Takaisin artikkelilistaukseen
Pirkanmaan rahasto
Tampereen sananvapaustapahtuma nostaa esiin mediavapauden tärkeyden
11.8.2023
Kesäinen iltarusko, kuvassa Tampereen Näsinneula ja Näsijärvi sekä kaupunkia.
Tampereelle on perustettu lajissaan Suomen ensimmäinen sananvapauteen ja sen merkitykseen keskittyvä tapahtuma. Pääpuhujaksi on kutsuttu ukrainalainen journalisti Myroslava Gongadze.

Syyskuun lopussa järjestettävän ensimmäisen Tampereen sananvapaustapahtuman teemana on mediavapauden ja moniarvoisen tiedonvälityksen merkitys osana itsenäisen Ukrainan tarinaa.

Pääpuhujaksi on kutsuttu journalisti Myroslava Gongadze. Hän on arvostettu amerikanukrainalainen toimittaja ja mediajohtaja, Ukrainan tunnetuimman journalistipalkinnon taustavoima sekä ukrainalaisten nuorten toimittajien mentori. Gongadze kytkeytyy läheisesti itsenäisen Ukrainan mediavapauden kohtalokkaimpiin hetkiin.

Myroslava Gongadzen puoliso Georgiy Gongadze (1969–2000) oli Ukrainan ensimmäisiin itsenäisiin tiedotusvälineisiin kuuluvan Ukrainska Pravda -verkkomedian perustaja, jonka väkivaltainen murha Kiovan ulkopuolella syyskuussa 2000 nostatti protestiaallon kriittisen journalismin ja maan nuoren demokratian turvaamiseksi. Murhaan liittyi nauhoitusskandaali, joka oli kaataa silloisen presidentin Leonid Kutshman.

Myroslava Gongadze työskentelee nykyään Voice of America -uutispalvelun Itä-Euroopan päällikkönä. Hän tekee aktiivisesti työtä kotimaansa hyväksi Yhdysvalloissa ja reportterina kentällä Ukrainassa. Syyskuussa 2023 Myroslava Gongadze saa arvostetun amerikkalaisen Inamori Ethics Prize -palkinnon.

Tampereen sananvapaustapahtumassa Ukraina-teemaa käsitellään niin kutsuvierastilaisuudessa Tampereen Raatihuoneella kuin yleisöseminaarissa Tampereen yliopiston journalistikoulutuksen yhteydessä. Erillisessä tilaisuudessa esillä on toimittajien ja muiden vainottujen tilanne Valko-Venäjällä.

Miksi teemaksi valittiin sananvapaus? Sananvapaus on ydinarvo: se kuuluu jokaisen demokraattisen yhteiskunnan ytimeen ja on tärkeä osa vapaan ihmisen arkielämää. Sananvapaus kuuluu kaikille.

Tampereen sananvapaustapahtuman järjestää Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahasto yhdessä Tampereen kaupungin Operaatio Pirkanmaan, Journalistisen kulttuurin edistämissäätiö JOKESin, Toimittajat ilman rajoja Suomen ja Lännen Median kanssa.

Tampereen sananvapaustapahtuma järjestetään Tampereella 26.–28.9.2023. Tapahtuma on tarkoitus järjestää vaihtuvan aiheen ympärille joka toinen vuosi toistuvana.

Tampereen sananvapaustapahtuma