Takaisin artikkelilistaukseen
Varsinais-Suomen rahasto
Varsinais-Suomen Kulttuurirahasto jakoi 1,42 miljoonaa tieteelle ja taiteelle
23.5.2023
Paljon iloisia naisia ruokapöydän ääressä
Daisy Ladies ry sai Varsinais-Suomen rahaston palkinnon 2023 pitkäaikaisesta ja monipuolisesta kulttuurityöstä maahanmuuttajanaisten hyväksi.
Vanhoja ihmisiä istumassa tuoleilla ympäri huonetta. Ihmiset tanssivat istualtaan.
Monitaideyhdistys Piste ry sai Taidetta kaikille -apurahan Uudet polut - Taiteesta hyvinvointia ikäihmisille -hankkeen pilottiversion toteuttamiseen Varsinais-Suomessa. Kuva: Anne Niskanen
Suomen Kulttuurirahaston Varsinais-Suomen rahasto on tämän kevään jakokierroksella myöntänyt tieteen ja taiteen apurahoina yhteensä 1 420 000 euroa. Kärkihankeapuraha 40 000 euroa myönnettiin professori Juha-Pekka Salmiselle ja Luonnonyhdistekemian tutkimusryhmälle ”Luonnollista kemiaa” -tiede- ja tiedotushankkeen kehittämiseen ja jalkauttamiseen Varsinais-Suomen luontokohteissa. Palkinto, 10 000 euroa, myönnettiin DaisyLadies ry:lle pitkäaikaisesta ja monipuolisesta kulttuurityöstä maahanmuuttajanaisten hyväksi.
Mies laboratoriotakissa kaataa nestemäistä typpeä pulloon.
Juha-Pekka Salminen työryhmineen vertailee ja tutkii tuhansien suomalaisten ja trooppisten kasvilajien antibakteerisia ominaisuuksia kärkihankeapurahan avulla. Kuva: Marianna Manninen

Palkinto pitkäaikaisesta työstä maahanmuuttajanaisten hyväksi

Vuonna 2000 Hülya ”Hissu” Kytön ja muiden Suomeen muuttaneiden naisten perustama DaisyLadies ry on tehnyt pitkäjänteistä ja uraauurtavaa työtä naisten kotouttamisessa. Toimintaan kuuluu sekä käytännön elämään liittyvää kotouttamistoimintaa, kuten kielikurssien järjestämistä ja harrastustoiminnan ja työllistymisen edistämistä. Lisäksi yhdistys järjestää tapahtumia ja on toteuttanut erilaisia taiteeseen, käsitöihin, identiteettiin ja minäkuvaan liittyviä hankkeita.

Kärkihanke "Luonnollista kemiaa" tiede- ja tiedetiedotushankkeen kehittämiseen

Professori Juha-Pekka Salmiselle ja hänen työryhmälleen myönnetyn kärkihankeapurahan ensisijaisena tarkoituksena on kasvattaa lasten, nuorten ja aikuisten kiinnostusta kasvien kemiaan ja tietoisuutta siitä, miten kasvien ominaisuudet linkittyvät sekä luonnon monimuotoisuuteen että nykyisiin suuriin haasteisiin kuten luontokatoon ja antimikrobiresistenssiin. Hankkeen pohjana on tuhansista kasvilajeista saatu kemiallinen aineisto, josta on saatu sisältöä hankkeen video- ja podcastlähetyksiin. Nyt myönnetyllä Kärkihankerahoituksella on tarkoitus saada hanke päätökseen ja jalkauttaa se Turun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan vierailijoiden käyttöön sekä muihin Turun seudun luontokohteisiin.

Lähes sata apurahaa tieteen- ja taiteenharjoittajille

Iloinen nainen vihreässä paidassa. Tausta on musta.
Näyttelijä ja käsikirjoittaja Kati Urho sai Taidetta kaikille -apurahan musiikkipainotteisen Suurin on rakkaus -esityksen valmistamiseen ja esittämiseen Turun seudun palvelutaloissa ja hoivakodeissa. Kuva: Laura Hurme

Varsinais-Suomen rahastoon saapui tammikuun haussa yhteensä 1 146 hakemusta, joista n. 48 % kohdentui taiteen ja n. 52 % tieteen aloille. Hakemusten yhteissumma oli yli 24 miljoonaa euroa. Apurahoja myönnettiin yhteensä 93 kappaletta, joista : 42 jaettiin taiteen  ja 51  tieteen aloille. Apurahoista 46 jaettiin henkilökohtaisina työskentelyapurahoina tieteen- ja taiteenharjoittajille. Kokovuotisia apurahoja myönnettiin 14 ja vähintään puolivuotisia apurahoja 17. Muut apurahat osoitettiin osa-aikaisiin työskentelyapurahoihin sekä erilaisten tutkimus- ja kulttuurihankkeiden kuluihin. Taidetta kaikille -apurahoja myönnettiin Monitaideyhdistys Piste ry:lle, Turun Sanataideyhdistys ry:lle sekä taiteilija Kati Urholle ja työryhmälle Varsinais-Suomen alueen palvelutaloissa toteutettaviin hankkeisiin.

Lisäksi apurahasummasta 75 000 euroa jaetaan touko-kesäkuun vaihteessa opintostipendeinä lahjakkaille Turun konservatorion opiskelijoille sekä matemaattis-luonnontieteellisissä ja teknisissä aineissa menestyneille varsinaissuomalaisille ylioppilaille sekä ammatillisista oppilaitoksista valmistuville opiskelijoille.

Hetki vanhainkodin ruoasalissa
Turun Sanataideyhdistys toteuttaa apurahallaan Loruretkiä mummolaan turkulaisissa palvelutaloissa. Kuva: Minttu Turunlahti

Apurahat julkistettiin vuosijuhlassa Wiurilan kartanossa

Maakuntarahaston vuosijuhla pidettiin Salossa Wiurilan kartanossa 23.5.2023. Juhlapuheen piti Pyhiinvaelluskeskuksen projektipäällikkö Annastiina Papinaho otsikolla ”Pyhiinvaellus – sukupolvien ketjussa kohti kestävää tulevaisuutta”. Voit lukea puheen alta löytyvästä linkistä. Juhlan taiteellisesta annista vastasivat muusikot Tuomas Kourula ja Pinja Jokinen.