Takaisin artikkelilistaukseen
Keskusrahasto
K3-pientalot tarjolla 2000-luvun rintamamiestaloiksi
18.5.2011

Suomen Kulttuurirahasto haluaa edistää kestävää ja laadukasta rakentamista ja kantaa huolta suomalaisen rakentamisen laadun ja moniarvoisuuden sekä asumisterveyden tasosta.

Rahasto toimii nyt myös pientalorakentamisen kansallisena uudistajana julkistamalla viisi suunnitelmaa teollisesti valmistettavasta tulevaisuuden pientalosta.
– Tavoitteenamme on edistää arkkitehtikunnan ja pientaloteollisuuden yhteistyötä sekä osallistua talkoisiin, joilla vähennetään asumisesta aiheutuvia ilmastopäästöjä. Meidän ja yhteistyökumppanimme Fiskarsin Kiinteistöjen ajatuksena oli saada suunnitelmia taloista, jotka voisivat tarjota kestävän rakentamisen mallin myös tiiviin kaupunkirakenteen ulkopuolella. Hankkeen alkuperäiset tavoitteet kiteytyivät kolmeen k-kirjaimella alkavaan sanaan: kaunis, kestävä ja kohtuuhintainen eli K3, kertoo Kulttuurirahaston yliasiamies Antti Arjava.

Kulttuurirahaston ja Fiskarsin Kiinteistöjen tavoittelemassa luonnonmukaisessa pientalomallissa ilmanvaihto on painovoimainen, ulkovaipan rakenteet on toteutettu ilman muovista höyrynsulkua ja lähes kaikki materiaalit ovat uusiutuvia. Kaikki suunnitellut talot täyttävät vuonna 2012 voimaan astuvat rakennusmääräykset. Päästövähennyksiä tavoitellaan lämmitystapavalinnoilla, minimoimalla sähkölaitteiden määrä ja suosimalla vähäpäästöisiä materiaaleja. Suunnitteluratkaisut tukevat ympäristöä säästävää elämäntapaa. Arjava uskoo, että moni asukas arvostaa myös painovoimaisen ilmanvaihdon hiljaisuutta.

– Tämä on kehitystyön ensimmäinen askel. Nähtäväksi jää, toimivatko nämä viisi talomallia vain herätteinä vai jäävätkö ne pitkäaikaiseen käyttöön. Hankkeestamme tulee merkittävä, jos tällaisia taloja rakennetaan satoja tai tuhansia, Arjava arvioi.

Suomen Kulttuurirahasto on lunastanut arkkitehdeiltä suunnitelmien kaikki oikeudet ja sallii niiden vapaan ja vastikkeettoman käytön sekä yksityisesti että elinkeinotoiminnassa. Tarkempia tietoja hankkeesta ja taloista on osoitteessa www.skr.fi/k3

Arkkitehdit, jotka ovat tehneet K3-talosuunnitelman, ja talotehtaat, jotka ovat sitoutuneet toteuttamaan ne:

Kirsti Sivén, Kirsti Sivén & Asko Takala arkkitehdit/Pohjolan Design-Talo Oy
Helena Westholm, Efem arkitektkontor AB/Karlson HusIndustrier AB
Anu Puustinen ja Ville Hara, Avanto arkkitehdit/Oy Timber Frame Ltd
Erika Wörman ja Therese Eriksson, Sweco architects AB/Glommershus AB
Anders Adlercreutz, Arkkitehtitoimisto A-konsultit Oy/Puutalokymppi Oy, Betoniluoma Oy.
 

Takaisin uutislistaukseen