Takaisin artikkelilistaukseen
Keskusrahasto
E.J. Vehmas -palkinto Leena Kuumolalle
14.8.2014

Suomen Kulttuurirahaston E.J. Vehmas -palkinto (15 000 euroa) myönnetään 15.8.2014 Helsingin Taidehallissa kuvataidekriitikko Leena Kuumolalle.

Leena Kuumola (s. 1958) on monipuolinen kuvataidekriitikko. Hän kirjoittaa molemmilla kotimaisilla kielillä, ja hänen foorumejaan ovat olleet mm. Hufvudstadsbladet, Turun Sanomat, Taide-lehti sekä verkkolehti Mustekala. Kuumola on myös kirjoittanut ja kääntänyt lukuisia näyttelyluetteloiden tekstejä.

Leena Kuumola kirjoittaa selkeästi ja yleistajuisesti kuvataiteen vaikeista ja monimutkaisistakin ilmiöistä. Hän on perehtynyt syvällisesti paitsi taiteen perinteisiin lajeihin myös uudempiin taidemuotoihin kuten käsite- ja yhteisötaiteeseen, esitysmuotoisiin teoksiin sekä video- ja mediataiteeseen.

Kriitikon työssään Leena Kuumola noudattaa selkeästi omaa linjaansa. Hän arvioi taidetta välittämättä valtavirroista ja julkisuuden esiin nostamista trendeistä. Hän ei pelkää käsitellä myöskään taiteen eettisiä kysymyksiä, mikä tämän päivän kuvataidekritiikissä on kohtalaisen harvinaista.

Oman kriitikon linjan perustana Kuumolalla on vahva henkilökohtainen suhde nykytaiteeseen. Yhtenä kivijalkana tässä suhteessa on yli kymmenen vuoden kausi (1992–2005), jolloin Kuumola veti omaa galleriaa ensin Tukholmassa ja sitten Helsingissä. Niiden ohjelmistoon kuului perinteestä poikkeavia ja taiteidenvälisiä näyttelyitä: käsitetaidetta, installaatioita, kokeellista lyhytelokuvaa, musiikkia ja teatteria.

Huomionarvoinen on myös Leena Kuumolan opettajan työ. Hän on pitänyt kursseja paitsi taideoppilaitoksissa myös teatterikorkeakoulussa.

Suomen Kulttuurirahaston E.J. Vehmaksen palkinto jaetaan ansioituneelle taidearvostelijalle, erityisesti kuvataidearvostelijalle, hakemuksetta vähintään joka kolmas vuosi. Palkinnolla halutaan kunnioittaa professori E.J. Vehmaksen (1902–1980) elämäntyötä taidearvostelijana. Palkinnon ovat aiemmin saaneet mm. Lars Saari, Juha Heikki Tihinen, Otso Kantokorpi, Hannu Castren ja Jonni Roos.

Palkinto jaettiin Helsingin Taidehallissa pe 15.8.2014 klo 11 Hilma af Klint - Abstraktin edelläkävijä -näyttelyn lehdistötilaisuuden yhteydessä.

Kuva: Heikki Tuuli