Tältä sivulta löydät apurahansaajien usein kysymät kysymykset ja niiden vastaukset.

Sisältö

************************************

Apurahan nostaminen

Mitä minun pitää tehdä vastaanottaakseni apurahan?

Sinun ei tarvitse tehdä erillistä ilmoitusta apurahan vastaanottamisesta. Jos luovut apurahasta, ilmoita siitä mahdollisimman pian Apurahansaajan verkkopalvelussa.

Miten saan apurahan tililleni?

Kirjaudu suomalaisilla verkkopankkitunnuksillasi Apurahansaajan verkkopalveluun. Siellä voit tehdä maksuesityksen apurahasta. Kun maksuesitys on hyväksytty, saat sähköpostiisi tarkat maksupäivät.

Ilmoitanko jonnekin aloittavani apurahan käytön suunnitelman mukaisesti joulukuussa?

Riittää, että teet apurahasta maksuesityksen marraskuun aikana Apurahansaajan verkkopalvelussa.

Kirjauduin pankkitunnuksillani Apurahansaajan verkkopalveluun tekemään maksuesitystä. Palvelu ilmoittaa, että henkilötunnuksellani ei ole apurahaa järjestelmässä. Mikä neuvoksi?

Ilmoita henkilötunnuksesi Kulttuurirahastoon (puh. 09 612 810).

Miksi apuraha ei näy tililläni? Sain sähköpostin, jossa ilmoitetaan, että saan sen tänään 1.10.

Sähköpostissa on ilmoitettu, että apuraha maksetaan Kulttuurirahaston Nordean tililtä 1.10. Tällä tarkoitetaan päivää, jona maksut lähetetään Suomen Kulttuurirahastosta pankkiin käsiteltäviksi. Siirtyminen toiseen pankkiryhmään kestää korkeintaan kaksi pankkipäivää.

Mistä saan maksuohjelmalomakkeen yhteisöni apurahan nostamiseksi? Olen kadottanut aiemmin saamani.

Voit pyytää sitä puhelimitse tai sähköpostitse apurahan myöntäneestä keskusrahastosta tai maakuntarahastosta. 2021 ja sen jälkeen myönnettyjen apurahojen saajat voivat ladata lomakkeen Apurahansaajan verkkopalvelusta.

Voiko minulle ja työryhmälleni myönnetyn kuluapurahan maksaa taustaorganisaation tilille?

Apuraha maksetaan sille tilille, jonka ilmoitat Apurahansaajan verkkopalvelussa. Jos tili on muu kuin omasi, laita maksun viestikenttään tunnistetieto maksun vastaanottajalle. Huomaa kuitenkin, että apuraha on myönnetty sinulle ja työryhmälle ja että siitä tehdään aikanaan valvontailmoitus verottajalle sinun nimissäsi. Olet myös vastuussa apurahan käytön selvittämisestä.

Sivun alkuun

Apurahan käyttäminen

Kerroin hakemuksessa aloittavani apurahan käytön 1.8., mutta näillä näkymin joudun siirtämään käytön aloittamista vuodella eteenpäin työsuhteen tai perhevapaiden vuoksi. Miten ilmoitan siitä Kulttuurirahastolle?

Jos apuraha on vielä nostamatta, siitä ei tarvitse ilmoittaa. Riittää, että apuraha otetaan käyttöön kolmen vuoden kuluessa sen myöntämisestä. Jos olet jo nostanut apurahaa, ilmoita olosuhteen muutoksesta Apurahansaajan verkkopalvelussa olevan viestipalvelun kautta. Voit myös sopia nostetun apurahan palauttamisesta apurahakauden tauon ajaksi. Ota yhteyttä Melaan vakuutuskauden keskeyttämisen selvittämiseksi.

Tuleeko minun maksaa yliopistolle yliopistokorvausta? Apurahapäätöksessäni on mainittu, että apurahaan sisältyy 1 600 euroa siihen tarkoitukseen.

