Takaisin artikkelilistaukseen
Pirkanmaan rahasto
Pirkanmaan rahastolta 100 apurahaa ja palkinto
8.5.2020
Jouni Prittinen ja työryhmä ihmisiä ja robotteja yhdistävän tanssiteoksen ja siihen liittyvän tutkimuksen toteuttamiseen. Kuva: Harri Hinkka
Jouni Prittinen työryhmineen sai Pirkanmaan rahaston 40 000 euron kärkihankeapurahan. Kuva: Harri Hinkka
Pirkanmaan rahasto jakoi 8.5.2020 palkinnon ja 100 apurahaa, yhteensä 1 344 500 euroa.

Pirkanmaan rahaston palkinto myönnettiin Suomen historian professori Pertti Haapalalle kansakunnan kokemukseen syventymisestä, laajempaan yhteyteen liittämisestä. Palkinnon arvo on 15 000 euroa. Haapala tunnetaan kansainvälisesti suuntautuneena, laajasti verkottuneena, ennakkoluulottomana ja rohkeana tutkijana. Hänen laaja tutkimuskenttänsä on liittynyt paikallisen ja globaalin historian kosketuspintaan, modernin urbaanin kulttuurin syntyyn ja kehitykseen, kansallisen ajattelun kehitykseen, ihmisten hyvinvointiin ja kouluttautumiseen, sosiaalihistoriaan ja kokemuksen tutkimukseen. Haapalan haastattelu löytyy alta.

Suurin yksittäinen apuraha, 130 000 euroa, myönnettiin Laeticia Petitin ja työryhmän hankkeelle, jossa tarkastellaan kiinalaisten historiallisten keramiikkaesineiden lasitteita yhdistäen fotoniikkaa ja lasitaidetta.

Tänä vuonna myönnettiin kaksi 40 000 euron taiteen Kärkihankeapurahaa. Ne saivat Jouni Prittinen ja työryhmä ihmisiä ja robotteja yhdistävän tanssiteoksen ja siihen liittyvän tutkimuksen toteuttamiseen ja Tampereen Pianoseura ry Tampereen Pianokilpailun 2021 järjestämiseen.

Nimikkorahastoista merkittävä osa ohjaa apurahoja lääketieteeseen. Muilla tieteen apurahoilla tuetaan tänä vuonna esimerkiksi matematiikan oppimispelin kehittämistä sekä tutkimuksia, jotka käsittelevät muun muassa kestävän kehityksen edistämiseen tähtäävää yritysten yhteistyötä, antiikin sodankäyntiä sekä hevosten kuolaimiin liittyviä suuvaurioita.

Tieteeseen myönnettiin yhteensä 15 kokovuotisista eli vähintään 9 kuukauden työskentelyapurahaa. Lisäksi taiteen kokovuotisen työskentelyapurahan saivat kuvataiteilijat Maria Heinonen, Sauli Iso-Lähteenmäki ja Riikka Lenkkeri, koreografi Jouni Prittinen, performanssitaiteilija, klovni Mona Ratalahti, yhteiskuntatieteiden maisteri Vappu Susi sekä työryhmän jäsenenä Ella Varvio.

Syöpälasten hyvinvoinnin edistämiseen osoitettuja Eeva ja Jouko Järvisen nimikkoapurahoja jaettiin tänä vuonna yhteensä 7 500 euroa. Osastonhoitaja Janne Räsäselle ja työryhmälle myönnettiin apuraha opetusrobotin hankintaan Taysin syöpä- ja veritautien yksikköön ja teatteritaiteen maisteri Karoliina Blackburnille satutätinä ja lukijana toimimiseen samassa yksikössä.

Koronavirustilanteen vuoksi Suomen Kulttuurirahaston hallitus lisäsi kaikkien maakuntarahastojen jakovaraa yhteensä 0,5 miljoonalla eurolla. Pirkanmaan rahastossa lisäys oli 38 000 euroa. Lisäraha käytettiin ensisijaisesti pieniin apurahoihin freelance-taiteilijoille, koska heidän työskentelymahdollisuuksiinsa rajoitukset vaikuttivat välittömästi.

Kuvataiteilija Riikka Lenkkeri sai 26 000 euron apurahan taiteelliseen työskentelyyn Lea ja Pekka Suorannan rahastosta..
Kuvataiteilija Riikka Lenkkeri sai 26 000 euron apurahan Lea ja Pekka Suorannan rahastosta.

Lea ja Pekka Suorannan rahastosta jaettiin ensimmäiset apurahat

Rahasto perustuu toimistopäällikkö Lea Suorannan (1925–2016) testamenttiin. Rahasto kunnioittaa nimessään hänen puolisoaan, edustaja Pekka Suorantaa (1926–1998). Rahasto tukee kuvaamataiteita ja lääketiedettä, ja siitä jaettiin kahtena kokovuotisena kuvataiteen työskentelyapurahana yhteensä 52 000 euroa.

Hakijamäärä kasvoi viime vuodesta

Pirkanmaan rahastoon saapui tänä vuonna 1 036 hakemusta, joiden yhteenlaskettu hakusumma oli 21 421 749 euroa. Viime vuonna hakemusmäärä oli 986 kappaletta ja hakusumma 17 198 857 euroa. Tieteen aloille myönnettiin 36 apurahaa (yhteensä 759 000 euroa), taiteen aloille 65 apurahaa (585 500 euroa). Suurin osa hakijoista ja apurahansaajista on tamperelaisia, mutta ainakin yksi apuraha myönnettiin kaikkiaan 9 pirkanmaalaiseen kuntaan.

Maakuntarahastojen vuosijuhlat peruttiin

Viime vuonna Pirkanmaan rahasto myönsi apurahan tamperelaiselle musiikinopiskelijalle Samuel Ahoselle, 11, klarinetinsoiton mestarikursseille osallistumiseen Suomessa ja Ruotsissa. Vuosijuhlan peruunnuttua koronaviruksen takia Samuel haluaa ilahduttaa ja toivottaa mukavaa kesää videolla, jolla hän soittaa Béla Kovácsin espanjalaissävytteisen sooloklarinettiteoksen Hommage à Manuel de Falla.

Koronavirustilanteen takia myös Pirkanmaan rahaston vuosijuhla ja Talvipuutarhan taidenäyttely peruttiin tältä vuodelta. Pirkanmaan rahaston hoitokunnan puheenjohtaja Matti Sommarbergin puhe apurahansaajille lähetettiin kirjeenä. Myös apurahat jaetaan tavallisesti vuosijuhlassa, mutta nyt stipendikirjat on postitettu apurahansaajille. Kaikki vuoden 2020 apurahansaajat löytyvät täältä.