Takaisin artikkelilistaukseen
Kainuun rahasto
Kainuun rahastolta ennätysmäärä tukea ja mitali Matti-Jussi Pollarille
7.5.2020
Sinfoniletta Lentuan kannatusyhdistys ry sai Kainuun rahaston kärkihankeapurahan vuonna 2020.
Sinfonietta Lentua uudenvuoden konsertissa vuonna 2012. Kapellimestarina ja taiteellisena johtajana toimii Jukka-Pekka Kuusela. Kuva © Klaus von Matt
Kainuun rahaston apurahoina jaetaan tänä vuonna ennätysmäärä tukea, yhteensä 276 000 €. Jakosumma saatiin nostettua Kulttuurirahaston ylimääräisellä jaolla koronavaikutusten pienentämiseksi ja työllisyyden lisäämiseksi taiteilijoille. Apurahoista 20 000 € jaetaan ”Taidetta hoitolaitoksiin” -kohteisiin.
Versova Puu ry sai Kainuun kärkihankeapurahan 20 000 euroa vuonna 2020 nuorten elokuvatoiminnan toteuttamiseen. Kuva: Versova Puu
Lahjaksi annettu-lyhytelokuvan kuvauksista vuodelta 2009, kuvassa Kari-Pekka Vehkaoja ja Pinja Jylhänlehto. Kuva: Versova Puu ry

Kainuun rahasto sai Kulttuurirahaston Tammikuun haussa 197 hakemusta, ja apurahan saa 29 henkilöä tai työryhmää. Suuri osa apurahoista kohdistuu taiteilijaryhmiin ja tulee näin työllistämään merkittävän määrän taiteilijoita ja lisäämään yhteisöllisyyttä. 

Kärkihankeapurahat, yhteensä 40 000 euroa, myönnettiin kahdelle hakijalle. Sinfonietta Lentuan kannatusyhdistys ry sai 20 000 euroa kansainvälisen konserttitoiminnan toteuttamiseen Kainuussa ja Versova Puu ry niin ikään 20 000 euroa nuorten elokuvatoiminnan toteuttamiseen.

Puolangalle suunniteltu vuosijuhla 7.5.2020 jouduttiin perumaan, mutta vuoden 2021 vuosijuhla on tarkoitus järjestää Puolangalla.

Kaikki vuoden 2020 apurahansaajat löytyvät täältä.

Matti-Jussi Pollari saa Kulttuurirahaston H. G. Porthan -mitalin

Suomen Kulttuurirahaston hallitus on myöntänyt H. G. Porthan -mitalin kauppat. kand. Matti-Jussi Pollarille (s. 1950), ”Kuhmon hengen syvällisestä ymmärtämisestä, monipuolisesta kulttuurisesta osaamisesta”. Mitali oli tarkoitus luovuttaa Kainuun rahaston vuosijuhlassa Puolangalla 7.5.2020, mutta koronaepidemian vuoksi vuosijuhlaa ei tänä vuonna vietetä ja mitaliseremonia pidetään syksyllä.

Matti-Jussi Pollaria luonnehditaan sydänjuuriaan myöten kulttuurin, taiteen ja taiteentekijöiden syvälliseksi ymmärtäjäksi ja puolestapuhujaksi, tapahtumien toimeenpanijaksi ja monipuoliseksi harrastajaksi. Hän on tehnyt myös elämäntyönsä kulttuurin parissa. Pollari toimi Kuhmo-talon toimitusjohtajana sen perustamisesta 1993 eläkkeelle jäämiseensä vuoteen 2017 saakka. Lisäksi hän on ollut mm. Finland Festivals ry:n toiminnanjohtaja ja Kuhmon Musiikkiyhdistys ry:n pitkäaikainen hallituksen jäsen. Suomen Kulttuurirahaston Kainuun hoitokunnan jäsen Pollari oli 2004-2013, josta puheenjohtaja 2007-2012. Edelleen hän on Kuhmon Kamarimusiikin Kannatusyhdistyksen puheenjohtaja, Veikko Huovinen -seuran puheenjohtaja sekä Sinfonietta Lentuan intendentti. Lisäksi Matti-Jussi Pollari toimii aktiivisesti kunnallispolitiikassa. 

Eläkkeelle jäätyäänkään Pollari ei ole jättänyt Kuhmo-taloa vaan on mukana niin yleisönä, esiintyjänä kuin talkoolaisena pyrkien osallistumaan kaikkeen, mitä kulttuurin saralla vain on Kuhmossa tarjolla. (Etusivun kuva Matti-Jussi Pollarista: Tapio Kinnunen)