Takaisin artikkelilistaukseen
Apurahat
Kulttuurirahaston residenssiohjelma laajenee
13.6.2023
Kuva vaaleasta huoneesta, jossa on leveä ikkuna, sänky ja kaksi pöytää.
Sím-residenssi Islannin Reykjavikissa Kuva: Ⓒ SÍM Residency Open Studios - Anna Niskanen
Elokuussa avautuu jälleen haettavaksi apurahoja taiteilijaresidensseissä työskentelyyn. Apurahoja voivat hakea muun muassa eri alojen kuvataiteilijat, tanssijat, kirjailijat ja kuraattorit. Vuodelle 2024 avataan kolme uutta residenssikohdetta.

Kulttuurirahaston residenssiohjelma on toiminut nykymuodossaan vuodesta 2017 alkaen. Vuodelle 2024 tarjotaan residenssipaikkoja yhdeksässä kohteessa eri puolilla maailmaa. Näistä yksi on tarkoitettu erityisesti kirjailijoille ja yksi näyttämötaiteen työryhmille, ja loput seitsemän kohdetta ovat auki kuvataiteen ja eri alojen taiteilijoille, osa myös työpareille. Kumppanina ohjelman suunnittelussa toimii HIAP – Helsinki International Artist Programme.

Kolme uutta residenssiä Euroopan alueelle

Residenssiohjelmaan aukeaa ensimmäistä kertaa viiden kuukauden pituinen residenssi, Morphossa, Belgian Antwerpenissä. Morphossa belgialaiset ja kansainväliset taiteilijat saavat pitkäkestoista kuratoraalista ja käytännön tukea taiteellisen työskentelynsä tai projektinsa kehittämiselle.

”Residenssi Morphossa on hieno mahdollisuus suomalaisille taiteilijoille, koska sen sijainti kahden monipuolisen kulttuurialueen, Belgian ja Alankomaiden, rajalla luo yhteydet molempiin. Alueella on valtava määrä erilaisia nykytaideorganisaatioita, jotka toimivat myös kansainvälisesti”, Suomen Benelux-instituutin johtaja Laura Boxberg kuvailee.

Toinen uusi kuvataidepainotteinen kohde, Sím-residenssi Islannin Reykjavikissa panostaa kuratoriaaliseen tukeen. Residenssi on Islannin taiteilijaseuran (SÍM) ylläpitämä taiteilijaresidenssi, joka vastaanottaa vuosittain yli 200 taiteilijaa eri puolilta maailmaa. Erityisesti Kulttuurirahaston apurahansaajia varten luotu mentorointiohjelma tarjoaa jokaiselle residenssitaiteilijalle yksilöllistä tukea paikalliselta kuraattorilta/mentorilta.

Näiden lisäksi avataan uusi kohde näyttämötaiteen työryhmille Tallinnaan, yhteistyössä Kanuti Gildi Saalin kanssa. Pääosin freelance-taiteilijoiden perustama Kanuti Gildi Saal on Tallinnan vanhan kaupungin sydämessä sijaitseva nykytaiteen keskus, joka järjestää festivaaleja ja residenssejä. Residenssiin voi hakea 2−6 hengen työryhmällä 2−3 viikon residenssijaksolle.

”On mahtavaa, että residenssiohjelma toimii jälleen poikkeusvuosien jälkeen täydessä laajuudessaan, ja voimme tarjota taiteilijoille uusia, kiinnostavia kohteita. Ohjelman kautta on järjestetty jo noin 75 residenssiä, joiden seuraukset näkyvät monin tavoin taiteilijoiden työskentelyssä”, erityisasiantuntija Johanna Ruohonen iloitsee.

”Tarkoituksena on jatkaa ohjelman kehittämistä, ja uusien kohteiden avaamisen mahdollistamiseksi joistakin kohteista joudutaan myös luopumaan. Tähän vuoteen päättyi yhteistyö korealaisen SeMA Nanjin kanssa, joka oli ensimmäisiä ohjelmassa avattuja kohteita”, Ruohonen kertoo.

Vuodelle 2024 haettavana olevat residenssit

Elokuun 2023 haussa seuraavalle vuodelle haettavana ovat seuraavat kohteet:

  • AIT, Tokio, Japani, kuvataide/muut alat
  • Fabrikken, Kööpenhamina, Tanska, kuvataide/muut alat
  • Filba, Buenos Aires, Argentiina, kirjallisuus
  • Kanuti Gildi SAAL, Tallinna, Viro, näyttämötaide/muut alat
  • Morpho, Antwerpen, Belgia, kuvataide/muut alat
  • NART, Narva, Viro, kuvataide/muut alat
  • SÍM, Reykjavik, Islanti, kuvataide/muut alat
  • TOKAS, Tokio, Japani, kuvataide/muut alat
  • Triangle, New York, Yhdysvallat, kuvataide/muut alat

Kolmen kuukauden residenssien työskentelyapurahan suuruus on yhteensä 7 500 euroa/henkilö ja viiden kuukauden residenssien (Morpho) 12 500 euroa/henkilö. Lyhytkestoisissa residensseissä (Kanuti Gildi Saal) apurahan suuruus on 650 euroa/viikko/henkilö.

Matka-apurahan suuruus riippuu valitusta matkustusmuodosta. Lentäen tehtäviin matkoihin apuraha on 500 euroa Euroopan kohteisiin ja 1000 euroa muihin kohteisiin. Ilmastoystävällisempään matkustamistapaan kannustamiseksi raide- ja lauttaliikenteellä saavutettaviin kohteisiin myönnetään korotettu matka-apuraha, jos matka tehdään lentämättä julkisten kulkuneuvojen avulla. Virossa tapahtuvan residenssin kohdalla matka-apuraha on enintään 300 euroa matkustustavasta riippumatta.

Kulttuurirahaston elokuun hakuaika on 10.–31.8.2023. Haku sulkeutuu kello 16 viimeisenä hakupäivänä. Katso tarkat hakuohjeet tästä linkistä.