Takaisin artikkelilistaukseen
Palkinnot
Pirkanmaan Kulttuurirahaston palkinto Santtu-Matias Rouvalille
12.5.2023
Mies istuu flyygelin ääressä ja selailee nuotteja. Taustalla raidallinen tapetti.
Kapellimestari Santtu-Matias Rouvali sai Pirkanmaan rahaston vuoden 2023 palkinnon. Kuva: Harri Hinkka
Pirkanmaan rahaston vuoden 2023 palkinto myönnettiin aitoudesta ja rohkeudesta, innostavasta muusikkoudesta kapellimestari Santtu-Matias Rouvalille. Palkinnon arvo on 15 000 euroa.

Santtu-Matias Rouvali (s. 1985) on yksi kysytyimmistä nuoren polven kapellimestareista ja kaiketi kansainvälisin pirkanmaalainen taiteilija.

Hän aloitti ensimmäisen ylikapellimestaritehtävänsä Tampere Filharmoniassa kymmenen vuotta sitten, jolloin hän oli 27-vuotias. Hänen kaudellaan orkesteri sai runsaasti uutta yleisöä, myös nuoremmista ikäluokista. Innostuneessa ilmapiirissä ja musiikin vaikuttavien tulkintojen myötä orkesterin taiteellinen taso nousi, ja sen merkitys kaupungin tärkeänä kulttuurilaitoksena vahvistui. Ylöjärvellä asuvan Rouvalin ylikapellimestarikausi Tampereella päättyy keväällä 2023. 

Rouvalin kaudella Tampere Filharmonia soitti Tampere-talon konserteissaan monipuolista ohjelmistoa, oli mukana ikimuistoisessa Eppu Normaalin 40-vuotisjuhlakonsertissa Ratinan stadionilla, vieraili Japanissa ja Ranskassa sekä levytti Sibeliuksen, Nielsenin, Korngoldin ja Rózsan musiikkia.

Tampereen Oopperassa Rouvali johti Giuseppe Verdin Kohtalon voiman ja 1918-vuoden muistojuhlan kantaesitysproduktion, Olli Kortekankaan Veljeni vartijan.

Tällä hetkellä Rouvali toimii Lontoon Philharmonia-orkesterin ylikapellimestarina ja Göteborgin sinfoniaorkesterin pääkapellimestarina. Tälläkin kaudella hän vierailee muun muassa Berliinin filharmonikkojen, Wienin sinfonikkojen, Amsterdamin Kuninkaallisen Concertgebouw-orkesterin ja Münchenin filharmonikkojen johtajana sekä palaa vuosittaiselle vierailulleen New York Philharmonic  
-orkesterin eteen.

Rouvalin koti on Ylöjärvellä, missä hän viettää vapaa-aikaansa muun muassa kavereiden kanssa metsästäen ja kalastaen ja kotitilansa maita hoitaen.