Kulttuurirahaston ja Suomen yliopistojen välinen sopimus yliopistokorvauksesta päättyi helmikuun lopussa 2022. Jos ja kun sovit yliopiston kanssa työskentelyn perusedellytyksistä sopimuksen päättymisen jälkeen, yliopisto ei voi periä sinulta yliopistokorvausta kyseessä olevaan sopimukseen vedoten.

Sopimus yliopistokorvauksesta takasi vuositasolla 1600 euron korvausta vastaan apurahansaajille työskentelyn perusedellytykset yliopiston laitoksella. Sopimus irtisanottiin, koska korvauksen periminen osoittautui epäyhtenäiseksi. Useimmissa tapauksissa yliopistot tarjoavat edelleen työn perusedellytykset, mutta asian voi tarkistaa erikseen ao. laitokselta.

Sivun alkuun

Selvitys apurahan käytöstä

Miten selvitys yhteisölle myönnetyn apurahan käytöstä tehdään?

Selvitys tehdään Apurahansaajan verkkopalvelussa. Selvityksen voi tehdä esim. hakemuksessa ilmoitettu yhteyshenkilö tai muu hankkeesta vastuussa oleva henkilö omilla henkilökohtaisilla pankkitunnuksillaan. Yhteisön pankkitunnuksia ei voi käyttää selvityksen tekemiseen. Ei liioin käyttäjätunnuksia, joilla olet kirjautunut Apurahanhakijan verkkopalveluun.

Saanko kuittauksen tekemäni käyttöselvityksen hyväksymisestä?

Käyttöselvitysten hyväksymisestä ei lähetetä kuittausta. Jos selvityksessä on puutteita tai kysyttävää, sinuun otetaan yhteyttä.

Milloin selvitys pitää tehdä?

Selvitys pitää tehdä vuoden kuluessa apurahan loppuun maksamisesta. Jos olet saanut ainoan tai viimeisen erän apurahasta tilillesi kesäkuussa 2020, apurahan myöntänyt keskusrahasto tai maakuntarahasto odottaa saavansa selvityksen viimeistään kesäkuussa 2021.

Olen unohtanut tehdä selvityksen ajallaan, miten voidaan menetellä?

Käy pikimmiten tekemässä selvitys Apurahansaajan verkkopalvelussa tai ota yhteyttä apurahan myöntäneeseen keskusrahastoon tai maakuntarahastoon asian selvittämiseksi. Erääntymään päässyt selvittämätön apuraha on este uuden apurahan myöntämiselle, mutta myöhästynytkin selvityksen jättäminen korjaa tilanteen.

Miten raportoin monivuotisena myönnetyn apurahan?

Ainoastaan monivuotisena myönnetyn apurahan viimeinen vuosi raportoidaan Apurahansaajan verkkopalvelussa. Aiemmat myöntövuodet (väli)raportoidaan jatkohakemuksen jättämisen yhteydessä. (Ks. alla Monivuotiset apurahat.)

Sivun alkuun

Apurahan verotus

Pitääkö apurahasta maksaa veroa?

Apuraha on tietyin edellytyksin verovapaata valtion vuotuiseen taiteilija-apurahan määrään asti. Ks. Ohjeet apurahansaajalle sekä www.vero.fi.

Sivun alkuun

Monivuotiset apurahat

Olen saanut kolmivuotisen apurahan ensimmäisen vuoden apurahan. Milloin ja miten haen toisen vuoden rahoitusta?

Jos apuraha on myönnetty sinulle Lokakuun haussa keskusrahastosta, voit tehdä hakemuksen Apurahanhakijan verkkopalvelussa muutamaa kuukautta ennen toisen vuoden apurahan käytön aloittamista. Verkkopalvelussa on oma hakulomake jatkorahoituksen hakemiseksi.

Jos apuraha on myönnetty sinulle Tammikuun haussa maakuntarahastosta, voit hakea toisen vuoden apurahaa maakuntarahastojen Tammikuun hakuaikana.

Sivun alkuun

Sivu on päivitetty 15.6.2023.