Takaisin artikkelilistaukseen
Apurahat
14 nuorta valittu UWC-kouluihin ympäri maailmaa
4.4.2022
Kuvassa Atlantic Collegen opiskelijoita. Kuva: Sarah Savage.
Kuvassa Atlantic Collegen opiskelijoita. Kuva: Sarah Savage.
Suomen UWC-toimikunta on valinnut 13 lukiolaista kansainvälisiin IB-opintoihin ulkomailla. Nuorista 11 lähtee maailmalle Kulttuurirahaston rahoittaman stipendin turvin.

UWC-kouluja on tällä hetkellä 18 neljällä eri mantereella. Opiskelijat suorittavat kouluissa International Baccalaureate (IB) -tutkinnon ja kouluissa painotetaan vahvasti myös kokemuksellista oppimista, palvelutyötä, kulttuuria ja urheilua. 13 maailmalle matkaavan lukiolaisen lisäksi yksi nuori pääsee kahden viikon mittaiselle lyhytkurssille ensi kesänä.

Viime vuonna koronapandemia rajoitti koulujen mahdollisuuksia ottaa opiskelijoita vastaan ja haussa oli vain Euroopan kohteita. Tänä vuonna mukana olivat jälleen myös Euroopan ulkopuoliset kohteet.

– Hakemuksia tuli tänä vuonna yhteensä 145, mikä on selkeästi enemmän kuin viime vuonna. Korona näytti kuitenkin vaikuttavan hakijoihin edelleen siten, että suurimmalla osalla Euroopan koulut olivat kärkisijoilla kouluvalinnoissa, kertoo UWC-toimikunnan sihteeri Tiia Tihinen.

Tästä huolimatta ensi lukuvuonna suomalaisia lukiolaisia lähtee maailmalle aina Yhdysvaltoja, Intiaa ja eteläistä Afrikkaa myöten.

Bina Chatterji lähtee avoimin mielin historialliseen Mostariin

Bina Chatterji sai UWC-stipendin vuonna 2022.
Bina Chatterji

– En halua odottaa liikoja tulevilta vuosilta uudessa maassa ja uudessa koulussa, sillä haluan suhtautua kaikkeen avoimin mielin. Tiedän, että pieniltä ongelmilta on vaikea välttyä, mutta uskon UWC-kokemuksen kasvattavan minua paljon ihmisenä, pohtii Bina Chatterji, tamperelainen lukiolainen, joka viettää lopun lukiotaipaleestaan UWC Mostarissa Bosnia-Hertsegovinassa.

Chatterji on kiinnostunut historiasta ja englannin kielen kirjallisuudesta ja näkee itsensä tulevaisuudessa kirjoittavan yhteiskunnallisesti kantaa ottavia kirjoja. Kokemukset näyttelijänä eri kuvauksissa ja teatterissa vetävät kohti elokuvaohjaajan uraa. Lukiolainen kokee tärkeäksi sen, että tulevaisuuden työ olisi merkityksellistä, edistäisi tasa-arvoa ja tukisi ja inspiroisi muita ihmisiä. Tällä hetkellä ajatukset ovat kuitenkin tiiviisti tulevissa lukiovuosissa.

– Kävin peruskoulun kansainvälisessä koulussa ja aloin ikävöidä sitä, kun aloitin lukion kokonaan suomalaisessa koulussa. Lisäksi olen aina halunnut kokea niin sanotun ”sisäoppilaitoksen” elämää ja sen, millaista on asua muiden opiskelijoiden kanssa. Koulun opiskelijoista voi tulla kuin toinen perhe, ja perus oppitunnitkin ovat varmasti kiinnostavia, kun luokassa on opiskelijoita niin monesta maasta. Bosnia ja Hertsegovinalla on paljon historiaa takana, josta odotan oppivani lisää.

Erika Nikolan lukiopolku vie maailman toiselle puolen

Erika Nikola sai UWC-stipendin vuonna 2022
Erika Nikola

– Aika harvoin saa mahdollisuuden päästä kokemaan elämänmenoa kirjaimellisesti toisella puolella maailmaa, toteaa oululainen Erika Nikola, joka jatkaa tammikuussa 2023 lukio-opintojaan eteläisessä Afrikassa.

Waterford Kamhlaba UWC sijaitsee Eswatinissa, Mosambikin ja Etelä-Afrikan välissä. Koulu perustettiin aikoinaan vastalauseena Etelä-Afikassa vallinneelle rotuerottelulle. Opiskelijoiden oppimista ja palvelutyötä tuetaan yhteistyöllä paikallisten toimijoiden, kuten pakolaisleirin ja naapurustossa sijaitsevien hoitoyksiköiden kanssa.

– Kansainvälisyys ja erilaiset kulttuurit ovat aina kiinnostaneet minua ja UWC tarjoaa mahdollisuuden haastaa itseään ihan kaikilla elämän osa-alueilla. Eswatinissa kiinnosti sen kulttuuriympäristö, sen oppilaille suomat laajat vaikutusmahdollisuudet ja yhteydet paikallisiin vaikuttajiin. Maan kaunis luonto oli suuri plussa, kertoo ympäristöbiologiasta, metsätaloudesta ja lääketieteestä kiinnostunut Nikola.

– Odotan todella paljon keskusteluja uusien ihmisten kanssa. Tavoitteeni on haastaa omaa maailmankuvaani ja tulla itsekin paremmaksi keskustelijaksi. Toivon saavani uusia ystäviä ja kokemuksia, joita lukiovuodet Suomessa eivät ehkä olisi suoneet.

Valitut stipendiaatit 2022

UWC Adriatic, Italia
Kettunen Tim, Helsinki

UWC Atlantic College, Wales
Koskinen Hilma, Espoo

Kujala Eero, Lappeenranta (Suomen Kulttuurirahasto / Davis-UWC Dare to Dream -stipendiaattina)

UWC Red Cross Nordic, Norja
Karlsson Inka, Helsinki (Föreningen Konstsamfundet rf, Lisi Wahl stiftelse för studieunderstöd sr, Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne sr ja Svenska folkskolans vänner rf -säätiöiden stipendiaattina)

Kontinen Henni, Juva
Huttunen Enni, Rauma (Svenska Kulturfondenin stipendiaattina)

UWC Robert Bosch College, Saksa
Saarinen Ellen, Helsinki

UWC Mahindra College, Intia
Knuth Olga, Helsinki

UWC in Mostar, Bosnia-Hertsegovina
Chatterji Bina, Tampere

UWC-USA, Yhdysvallat
Legeza Katja, Helsinki

Wirta Thomas, Espoo (Segerstråle-stipendiaattina)

Waterford Kamhlaba UWC, Eswatini
Nikola Erika, Oulu

UWC Costa Rica
Ramos Serrano Malva Elvira, Ekenäs

ActionXChange Spain, Espanja
Kesti Oona, Espoo (Suomen Kulttuurirahaston ja Svenska Kulturfondenin UWC lyhytkurssi-stipendiaattina)