Takaisin artikkelilistaukseen
Säätiö
Katse menneeseen ja tulevaan
13.2.2019
Timo Viherkenttä ja Anne Koskinen muotokuvan äärellä. Kuva: Heikki Tuuli
Timo Viherkenttä ja Anne Koskinen vastapaljastetun muotokuvan äärellä.
Kulttuurirahaston hallituksen puheenjohtajistaan maalauttama muotokuvien sarja on saanut jatkoa. Toimitusjohtaja Timo Viherkentän muotokuvan on tehnyt taiteilija Anne Koskinen, ja se paljastettiin 11.2. Viherkenttä toimi hallituksen puheenjohtajana 2012−2014.

Erityisen kiinnostavaksi perinteisesti toteutetun muotokuvan tekee sen kätkemä viesti, joka alkaa vähitellen paljastua maalauksen kerrosten alta. Ihan heti se ei kuitenkaan tapahdu, sillä Timo Viherkentän itsensä kirjoittama teksti on luettavissa vasta ehkä muutaman vuosikymmenen päästä.  

- Tein ensimmäisen kerran tällaisen piiloviestikuvan, kun minulla oli retrospektiivi vuonna 2008 Helsingin kaupungin taidemuseossa, Anne Koskinen kertoo.

- Myös viime vuonna Galleria Anhavan näyttelyssä esillä oli muotokuviani, jotka muuttuvat ajan myötä. En ollut tehnyt niitä mallia käyttäen vaan omasta päästäni, mielikuvitusta käyttäen.

Timo Viherkentän muotokuva, tekijänä Anne Koskinen

Timo Viherkentän muotokuva on toteutettu vanhalla maalaustekniikalla, ja teoksessa on käytetty myös aitoa kultaa ja hopeaa. Ne korostavat valoa ja varjoja. Kullan ja hopean käyttö maalaustaiteessa juontaa jo renessanssin aikoihin.
- Ennen kuin lyijykynä keksittiin, niitä käytettiin piirustuksessa ja pohjamaalauksessa. Leonardo da Vincin ruskeansävyiset työt ovat itse asiassa oksidoitunutta hopeaa.

Anne Koskinen on viime vuosina tehnyt paljon veistoksia, vaikka on alun perin koulutukseltaan maalari. Viime kesänä hänen naisaiheisia töitään oli esillä Kultarannassa. Timo Viherkentän muotokuva on pitkästä aikaa mallin mukaan maalattu teos. - Teos on nimeltään Revelation – Timo Viherkenttä, ja vuosien kuluttua selviää, tarkoittaako se ilmestystä vai paljastusta, Koskinen hymyilee. Nähtäväksi jää myös, millainen uusien Revelation-teosten sarja tästä käynnistyy.

- Veistosten jälkeen maalaaminen on alkanut jälleen kiinnostaa, Koskinen kertoo. Nyt edessä on muutaman kuukauden mittainen työskentely New Yorkissa Kulttuurirahaston myöntämällä apurahalla.

Timo Viherkentälle muotokuvan maalaus oli hyvin kiinnostava ja samaan aikaan vähän jännittäväkin matka sekä taakse- että eteenpäin. - Ajatus siitä, että teoksessa vielä piilossa oleva puhekupla paljastuu vasta ehkä vuosikymmenten kuluttua, sopii mielestäni hyvin Kulttuurirahaston pitkään horisonttiin. Kaikki ei ole tässä ja nyt, vaan Rahasto on myös tulevaisuutta varten, Viherkenttä luonnehtii. Viestinsä sisällöstä hän uteluista huolimatta vaikenee kuin muuri. Mutta ehkä sen verran voimme paljastaa, että se on vähän kuin perintö tai testamentti tuleville polville. Myös se sopii hyvin Rahaston henkeen.

Teksti: Marika Aspila
Kuvat: Heikki Tuuli