Takaisin artikkelilistaukseen
Pirkanmaan rahasto
Cembalo soi säveliä vuosisatojen takaa
7.2.2019
Tampereen Raatihuoneella pidetyssä vihkiäiskonsertissa lähes 150 kutsuvieraalle esiintyivät cembalisti Ilpo Laspas ja viulisti Aira Maria Lehtipuu. Kuva: Antero Tenhunen
Tampereen Raatihuoneella pidetyssä vihkiäiskonsertissa lähes 150 kutsuvieraalle esiintyivät cembalisti Ilpo Laspas ja viulisti Aira Maria Lehtipuu. Kuva: Antero Tenhunen
Pirkanmaan rahasto on hankkinut uuden kaksisormioisen cembalon osaksi Kulttuurirahaston soitinkokoelmaa. Soitinta lainataan taiteilijoille, konsertti- ja festivaalijärjestäjille sekä oppilaitoksille.

Pirkanmaan Kulttuurirahaston hankkiman cembalon vihkiäiskonsertti pidettiin 6.2.2019 Tampereen Raatihuoneella. Konsertin lähes 150 kutsuvieraalle esiintyivät cembalisti Ilpo Laspas ja viulisti Aira Maria Lehtipuu.

Vihkiäiskonsertin ohjelmassa kuultiin keskeisten myöhäisbarokin ja varhaisklassisten säveltäjien teoksia, jotka esittelivät monipuolisesti cembalon soinnillisia ominaisuuksia.

”Kiitos siitä, että tänään saamme kuulla tuon kauniin soittimen säveliä vuosisatojen takaa, kuuluu rahaston jäsenten aloitteellisuudelle ja keskusrahaston myötämielisyydelle tälle aloitteelle. Soitin ei myöskään olisi koskaan tänne matkannut ilman hoitokunnan jäsenen Minnakaisa Kuivalaisen peräänantamattomuutta”, sanoi hoitokunnan puheenjohtaja Matti Sommarberg konsertin aluksi.

Bruce Kennedyn 183. cembalo

Mietke-mallin kaksisormioinen cembalo saapui Tampereelle Italian Toscanasta, missä sen on rakentanut soitinrakentaja Bruce Kennedy. Hänen soitinverstaaltaan on lähtenyt yli 180 soitinta noin 30 maahan.

Suomessa ei ole muita Kennedyn soittimia, ja ensikommenteissaan cembalistit ovat luonnehtineet hankintaa suureksi kulttuuriteoksi. Kennedyn rakentamia instrumentteja on kutsuttu ”cembaloiden Ferrariksi”, ja ne ovat kansainvälisesti muusikoiden ja instituutioiden parissa erittäin haluttuja. Niiden laatu perustuu erinomaiseen käsityötaitoon, parhaisiin materiaaleihin ja tekijänsä pitkään kokemukseen.

”On fantastista, että Pirkanmaalle on saatu konserttikäyttöön näin laadukas ja monipuolinen cembalo. Tämä lienee myös valtakunnallisesti hyvin harvinaista ellei ainutlaatuista, ja uskoakseni innostaa cembalisteja ja orkestereita käyttämään soitinta paljon tulevaisuudessa. Erityisen sopiva tämä cembalo on myöhäiseen barokin ajan ja klassismin germaaniseen musiikkiin, mutta se sopii hyvin minkä tahansa cembalo- ja kamarimusiikin esittämiseen”, sanoo Ilpo Laspas.

Cembaloa lainataan Pirkanmaalle ja muualle Suomeen

Soitin hankittiin Suomen Kulttuurirahaston hallituksen myöntämällä erillisellä rahoituksella, ja se on osa Kulttuurirahaston soitinkokoelmaa. Sitä lainataan taiteilijoille, konsertti- ja festivaalijärjestäjille sekä oppilaitoksille produktiokohtaisesti.  Lainaustoiminnasta huolehtivat Tampereen vanhan musiikin ystävät ry ja Pirkanmaan musiikkiopisto. Soitin sijaitsee musiikkiopiston tiloissa.

Seuraavan kerran cembaloa on mahdollisuus kuulla jo 15. helmikuuta Tampere Filharmonian barokkikonsertissa Tampereen Tuomiokirkossa ja 19. helmikuuta Café Barock Tampereen konsertissa Kulttuuriravintola Kivessä.

Katso lisätietoja Pirkanmaan rahaston sivuilta.

Lue myös intendentti Helena Hiilivirran esittely cembalosta.