Takaisin artikkelilistaukseen
Apurahat
Kulttuurirahastolta vähintään miljoonan euron koronatuki taiteelle
16.9.2020
Kulttuurirahasto jakaa vähintään miljoonan euron koronatuen taiteelle
Suomen Kulttuurirahasto jakaa lokakuun apurahahakunsa yhteydessä vähintään miljoonan euron lisätuen taiteen yhteisöille. Tuki on tarkoitettu yhteisöjen toiminnan turvaamiseen koronapandemian aiheuttamassa poikkeustilassa. Lisätukea voivat hakea taiteen alalla säännöllistä toimintaa harjoittavat rahoituslain ulkopuoliset yhteisöt ja säätiöt, kuten teatterit, orkesterit, tanssiryhmät, kuvataidetapahtumat ja festivaalit, jotka ovat koronapandemian vuoksi tilapäisesti menettäneet toimintamahdollisuutensa ja sen myötä tuloja.

”Pandemia on iskenyt erityisen raskaasti kulttuurin ja tapahtuma-alan toimijoihin ja tukea tarvitaan. Kulttuurirahasto haluaa osaltaan auttaa eri puolella Suomea työskenteleviä korkeatasoisia taiteen toimijoita selviämään poikkeusajan yli ja säilymään toimintakykyisinä epävarmassa tilanteessa”, Rahaston puheenjohtaja Jari Sokka toteaa.

Lisäapurahat maksetaan kymmenentuhannen euron suuruisina tasasummina 20 000–50 000 euron välillä. Apurahaa voidaan käyttää esimerkiksi palkanmaksuun tai harjoitustilan vuokrakuluihin. Päätöksistä ilmoitetaan hakijoille joulukuun puolivälissä ja lisäapurahat maksetaan vielä tämän vuoden puolella, toisin kuin muut Lokakuun haun apurahat.

Jo maaliskuussa Suomen Kulttuurirahasto osoitti hätäapuna koronapandemian vuoksi ahdinkoon joutuneille taiteen ja kulttuurin ammattilaisille puoli miljoonaa euroa taiteen edistämiskeskus Taiken kautta. Tuolloin Taiken, opetus- ja kulttuuriministeriön ja useiden suomalaisten säätiöiden yhteinen tukipaketti oli 1,5 miljoonaa euroa. Lisäksi Kulttuurirahasto jakoi keväällä maakuntarahastojensa kautta puoli miljoonaa euroa ylimääräistä koronatukea.

Kulttuurirahasto jakaa apurahoja vuonna 2021 yhteensä vähintään 43 miljoonaa euroa, josta keskusrahaston Lokakuun haussa noin 26 milj. euroa ja maakuntarahastojen Tammikuun haussa 13 miljoonaa. Loput jaetaan mm. poolien sekä Rahaston Maalis- ja Elokuun hakujen kautta. Taidetestaajat ja muut hankkeet mukaan lukien Rahaston kokonaistuki kulttuurille on toimintavuoden aikana noin 50 milj. euroa.

Keskusrahaston apurahojen hakuaika on 1.–30.10.2020. Hakemus tehdään osoitteessa www.skr.fi/haku. Verkkopalvelu sulkeutuu viimeisenä hakupäivänä klo 16.00.

Hakuohjeet miljoonan euron lisätuesta taiteen yhteisöille.

Lisätietoja
Asiamies Juhana Lassila
Juhana
Lassila
asiamies, apurahat ja kulttuuri