Takaisin artikkelilistaukseen
Apurahat
Kulttuurirahastolta kahden miljoonan euron lisätuki freelancereille
15.3.2021
Tanssistudio Jami Oy sai Etelä-Karjalan rahaston apurahan vuonna 2020. Kuva: Jani Kautto
Tanssistudio Jami Oy sai Etelä-Karjalan rahaston apurahan vuonna 2020. Kuva: Jani Kautto
Suomen Kulttuurirahaston maakuntarahastot jakavat kevään aikana 15 miljoonaa euroa tieteeseen ja taiteeseen. Säätiön hallitus päätti 15.3. kasvattaa summaa kahdella miljoonalla eurolla alkuperäisestä 13 miljoonasta. Lisätuki kohdistetaan koko- ja puolivuotisina apurahoina freelancer-taiteilijoille.

Taiteen apurahahakemusten määrä kasvoi Kulttuurirahaston Tammikuun haussa merkittävästi. Tammikuun haun kokonaismäärä oli 10 239 (viime vuonna 9 549), josta taiteen hakemuksia oli 7 539 eli 13 % enemmän kuin vuoden 2020 Tammikuun haussa. Eniten taiteen hakemusten määrä kasvoi Uudellamaalla, jossa kasvua oli 600 hakemuksen verran eli 30 %. Varsinais-Suomessa kasvua oli 24 % ja Pirkanmaalla 21 %.

Koska lisätuki kohdistetaan nimenomaan työrauhan tarjoaviin kokovuotisiin ja puolivuotisiin apurahoihin, niiden saamista ei estä esimerkiksi Taiteen edistämiskeskukselta saatu lyhyempi kriisiapuraha. Kahden miljoonan lisätuki jaetaan maakuntiin taiteen hakemusmäärien nousun suhteessa. Käytännössä tämä tarkoittaa esim. Uudellemaalle 50 kokovuotisen tai 100 puolivuotisen apurahan lisäystä.

– Kulttuurialan korona-ahdinko jatkuu, ja freelancereiden tilanne on todella vaikea. Osoittamalla tukea erityisesti pitkäjänteiseen taiteelliseen työskentelyyn täydennämme muita saatavilla olevia tukimuotoja, sanoo Kulttuurirahaston hallituksen puheenjohtaja Jari Sokka.

Tammikuun haun hakemusten käsittely on parhaillaan käynnissä, ja päätökset ilmoitetaan hakijoille pääosin huhtikuun aikana.

Nyt jaettava tuki mukaan lukien Kulttuurirahasto on jakanut lisätukea taiteisiin koronan takia 4,5 miljoonaa euroa. Viime keväänä jaettiin ylimääräisiä apurahoja puolella miljoonalla eurolla maakuntarahastojen kautta sekä samalla summalla osana OKM:n ja muiden säätiöiden lisärahoituspakettia. Joulukuussa 2020 myönnettiin 1,5 miljoonaa euroa taiteen vapaan kentän yhteisöille. Yhteensä Kulttuurirahaston tuki tieteelle ja taiteelle on tällä toimintakaudella noin 50 miljoonaa euroa.

Lisätiedot