Takaisin artikkelilistaukseen
Uudenmaan rahasto
Uudenmaan rahaston vuoden 2024 palkinto Taina Mäki-Isolle
24.5.2024
Klovniksi pukeutunut nainen sinisessä mekossa ja huopatossuissa
Taina Mäki-Iso sai Uudenmaan rahasto palkinnon herkkyydestä, hauskuudesta ja klovneriataiteen edistämisestä. Kuva: Mika Haaranen
Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaan rahaston vuoden 2024 palkinto, suuruudeltaan 20 000 euroa, myönnetään Taina Mäki-Isolle herkkyydestä, hauskuudesta ja klovneriataiteen edistämisestä.

Taina Mäki-Iso on fyysiseen teatteriin ja klovneriaan erikoistunut taiteilija, ohjaaja ja opettaja, joka työskentelee laajalti teatterin, tanssin, sirkuksen ja musiikin ammattilaisten, opiskelijoiden ja harrastajien kanssa.

Klovnina Taina Mäki-Iso on esiintynyt ensimmäisen kerran 49 vuotta sitten Tervolan Lapsiteatterin Sirkusperhe-esityksessä. Myös toiminta Tervolan Tanssiteatterissa ja kansantanssiryhmä Rimpparemmissä jättivät häneen kipinän. Lopulta teatteri ja erityisesti klovneria veivät mennessään. Oppia hän haki muun muassa Tampereen yliopiston draamalinjalta, Teatterikorkeakoulun täydennyskoulutuskeskuksesta ja Keski-Euroopan mestariklovneilta, kuten Philippe Gaulierilta.

Sittemmin helsinkiläistyneen Mäki-Ison sooloesityksiä mm. Kohti horisonttia (2010), haMEmo (2013/14), Viikinkiprinsessa (2016), MEDEIA: Klovnin raivonhallintaopas (2018) ja Piilossa (2019) on kotimaan lisäksi nähty myös ulkomaisilla festivaaleilla. Mäki-Iso on työskennellyt sairaalaklovnina 20 vuoden ajan. Hänen hahmonsa on niin lasten, vanhempien kuin myös hoitohenkilökunnan rakastama Tohtori Tanttarulla. Mäki-Ison ohjauksia on nähty useiden kaupunginteattereiden ja vapaiden ryhmien lavoilla. Hän on opettanut mm. Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa vuodesta 1995 alkaen fyysisen teatterin, naamionäyttelemisen ja klovnerian kursseja ja opintokokonaisuuksia.

Taina Mäki-Iso on teatterin, sirkuksen ja klovnerian rautainen ammattilainen, joka sinnikkäällä työllään on edistänyt suomalaisen klovneriataiteen tunnettuutta niin lastenkulttuurin kuin myös aikuisyleisöjen ja ikäihmisten parissa. Hän on vaikuttanut klovnerian kehitykseen arvostettuna opettajana, ohjaajana ja taiteilijana. Hän on edistänyt alan tasa-arvoa, ammattimaisuutta ja kansainvälisyyttä. Hän on arvostettu ja kysytty kouluttaja ja ohjaaja – suuri osa suomalaisista alan ammattilaisista ja harrastajista ovat päässeet nauttimaan Mäki-Ison vahvan hellästä ohjauksesta. Mäki-Iso on myös yleisön suosikki; hänen esityksistään välittyy humaani ja tutkiva ote ihmiseen ja ihmismieleen. 

Taina Mäki-Iso on sinnikäs työmyyrä, klovnien supervoima, joka rakastaa lajiaan ja antautuu sille kokonaisvaltaisesti.