Takaisin artikkelilistaukseen
Apurahat
13 nuorta valittu UWC-kouluihin ympäri Eurooppaa
28.4.2021
Christian Hindsberg ja Kaarina Rikkola ovat tämän vuoden UWC-stipendiaatteja.
Christian Hindsberg (vas.) ja Kaarina Rikkola ovat tämän vuoden UWC-stipendiaatteja.
Suomen UWC-toimikunta on valinnut 13 lukiolaista kansainvälisiin IB-opintoihin ulkomailla. Stipendeistä kymmenen on Suomen Kulttuurirahaston rahoittamia.

Koronaepidemia ei vähentänyt hakijoiden määrää, vaan viime vuoden hakijamäärä ylitettiin yhdellä. Yhteensä hakijoita oli 95. Tällä hetkellä näyttää siltä, että stipendiaatit pääsevät aloittamaan lukuvuotensa normaalisti, vaikkakin koulut rajoittavat omaa toimintaansa jossain määrin. Joissain kouluissa on esimerkiksi rajoitettu oppilaiden pääsyä kampuksen ulkopuolelle ja harrastusmahdollisuuksia on ollut vähemmän.

Tänä vuonna haussa oli mukana ainoastaan Euroopan kohteita, joiden joukossa kaksi aivan uutta koulua. UWC Maastrichtiin ja UWC Robert Bosch Collegeen lähetetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa uusia suomalaisia stipendiaatteja.

Tammelasta Triesteen

Kaarina Rikkola sai UWC-stipendin vuonna 2021.
Kaarina kotiseudullaan Tammelassa. Kuva: Annakaisa Tavast

Kaarina Rikkolan opiskelu Forssan yhteislyseon kuvataide- ja muotoilulinjalla vaihtuu ensi syksynä UWC Adriatic Collegeen lähellä Triesteä Italian koillisosassa. Kansainvälisyydestä ja kielistä kiinnostunut Rikkola kuuli UWC-kouluista alun perin isoäidiltään, joka oli lukenut toiminnasta lehdestä vuonna 2017.

– Jos olisi normaalit ajat, UWC Hong Kong olisi ehkä ollut ykkösvaihtoehtoni, mutta olen erittäin tyytyväinen ja kiitollinen, että tulin valituksi juuri Adriatic-kouluun. Kaikilla kouluilla on omat piirteensä, jonka takia jokaisesta kohteesta saa varmasti ainutlaatuisen kokemuksen, Kaarina Rikkola miettii.

Kaarina Rikkola harrastaa kuvataiteita ja taideopinnot ovat tulevaisuudessa yksi vaihtoehto. Myös kielet ja biologia kiinnostavat. Adriatic Collegen ympäristötieteiden ja kestävän kehityksen opintokokonaisuus vaikuttavat mielenkiintoisilta.

– Toivon, että päädyn tekemään jotain missä voi tehdä hyvää ihmisten, luonnon ja paremman tulevaisuuden eteen, Rikkola pohtii.

Vihreästä Sipoosta vihreämpään Freiburgiin

Christian Hindsberg sai UWC-stipendin vuonna 2021.
Christian opiskelee vielä toistaiseksi Sibbo Gymnasiumissa, eli Sipoon ruotsinkielisessä lukiossa. Kuva: Anna Bui

Christian Hindsberg on syntynyt ja kasvanut Sipoon maaseudulla ja viettänyt lapsuutensa kesiä Turunmaan saaristossa isoisänsä synnyinseudulla. Syksyllä Sibbo Gymnasiumin ovet sulkeutuvat ja Christian siirtyy opiskelemaan UWC Robert Bosch Collegeen Freiburgiin, Saksan ”vihreään kaupunkiin”. Kestävään kehitykseen erikoistunut Robert Bosch oli Christianin ykkösvalinta.

– Olen kiinnostunut juristin opinnoista ja kansainvälisestä työskentelystä, sillä haluaisin taistella vähempiosaisten yhdenvertaisuuden ja oikeudenmukaisuuden puolesta. Myös diplomi-insinööri voisi olla tulevaisuuden ammattini, sillä olisi mielenkiintoista saada työskennellä tämän päivän ympäristöongelmien parissa.

Christian on lukenut saksaa kolme vuotta ja ymmärtää kieltä jo kohtuullisesti. Taustalla oleva ruotsi äidinkielenä on varmasti helpottanut kielen oppimista ja tulevat vuodet Saksassa siivittänevät kielen opinnot lentoon.

– Perheeni on matkustellut paljon äitini työn johdosta, joten olen päässyt tutustumaan erilaisiin kulttuureihin. Tämä on kasvattanut tiedonjanoani ja odotan innolla kohtaamista erilaisten elämäntapojen ja ihmisten kanssa.

Valitut stipendiaatit 2021

UWC Adriatic, Italia

Rikkola Kaarina, Tammela

UWC Atlantic College, Wales

Erolin Kassius, Espoo
Murto Aava, Vääksy
(Ari Lahti ja Vesa Vanha-Honko stipendiaattina)
Worku, Magdalena, Espoo

UWC Red Cross Nordic, Norja

Forsman Erika, Helsinki (Föreningen Konstsamfundet rf, Lisi Wahl stiftelse för studieunderstöd sr, Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne sr ja Svenska folkskolans vänner rf -säätiöiden stipendiaattina)
Haapanen Kaapo, Helsinki (Suomen Kulttuurirahasto / Davis-UWC Dare to Dream -stipendiaattina)
Korpela Aaro, Helsinki
Lintervo Lise-Lotte, Turku (Svenska kulturfondenin stipendiaattina)

UWC Robert Bosch College, Saksa

Hindsberg Christian, Sipoo
Masuda Jeeve, Espoo

UWC Maastricht, Alankomaat

Hartikainen Saimi, Helsinki
Pulkkinen Miro, Helsinki

UWC in Mostar, Bosnia-Hertsegovina

Raulamo Elsa, Kangasala