Takaisin artikkelilistaukseen
Apurahat
Mullankaivajat-apuraha yhdeksälle
26.1.2018
Forssalaisen Heikan koulun 5. luokka lähti alkuvuodesta selvittämään yhdessä Forssan museon kanssa arkeologian salaisuuksia. Hankkeen mahdollisti museon Kulttuurirahastolta saama Mullankaivajat-apuraha.
Forssalaisen Heikan koulun 5. luokka arkeologisilla kaivauksilla. Kuva: Lassi Puhtimäki
Suomen Kulttuurirahaston hallitus on myöntänyt Mullankaivajat-apurahan yhdeksälle toimijalle. Hakemuksia jätettiin hakuaikana marraskuussa 23 kpl. Hankkeita toteutetaan mm. Forssassa, Kangasniemellä, Kontiolahdella, Oulussa, Salossa ja Savonlinnassa.

Apurahat, yhteensä 215 500 euroa, myönnettiin Suomen Kulttuurirahaston Yksityiskoulujen Eläkekassan rahastosta.

Mullankaivajat-apurahoilla tarjotaan koululaisille ja lukiolaisille tilaisuus osallistua arkeologiseen tutkimukseen vuosien 2018 ja 2019 aikana. Tavoitteena on lisätä oppilaiden kiinnostusta tieteellisiin menetelmiin, oman lähialueen menneisyyteen ja historiaan yleensä. Arkeologinen työskentely sopii myös erinomaisesti uuden opetussuunnitelman mukaiseen ilmiöoppimiseen ja opiskeluun koulun ulkopuolella.

Osana hanketta koululaisia perehdytetään arkeologiaan ja valmistellaan tulevaan tutkimusjaksoon etukäteen. Varsinaiset tutkimusjaksot kestävät tyypillisesti noin viikon, mutta projektit voivat koostua useasta tutkimusjaksosta, joihin osallistuu useita koululaisryhmiä. Tutkimusjakson jälkeen tuloksia puretaan yhdessä koululaisten kanssa, ja löydökset julkistetaan mielekkäällä tavalla esim. sosiaalisessa mediassa tai toteuttavan tahon verkkosivuilla. Joihinkin hankkeisiin yhdistetään myös aikuisille suunnattuja yleisötapahtumia kuten luentoja tai yleisökaivauksia.

”Hankkeita arvioitaessa painotettiin erityisesti opetuksellisen sisällön laatua etukäteisvalmistelun, työskentelyjakson sekä jälkitöiden osalta, hankkeen arkeologista relevanssia ja kiinnostavuutta sekä yhteisöarkeologista osaamista”, kertoo erityisasiantuntija Johanna Ruohonen Suomen Kulttuurirahastosta.

Mullankaivajat-apurahat 2018
Arkebuusi osuuskunta Salon Angelniemen kyläympäristön arkeologiseen tutkimukseen  30 000
Forssan kaupunki Forssan Yhtiönpuiston polkuverkoston arkeologiseen tutkimukseen 22 500
Haminan kaupunki, museot Haminan Viidankankaan koululaistutkimukset -hankkeen toteuttamiseen 18 000
K. H. Renlundin museo – Keski-Pohjanmaan maakuntamuseo Kivinevan asumuspainannekylän koululais- ja yleisökaivausten toteuttamiseen 30 000
Kansallismuseo, museovirasto Arkeologiaa Kontiolahdella -hankkeen toteuttamiseen 25 500
Matti Koivurinnan säätiö / Aboa Vetus & Ars Nova -museo Arkeologisen ilmiöviikon järjestämiseen museossa 11 500
Fil. maisteri Ulla Moilanen ja fil. maisteri Ninni Närvänen Lasten elämää 1800-luvun maaseudulla -hankkeen toteuttamiseen 23 000
Oulun kaupunki Kivikautta kaivaen -hankkeen toteuttamiseen 25 000
Savonlinnan maakuntamuseo Mullankaivajat Saimaalla -hankkeen toteuttamiseen 30 000

Lisätiedot

Museonjohtaja Johanna Ruohonen
Johanna
Ruohonen
erityisasiantuntija, museonjohtaja