G. Porthan -mitali

Mitali luovutettiin yliopiston rehtori Jukka Kolalle ja hallituksen puheenjohtaja Ritva Viljaselle 28.2.2020 Akatemiatalossa pidetyssä yliopiston 100-vuotisjuhlan tervehdysten vastaanottotilaisuudessa. Kulttuurirahastoa tilaisuudessa edustivat Varsinais-Suomen rahaston hoitokunnan varapuheenjohtaja professori Jarna Heinonen ja hoitokunnan jäsen näytelmäkirjailija Markku Hoikkala.

Mitali luovutettiin yliopistolle satavuotisesta vapaan akateemisen tutkimuksen edistämisestä. Turun yliopisto perustettiin 28.2.1920 kansalaiskeräyksestä saatujen lahjoitusten avulla. Nykyään Turun yliopisto on Suomen kolmanneksi suurin ja kansainvälisesti arvostettu monialainen yliopisto, jossa on opiskelijoita noin 20 000.

Suomen Kulttuurirahaston hallituksen myöntämä mitali on nimetty Henrik Gabriel Porthanin mukaan. Porthan oli Turun kuninkaallisen akatemian keskeinen ja pitkäaikainen vaikuttaja sekä monioppinut yliopiston kirjastonhoitaja ja professori. Porthan oli myös Turun Suomalaisen Yliopiston perustajien keskeinen esikuva 1920-luvun alussa. Yleisesti ajateltiin, että yliopisto jatkaa Turussa sitä perinnettä, jonka Porthan oli aloittanut. 

Lisätietoja
Timo Vuorisalo, Varsinais-Suomen rahaston asiamies
Timo
Vuorisalo
asiamies