Takaisin artikkelilistaukseen
Keskusrahasto
Vuoden 2020 UWC-stipendiaatit on valittu
9.4.2020
Suomen UWC-toimikunta on valinnut 13 lukiolaista kansainvälisiin IB-opintoihin ulkomailla. 94:stä hakijasta 25 valittiin haastatteluihin, jotka pidettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa Skypen välityksellä. Stipendeistä yhdeksän on Suomen Kulttuurirahaston rahoittamia.

Koronaepidemian takia UWC-koulut ovat tällä hetkellä kiinni ja opinnot etenevät etänä. Kevään IB-tutkinnot on peruttu. Sen sijaan valmistuville myönnetään tutkintotodistus, joka heijastaa heidän työskentelytasoaan. Tämä perustuu suoritettuihin kursseihin ja vakiintuneeseen arviointiosaamiseen, tiukkuuteen ja laadunvalvontaan, joka on jo rakennettu ohjelmiin. Vallitsevasta tilanteesta huolimatta tulevat stipendiaatit katsovat luottavaisina tulevaan.

Meri Suonenlahti, UWC Mostar

UWC Mostariin syksyllä 2020 lähtevä lukiolainen Meri Suonenlahti Espoon Haukilahdessa huhtikuussa 2020. Kuva: Annakaisa Tavast
UWC Mostariin syksyllä 2020 lähtevä lukiolainen Meri Suonenlahti Espoon Haukilahdessa. Kuva: Annakaisa Tavast

Espoolainen Meri Suonenlahti vaihtaa syyskuussa Haukilahden rantamaisemat Bosnia-Hertsegovinaan ja lukio-opinnot Helsingin Suomalaisessa Yhteiskoulussa opiskeluun UWC Mostarissa. Merin kiinnostus UWC-opintoihin syttyi TET-harjoittelussa Crisis Management Initiative (CMI):ssä, jossa työskenteli myös useita UWC-alumneja.

UWC Mostar oli Merin ykkösvaihtoehto. Hänestä on kiinnostavaa, että opiskelijat eivät ole omalla suljetulla kampuksellaan vaan jakavat koulurakennuksen mostarilaisen koulun kanssa ja myös asuvat opiskelija-asuntoloissa ympäri kaupunkia.

Meri Suonenlahti on asunut perheensä kanssa lapsena Yhdysvalloissa ja Qatarissa. Kansainväliset tehtävät esimerkiksi YK:ssa tai diplomaattina ovat Merin urahaaveita tulevaisuudessa, mutta ensin hän aikoo nauttia täysin siemauksin UWC-kokemuksestaan – erilaisesta kulttuurista, uusista ihmisistä ja monipuolisista opinnoista.

Iris Raunu, Waterford Kamhlaba UWC, Swazimaa

UWC Swazimaahan tammikuussa 2021 lähtevä espoolainen Iris Raunu kuvattuna Espoon keskuspuistossa huhtikuussa 2020. Kuva: Annakaisa Tavast
Espoolainen Iris Raunu lähtee UWC Swazimaahan tammikuussa 2021. Kuva: Annakaisa Tavast

Etelä-Tapiolan lukiossa opiskeleva Iris Raunu on oikein tyytyväinen, että Swazimaassa lukuvuosi ja samalla myös hänen UWC-stipendiaattikautensa alkavat vasta tammikuussa. Koronapandemian aiheuttama globaali poikkeustila on siihen mennessä toivottavasti ohi.

Eteläisen Afrikan Waterford Kamhlaba UWC-koulu perustettiin vuonna 1963 vastauksena Etelä-Afrikan erillisille ja epätasa-arvoisille koulutusjärjestelmille. Koulun historia ja toimintamuodot ovat tehneet myös Irikseen vaikutuksen.

Iris Raunu on saanut kansainvälistä kokemusta kesävaihdossa Yhdysvaltain Oregonissa sekä kotona asuneiden vaihto-oppilaiden kautta. UWC:stä hän kuuli opoltaan. Vapaa-aikanaan Iris harrastaa liikuntaa ja kirjoittamista, tällä hetkellä päiväkirjan ja runojen yhdistelmää, mistä saattaa joskus tulla kirjakin. UWC:n jälkeen opinnot jatkuvat ehkä talous- tai kauppatieteiden parissa.

Leevi-Eemeli Lötjönen, UWC Atlantic College, Wales

UWC Walesiin syksyllä 2020 lähtevä lukiolainen Leevi-Eemeli Lötjönen kuvattuna kotonaan Paippisissa huhtikuussa 2020.
Paippislainen Leevi-Eemeli Lötjönen odottaa innolla lähtöä UWC Walesiin.

Sipoossa ruotsinkielisen ala- ja yläasteen käynyt Leevi-Eemeli Lötjönen päätti jo kahdeksannella luokalla hakea kansainväliseen UWC-lukioon. Leevi-Eemelin eno opiskeli aikoinaan UWC-koulussa Yhdysvalloissa, joten erinomainen esimerkki kansainvälisen opiskelun hyödyistä löytyi perhepiiristä.

Monien vuosien haaveen käydessä yhtäkkiä toteen, Sibbo Gymnasietissa opiskeleva Lötjönen koki olonsa myös hämmentyneeksi. Tuttu ja turvallinen Suomi jää syksyllä taakse, ja tilalle vaihtuu UWC Walesin kansainvälinen ympäristö uusine haasteineen. Silti se sama uusi ja tuntematon viehättää kaikista eniten: uudet ystävät ja seikkailut, haastavat opinnot sekä tarinat, joita tulevina vuosina kuulee.

Sipoon Paippisten maalaismaisemassa kasvanut, kansainväliselle uralle tähtäävä Leevi-Eemeli ei myöskään halua murehtia koronaepidemian mahdollisia vaikutuksia opiskelujen aloitukseen.

– Se on sitten sen ajan murhe, ja eihän tuo Wales ole kuin pienen soutumatkan päässä!

Valitut stipendiaatit 2020

UWC Adriatic, Italia

Sophie Oskolkova, Helsinki

UWC Atlantic College, Wales

Saga Portman, Raasepori
Leevi-Eemeli Lötjönen, Paippinen, Sipoo (
Ari Lahti ja Vesa Vanha-Honko / Davis-UWC Dare to Dream -stipendiaattina)

UWC Costa Rica, Costa Rica

Anni-Maria Ojanen, Kouvola

UWC Mahindra College, Intia

Ines Raistakka, Espoo

Pearson UWC, Kanada

Viggo Henelius, Kemiönsaari

UWC Red Cross Nordic, Norja

Miska Järvipetäjä, Turku
Emilia Mattila, Turku (Svenska kulturfondenin stipendiaattina)
Sara Blomqvist, Helsinki (Föreningen Konstsamfundet rf, Lisi Wahl stiftelse för studieunderstöd sr, Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne sr ja Svenska folkskolans vänner rf -säätiöiden stipendiaattina)

UWC-USA, Yhdysvallat

Emma Hirvonen, Joensuu

Waterford Kamhlaba UWC, Swazimaa

Iris Raunu, Espoo

UWC in Mostar, Bosnia-Hertsegovina

Meri Suonenlahti, Espoo
Juulia Seppälä, Turku (Elisabeth Rehn -stipendiaattina)