Takaisin artikkelilistaukseen
Hankeuutiset
Ilmastonmuutosvoima-rahoitusta jaettiin taas - nuorten projekteja toteutuu ympäri Suomen
13.4.2021
Ilmastonmuutosvoima: Nuorille, jotka haluavat muuttaa maailmaa
Toista vuotta järjestettävä Ilmastonmuutosvoima-hanke on jakanut tämän vuoden ensimmäiset apurahat. Maaliskuun hakukierroksella rahoitettiin seitsemän nuorten ilmastoprojektia, jotka toteutetaan eri puolilta Suomea: Joensuussa, Lappeenrannassa, Raaseporissa, Turussa ja pääkaupunkiseudulla.

Ilmastonmuutosvoima on hanke nuorille, jotka haluavat muuttaa maailmaa. Hankkeen tavoitteina on lisätä nuorten toimijuutta ilmastokysymyksissä ja käynnistää vaikuttavia ilmastotekoja eri puolilla Suomea. Hankkeen kautta myönnetään vuonna 2021 jopa 200 000 euroa alle 25-vuotiaiden ilmastotekoihin.

Rahoitettavista projekteista päättää hankkeen asiantuntijaraati, johon kuuluvat ilmasto- ja ympäristöministeri Krista Mikkonen, Suomen ympäristökeskuksen ympäristöpolitiikkakeskuksen johtaja Eeva Furman, nuorten ilmastodelegaatti Emma Sairanen sekä Helsingin kaupungin ympäristötoiminnan nuorisotyöyksikön toiminnanjohtaja Susanne Österlund-Toivonen.

Monet nyt rahoitetuista projekteista keskittyvät tiedon levittämiseen: vuoden 2021 ensimmäisellä kierroksella rahoitettiin muun muassa ilmastoaiheinen podcast sekä useita kampanjoita. Turkulainen Sara Nyman tarkastelee nuorten ilmastoliikettä ja hänen tarkoituksenaan on tuoda esiin nuoria ilmastoaktivisteja ja -toimijoita sekä julkaista kirja nuorten ilmastoliikkeestä.

Erityisen iloinen olen että projektin kautta nimenomaan nuoret itse pääsevät ääneen. Odotan innolla nuorten tarinoiden kuulemista ja niistä eteenpäin kertomista, iloitsee Nyman. 

Carola Jäderholm Espoosta sai rahoituksen kantaaottavan tanssiteoksen toteuttamiseen. Kuluttamista käsittelevän teoksen tarkoitus on saada katsoja pohtimaan kulutustottumuksiaan ja niiden seurauksia.

Haluan tanssitaiteen kautta tuoda ilmastonmuutosta ja kuluttamista esille, ja näin vaikuttaa omalta osaltani ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun, kertoo Jäderholm. 

Lappeenrantaan nousee kesällä Elina Seppälän vetämä ilmastokahvila “Stoori”, jossa pidetään muun muassa työpajoja ja tarjotaan ilmastonäkökulmasta kestäviä tarjoiluja.

Kahvilan tarkoituksena on tehdä ilmastonmuutosta näkyväksi ja tarjota keskustelujen avulla nuorille keinoja käsitellä asiaa sekä käytännön ratkaisuja ilmastonmuutokseen torjumiseen, kuvailee Seppälä.

Yhteensä hakukierroksella jaettiin noin 24 000 euroa nuorten ilmastotekoihin, joten jaossa on kevään aikana vielä yli 175 000 euroa. Seuraava hakukierros päättyy 23. huhtikuuta ja kolmas hakukierros 21. toukokuuta.

Kannustamme kaikkia alle 25-vuotiaita ilmastokysymyksistä kiinnostuneita tai huolestuneita nuoria hakemaan rahaa omalle ratkaisuehdotukselleen tai ilmastoteolleen. Nuoret ovat kiistatta keskeisiä vaikuttajia ilmastoliikkeessä, ja haluamme tällä panostuksella antaa tekemiselle ja vaikuttamiselle mahdollisuuksia, erityisasiantuntija Johanna Ruohonen Suomen Kulttuurirahastosta kertoo.

Kaikki rahoitetut nuorten hankkeet:

Nuorten ilmastoliike -kampanja ja kirja, 4 840 euroa
Sara Nyman, Turku

Mock COP26 -kampanja, 5 000 euroa
Maija Kuivalainen, Joensuu

Nuorten ilmastokahvila, 4 100 euroa
Elina Seppälä, Lappeenranta

Ilmasto otsikoihin -kampanja, 3 700 euroa
Elsa Kivinen, Helsinki

Kulutammeko toisemme loppuun? Kantaaottava tanssiteos kuluttamisesta, 5 000 euroa
Carola Jäderholm, Espoo

Uskonnot ja ilmastonmuutos -podcast, 1 000 euroa
Saini Gurmann, Vantaa

Roskienkeruutapahtuma, 100 euroa
Karin Westerlund, Raasepori